Kupno gitary w sklepie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Kupno gitary w sklepie

Post autor: matiz » środa 21 maja 2014, 10:06

Dzisiaj jest tak, że nawet wymiana strun we floydzie wiąże się z wizytą u lutownika

Moje instrumenty lutnika nie widziały, ale ja mam "śrubokręt" i wiem, jak się tym posługiwać (i wiem, jaka jest różnica między Ph a Pz ). Dzisiejsza młodzież czasem śrubki sama nie potrafi dokręcić, to co mówić o regulacji gryfu czy ustawieniu menzury. WYmiana lamp we wzmacniaczu też coraz częściej zlecana jest fachowcowi... Takie czasy...

Oczywiście, że gitara z fabryki, nawet najlepsza, wymaga regulacji - choćby nastrojenia, ustawienia menzury. Jak zacznie się ustawiać akcję, to dojdzie regulacja pręta... W gitarach z ruchomym mostkiem są sprężyny, to też się ustawia... Można i należy umieć samamu to zrobić, ale niewiele osób wie, że możńa i należy

[addsig]

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » środa 21 maja 2014, 11:10

bardziej jestem zainteresowany wypowiedzią w temacie redaktora EiS który ma styczność z muzykami lub samymi producentami muzyki....
-------------------------------------------------------------------------------------------------
a ty myślałeś,że kto ci tu odpowiada ?

nie ma tak ,że wiosło prosto ze sklepu będzie ustawiane pod Twoje preferencje. Dlaczego ? bo każdy ma inne i ustawia gitarę pod siebie . A ustawień uniwersalnych nie ma. Stąd producenci nie wysilają się ,choćby ustawiając precyzyjnie menzurę , bo i tak po zakupie wymieniasz struny na inne co wiąże się z wykonaniem całego setupu. To są oczywiste oczywistości i właściwie nie ma o czym dyskutować.

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » środa 21 maja 2014, 13:28

... I tu moje pytanie, jak powinien muzyk zawodowy (ja takim nie jestem) kupować nową gitarę? i czy On kupuje w sklepie w Polsce ?

Rozumiem, że pytasz: gdze byście kupili takie-a-takie wiosło? Pytanie o to, gdzie się ogólnie kupuje gitary jest bez sensu.

Napisz jaka gitara. Do 1800 można IMO kupiować w ciemno wysyłkowo, bo i tak z Samicka albo z Indonezji te wyroby gitaropodobne jadą :).

Amerykańskie wiosła? Gibsony etc. możesz pomacać w rnr, jest duży wybór. Stratocastery USA - wybierasz kolor i zamawiasz tam, gdzie można odesłać jak coś nie zagra. Fendery USA są powtarzalne i raczej nie oddasz. Inna marka? Pytaj w polskiej dystrybucji o dobry sklep albo zamów u Niemca i odeślij. Cóż więcej w temacie nowych gitar można powiedzieć? Najlepszy jest slogan forum gitarowego  "Pójdź do sklepu i ograj. Jak ci nie podpasi to dołóż parę stówek i weź wyższy model". :). O "sprzedawcach" w sklepach muzycznych można napisać osobny wątek...

i heh, skąd redaktor EiS ma wiedzieć gdzie ten czy ten kupuje gitary? Ten w sklepie, ten od kolegi, ten z Allegro/ebay, tamten u Tomana albo jeżdźi specjalnie do Amsterdamu/Berlina. Tyle.

http://www.superstereo.pl

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 21 maja 2014, 15:40

Zawodowi muzycy jadą do sklepu, próbują to co wisi na ścianie i ewentualnie kupują. Albo mają od tego swojego człowieka. Raczej nie zdarza się, że ktoś kupuje gitarę wysyłkowo, bez sprawdzenia czy dany egzemplarz jest dobry (a w gitarach różnice bywają duże między egzemplarzami).

Jest jeszcze opcja taka, że sklep lub dystrybutor zamawia gitarę której nie ma u siebie, pozwala wypróbować, ale też ewentualnie zwrócić bez żadnych kosztów jeśli ta okaże się kiepska. Tylko, że ta opcja dotyczy raczej tylko garstki rozpoznawalnych z twarzy i nazwiska muzyków.

Jeśli wydawało Ci się, że sklep zamówi dla Ciebie gitarę, potem nikt jej nie dotknie, setup pod siebie wykonasz sam po przybyciu do sklepu, a następnie ją ograsz i albo kupisz albo zwrócisz, to... przy odpowiednich pieniądzach wszystko da się załatwić ;)

Awatar użytkownika
ArniSynth
Kontakt:

Post autor: ArniSynth » środa 21 maja 2014, 16:12

Przypuszczałem, że muzyk podzieli się informacją w temacie a redaktor piszący w EiS powinien wiedzieć ponieważ bywa w studiach nagraniowych i rozmawia z muzykami. Pytanie proste i odpowiedź powinna być konkretna, tak myślę, natomiast ograć gitarę w sklepie to jest na szybkiego, jeżeli ona jest a jak nie ma ?  Wypowiedzi na forach o gitarach jest od metra tylko kto je pisze ? Raz spotkałem 13-latka w poważnym temacie zresztą przepisywał z innych forów itd. ...
Chciałem kupić gitarę sygnowaną (Indonezja) ale jak mowa o forach to proszę zwrócić uwagę, że gitary tańsze sygnowane są wypowiedzi poważne mówiące nawet o innych przystawkach mimo tego samego producenta modelu i numerach (Youtube). Producent będzie chwalić produkt czyli człowiek w białej koszuli i krawacie zarabiający na pośrednictwie i myślę, że nawet on czasami nie wie co sprzedaje a musi sprzedać. I tu moja ciekawość skąd prawdziwy muzyk w tych czasach ma gitarę nie mam na myśli tych dla których są robione gitary i podpisywane kontrakty z producentami sprzętu. Na giełdzie itd. kupowano dawniej kupują i teraz. Muzycy sprzedają innym jak wiem bo to jego gitara.Często ważniejsze kto grał i tu mamy ceny. Wróciliśmy do początku a temat dalej jest aktualny bo chodzi o jakość sprzętu a nie kto grał.

Szukam autorytetu

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » czwartek 22 maja 2014, 08:33

jakiego początku ? wszystko już zostało powiedziane, tylko ty nie masz ochoty przyjąć do wiadomości,że nikt niczego nie zrobi za ciebie.

Awatar użytkownika
ArniSynth
Kontakt:

Post autor: ArniSynth » czwartek 22 maja 2014, 15:36

...jakiego początku ? wszystko już zostało powiedziane, tylko ty nie masz ochoty przyjąć do wiadomości,że nikt niczego nie zrobi za ciebie.... 

Ja bym tak szybko nie kończył tematu, ale ... co zostało powiedziane i ile jest w tym prawdy ? Czasy się zmieniają i temat jest cały czas aktualny ponieważ co zrobi lutnik w Twojej gitarze za 5 - 8 k przetestowanej, przeszlifuje lakier i doda malunek (a jak przyniesiesz gitarę za 1 k to wyrówna progi i powie, że reszta do wymiany) i tu wspomniany lutnik wcześniej na forum odpada, przegląd lutnika b.dobrego, był taki nazywał się Stra..... itd ale to było kiedyś, dziś patrzy lutnik tak jak i kiedyś a na co to wiemy ... więc czy ulec sugestii lutnika i wymienić np. struny lub przystawkę itd jest to koszt czy kupić gitarę w miejscu prowadzonym przez prawdziwych fachowców z wykształcenia lutnik i zamiłowania muzyk ? i tu w moim temacie sedno bo kto ma wiedzieć jak nie redaktor mający styczność z muzykami zawodowymi i piszący dla EiS reklamującego urządzenia i instrumenty pomocne przy produkcji muzycznej. Proszę zwrócić uwagę, że jakość sprzętu się zmienia to samo dotyczy osób prowadzących sprzedaż i tak sprzęt staje się coraz bardziej wyrafinowany a sprzedawca coraz to młodszy, i tu odpada wcześniej wspomniana wypowiedź na forum o przetestowaniu w sklepie bo co będzie jak gitara zacznie się rozstrajać lub itd. Powracając do sprzętu i nowych czasów, ostatnio kupilem efekt gitarowy i nawet zbędne było podłączenie i testowanie ponieważ wiem co jest w środku i jestem zadowolony z wyboru ale to trzeba mieć rozeznanie. Jak Szanowne Grono chce kończę temat i dziękuję za wypowiedzi -Przepraszam za emocjonujący temat.

Szukam autorytetu

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » czwartek 22 maja 2014, 19:40

Jak Szanowne Grono chce kończę temat i dziękuję za wypowiedzi -Przepraszam za emocjonujący temat....

Ja bym się jednak tak nie wczuwał, w końcu to tylko gitara :) Rozumiem, że chcesz dokonać najlepszego z możliwych wyboru bo w końcu nie sztuka wyrzucić kasę w błoto. Moja rada jest taka: przejrzyj setupy muzyków, którzy cię interesują, wypośrodkuj, postaw na produkt sprawdzony (choć możesz zrobić zupełnie odwrotnie), zamawiaj (najlepiej w sprawdzonych sklepach) i graj (podstawy stroju, regulacji menzury na pewno znasz - w necie jest tego ogrom) gdy ci się nie spodoba, zawsze masz 10 dni na zwrot, gdy się spodoba - miłość między tobą a wiosłem będzie już tylko rosła:) Zawsze też warto popytać wśród znajomych a nóż widelec ktoś kogoś zna kto ci sprzeda kozacki instrument. Powodzenia

na luzaku ! jak zawsze

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 22 maja 2014, 23:54

Czegoś tu nie rozumiem, może dlatego że Twój sposób pisania jest mało konkretny i mocno chaotyczny. Co za problem chodzić sobie przez najbliższe klika miesięcy po różnych sklepach i upolować gitarę marzeń? Powiedzmy, że interesuje Cię Stratocaster (musisz mieć rozeznanie czego szukasz i jak brzmią poszczególne modele danych marek). Przed wyjściem do sklepu, o ile nie jest w Twojej okolicy, dzwonisz i pytasz ile mają Stratów na stanie i jakie, za ile. Jedziesz i grasz. Jeśli jesteś dobrym gitarzystą to po 5 minutach wiesz czy dana gitara jest czegoś warta, często nawet grając na sucho bez pieca da się to określić. Jeśli jesteś przeciętnym gitarzystą i nie umiesz tak ocenić to nie ma się nad czym rozwodzić. Bierzesz od kogoś używaną gitarę która nie straci na wartości i uczysz się grać. W momencie kiedy to ta średnia gitara stanie się ograniczeniem, a nie Twoje umiejętności, sprzedajesz ją i szukasz po sklepach kolejnej. Wtedy już wiesz czego szukasz i jak to ocenić. Przecież tacy goście jak SRV chodzili właśnie po sklepach i ogrywali to co wisiało na ścianie, aż trafili na to, czego szukali.

Druga opcja - gitara ma na siebie konkretnie zarabiać i nie ma czasu na chodzenie po sklepach. Robisz w custom shopie, kupujesz Suhra czy coś w tym stylu, albo płacisz komuś 2000 za znalezienie idealnej gitary.

I jeszcze jedno - postęp technologiczny gitar nie dotyczy. Nowe najczęściej nie są lepsze niż kiedyś, bo kiedyś nie było jeszcze takiej wszechwładzy księgowych

Awatar użytkownika
ArniSynth
Kontakt:

Post autor: ArniSynth » piątek 23 maja 2014, 10:02

...Czegoś tu nie rozumiem, może dlatego że Twój sposób pisania jest mało konkretny i mocno chaotyczny. Co za problem chodzić sobie przez najbliższe klika miesięcy po różnych sklepach i upolować gitarę marzeń? Powiedzmy, że interesuje Cię Stratocaster (musisz mieć rozeznanie czego szukasz i jak brzmią poszczególne modele danych marek). Przed wyjściem do sklepu, o ile nie jest w Twojej okolicy, dzwonisz i pytasz ile mają Stratów na stanie i jakie, za ile. Jedziesz i grasz. Jeśli jesteś dobrym gitarzystą to po 5 minutach wiesz czy dana gitara jest czegoś warta, często nawet grając na sucho bez pieca da się to określić. Jeśli jesteś przeciętnym gitarzystą i nie umiesz tak ocenić to nie ma się nad czym rozwodzić. Bierzesz od kogoś używaną gitarę która nie straci na wartości i uczysz się grać. W momencie kiedy to ta średnia gitara stanie się ograniczeniem, a nie Twoje umiejętności, sprzedajesz ją i szukasz po sklepach kolejnej. Wtedy już wiesz czego szukasz i jak to ocenić. Przecież tacy goście jak SRV chodzili właśnie po sklepach i ogrywali to co wisiało na ścianie, aż trafili na to, czego szukali.

Druga opcja - gitara ma na siebie konkretnie zarabiać i nie ma czasu na chodzenie po sklepach. Robisz w custom shopie, kupujesz Suhra czy coś w tym stylu, albo płacisz komuś 2000 za znalezienie idealnej gitary.

I jeszcze jedno - postęp technologiczny gitar nie dotyczy. Nowe najczęściej nie są lepsze niż kiedyś, bo kiedyś nie było jeszcze takiej wszechwładzy księgowych...

Pisząc starłem się omijać prodecentów i nazwy sprzętu oraz firmy (strach przed adminemLaughing) Chodziłem po sklepach, i kupiłem efekt bo to czego szukam muszą sprowadzić, podoba mi się konkretne wiosło i jestem zdania, że kupuje raz i nie chcę zwracać, a co będzie jeżeli gitara łaskocze mnie na innej  strunie niż powinna. Ulec reklamie i sygnaturze ? Sposób produkcji zmienił się i to bardzo teraz używają obrabiarek CNC, inne kleje, sposoby suszenia, struny, sposoby mocowania (materiały), przystawki w gitarach elektrycznych itd. no i kraje -a co kraj to obyczaj. A wspomniany Lutnik: pilnik, piła (elektryczna bo mamy rok 2014). Klimat z filmu La Bamba gdzie Richard przynosi wiosło i wzmak do garażu , fajne to było. Można się zastanawiać nad kimś komu zapłacę te wspomniane 2000 jednak jestem zdany na tzw. projektanta wnętrz a sami wiecie jak to z nimi jest. Ten Gość SRV szedł do sklepu nie w Polsce tam na wystawie były rodzime produkty a u nas na wystawie mamy Chi..... i w sklepie dziecko ze szkoły muzycznej ale to nie wszędzie te dziecko -przepraszam. A tak nawiasem, jak ciężka jest droga szukającego sprzętu, własnego brzmienia, ciągle "wiatr w oczy" i "ciągle pod górę". W temacie się ruszyło już wiem jak kupował Stevie.Cool

Szukam autorytetu

ODPOWIEDZ