Scarlet Studio 2i2 - buczenie i szumy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
elmodagansta
Re: Scarlet Studio 2i2 - buczenie i szumy

Post autor: elmodagansta » środa 26 lut 2014, 14:27

Pytanie pomocnicze : z jakiego mikrofonu teraz korzystasz? 

...
Teraz już jestem w kompletnej kropce. Nie byłam w stanie sprawdzić kabla ani innego mikrofonu, bo nie posiadam innych. Za to oddałam sprzęt do serwisu na gwarancji i... wczoraj go uruchomiłam i na jednym komputerze nadal było delikatne buczenie a na drugim z początku wydawało się, że go nie ma, ale jak zaczęłam mówić do mikrofonu pojawiało się, chociaż mniejsze niż przed oddaniem sprzętu do serwisu.

Już naprawdę nie rozumiem co jest grane i co mam zrobić aby sprzęt nie buczał. Oddalam się, przubliżam, zmieniam ustawienia głośności itp., ale nadal jest delikane buczenie. Czy ktoś mógłby mi pomóc? :/

...
Tylko to co kolega napisał poprzednio, sprawdzić interfejs na innym komputerze i z innym mikrofonem, żeby zweryfikować co jest przyczyną. Ja mam ten interfejs (Scarlett 2i2) i mikrofon ShureSM58 i nie ma żadnego ponadnormatywnego buczenia (zawsze mały szum będzie w tej klasie sprzętu). Jeżeli jest coś więcej niż szum to radzę skorzystać z gwarancji - ale najpierw upewnić się co jest przyczyną : interfejs, mikrofon czy przewód (bo rozumiem, że komputer został wyeliminowany). pozdrawiam

Sprawdziłam na drugim komputerze - niestety to samo. Sprawdzałam też na różnych rejestratorach dźwięku i żadnych zmian. Nie mam na razie innego mikrofonu, ale zaczynam się zastanawiać czy problem nie tkwi w kablu albo samym interfejsie. :/ Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? ...

...

...

Amator nagrywania wokalu i pudła w domu

Czarna_M.

Post autor: Czarna_M. » środa 26 lut 2014, 16:13

Z mikrofonu załączonego do zestawu Scarlett Studio czyli Scarlet CM25. O ile szum delikatny jestem w stanie zrozumieć, bo to mikrofon pojemnościowy itp., ale buczenie wydaje mi się efektem, kt który nie powinen mieć miejsca.

...
Pytanie pomocnicze : z jakiego mikrofonu teraz korzystasz? 

...
Teraz już jestem w kompletnej kropce. Nie byłam w stanie sprawdzić kabla ani innego mikrofonu, bo nie posiadam innych. Za to oddałam sprzęt do serwisu na gwarancji i... wczoraj go uruchomiłam i na jednym komputerze nadal było delikatne buczenie a na drugim z początku wydawało się, że go nie ma, ale jak zaczęłam mówić do mikrofonu pojawiało się, chociaż mniejsze niż przed oddaniem sprzętu do serwisu.

Już naprawdę nie rozumiem co jest grane i co mam zrobić aby sprzęt nie buczał. Oddalam się, przubliżam, zmieniam ustawienia głośności itp., ale nadal jest delikane buczenie. Czy ktoś mógłby mi pomóc? :/

...
Tylko to co kolega napisał poprzednio, sprawdzić interfejs na innym komputerze i z innym mikrofonem, żeby zweryfikować co jest przyczyną. Ja mam ten interfejs (Scarlett 2i2) i mikrofon ShureSM58 i nie ma żadnego ponadnormatywnego buczenia (zawsze mały szum będzie w tej klasie sprzętu). Jeżeli jest coś więcej niż szum to radzę skorzystać z gwarancji - ale najpierw upewnić się co jest przyczyną : interfejs, mikrofon czy przewód (bo rozumiem, że komputer został wyeliminowany). pozdrawiam

Sprawdziłam na drugim komputerze - niestety to samo. Sprawdzałam też na różnych rejestratorach dźwięku i żadnych zmian. Nie mam na razie innego mikrofonu, ale zaczynam się zastanawiać czy problem nie tkwi w kablu albo samym interfejsie. :/ Chyba, że ktoś jeszcze ma jakiś pomysł? ...

...

...

...

Czarna_M.

Post autor: Czarna_M. » czwartek 27 lut 2014, 10:40

O ile wcześniej buczenie było permanentne, to teraz są momenty gdy niby znika, ale gdy mówię do mikrofonu znowu się pojawia.

elmodagansta

Post autor: elmodagansta » czwartek 27 lut 2014, 11:03

...

O ile wcześniej buczenie było permanentne, to teraz są momenty gdy niby znika, ale gdy mówię do mikrofonu znowu się pojawia. ... 

No ok, a czy oprócz buczenia słychać w ogóle to co mówisz/śpiewasz do mikrofonu czy słychać tylko samo buczenie? 

Druga sprawa - jakie masz zainstalowane sterowniki do interface'a - te pobrane ze strony Focusrite?

Trzecia sprawa - do czego są podłączone wyjścia "OUT" interface'u? Czy słuchasz tylko na słuchawkach dołączonych do zestawu?

Czwarta sprawa - słuchasz/rejestrujesz przez jakieś oprogramowanie (np Cubase dołączony do zestawu?) - jeżeli tak to jakie?

Amator nagrywania wokalu i pudła w domu

ODPOWIEDZ