Syntezator z ważoną klawiaturą do 5000 zł
"Hammond", a jak założysz wątek, to napewno włączą się pozostali Kurzwailowcy - jest kilku, sporo wiedzą i chętnie Cię naprowadzą (sam się o tym przekonałem).
Re: Syntezator z ważoną klawiaturą do 5000 zł
Ja polecam ,ROLAND S88,klawiatura młotek,barwy jakościowo super,sampler,pelna edycja barw,seq.,wady to:Waga 29 kg,64 glosy polifoni,karta Smart Media na ustawienia,ewentualnie szukaj Roland Fantom x8,rozbudowywalne obydwa modele o dodatkowe karty.Ja swojego sprzedałem za 4700,obecnie mam Fantoma G7,ale tesknie za tamtym "klocem" lecz ból kręgosłupa zweryfikował podejście do hobby...Motif Es8 też "fura" z potencjałem.Wszystkie te które wymieniłem,mają to czego potrzebujesz.
O SP5-8 dużo nie powiem (bo nie grałem), aczkolwiek nie różni się diametralnie od SP4-8, który byłbym kupił gdyby nie RD700GX :D. Generalnie jest to podobna historia jak M50 i M3 (w stosunku do PC3), czyli - nie masz samplera, nie masz sekwencera (no dobra, M50 miał), bardziej budżetowe wykonanie, mniej bajerów itd. Co do silnika brzmieniowego, są IDENTYCZNE - można więc ładować brzmienia z PC3 na SP4-8. Jak jest z edycją - nie wiem - myślę jednak, że są edytory software'owe do SP.
Generalnie seria SP nie jest dla producenta/powerusera, tylko dla performera/hobbysty - z założenia jest to tańsza wersja flagowca, pozbawiona niektórych funkcji i bardziej "user-friendly". Co zaś do klawiatury - ja bym wsadził tyłek w samochód i pojechał do Riffa/Rock'n'Rolla/innego sklepu muzycznego i przekonał się osobiście - w tej kwestii bardzo ważne są przyzwyczajenia i gust i nikt Ci nie powie, co byłoby najlepsze dla Ciebie.
Np:Roland Fantom x8
Cóż - tanio, nawet bardzo. Fantom X to kawał dobrego sprzętu (i wbrew pozorom nie jest mocno "do tyłu" w stosunku do Fantoma G - a cena niższa o połowę w tym przypadku). Zresztą teraz generalnie jest złoty czas na zakupy - niestety/stety z racji kryzysu...