Syntezator z ważoną klawiaturą do 5000 zł

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MX
Re: Syntezator z ważoną klawiaturą do 5000 zł

Post autor: MX » poniedziałek 01 lip 2013, 22:23

A jaki ma nick ?...

"Hammond", a jak założysz wątek, to napewno włączą się pozostali Kurzwailowcy - jest kilku, sporo wiedzą i chętnie Cię naprowadzą (sam się o tym przekonałem).
Hammond SK1

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » niedziela 07 lip 2013, 12:36

Ja polecam ,ROLAND S88,klawiatura młotek,barwy jakościowo super,sampler,pelna edycja barw,seq.,wady to:Waga 29 kg,64 glosy polifoni,karta Smart Media na ustawienia,ewentualnie szukaj Roland Fantom x8,rozbudowywalne obydwa modele o dodatkowe karty.Ja swojego sprzedałem za 4700,obecnie mam Fantoma G7,ale tesknie za tamtym "klocem" lecz ból kręgosłupa zweryfikował podejście do hobby...Motif Es8 też "fura" z potencjałem.Wszystkie te które wymieniłem,mają to czego potrzebujesz.

Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 09 lip 2013, 15:31

O SP5-8 dużo nie powiem (bo nie grałem), aczkolwiek nie różni się diametralnie od SP4-8, który byłbym kupił gdyby nie RD700GX :D. Generalnie jest to podobna historia jak M50 i M3 (w stosunku do PC3), czyli - nie masz samplera, nie masz sekwencera (no dobra, M50 miał), bardziej budżetowe wykonanie, mniej bajerów itd. Co do silnika brzmieniowego, są IDENTYCZNE - można więc ładować brzmienia z PC3 na SP4-8. Jak jest z edycją - nie wiem - myślę jednak, że są edytory software'owe do SP.

Generalnie seria SP nie jest dla producenta/powerusera, tylko dla performera/hobbysty - z założenia jest to tańsza wersja flagowca, pozbawiona niektórych funkcji i bardziej "user-friendly". Co zaś do klawiatury - ja bym wsadził tyłek w samochód i pojechał do Riffa/Rock'n'Rolla/innego sklepu muzycznego i przekonał się osobiście - w tej kwestii bardzo ważne są przyzwyczajenia i gust i nikt Ci nie powie, co byłoby najlepsze dla Ciebie.

Awatar użytkownika
fantom

Post autor: fantom » piątek 12 lip 2013, 22:55

...Witam Forumowiczów! Na dniach sprzedałem Yamahę P95 która znudziła mi się poprzez swoją liczbę barw i brak edycji czegokolwiek. Sama klawiatura była OK (młoteczkowa, ważona GH) Uwielbiam grać fortepianowo ale też ciągnie mnie do zabawy z dźwiękiem i (kiedyś) nagrywania swoich elektronicznych utworów. Postawiłem pieniądze na syntezator, jednak szukam takiego, który będzie miał przyzwoitą klawiaturę (ważona, młoteczkowa, bliska akustykowi). Najbardziej zależy mi na dźwięku fortepianu, smyczków i synthów. Fajnie gdyby miał sekwenser (mógłbym składać muzykę bezpośrednio na klawiszu, bez podłączania się pod komputer). W grę wchodzi tylko nowy sprzęt.Obecnie rozważam zakup Kurzweila PC3 LE8. Tylko boje się że klawiatura będzie za lekka. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym sprzętem i ewentualnie wysnuć jakieś porównanie do mojej starej Yamahy P95 na której grałem? Na oku mam również Kurzweil SP5-8, tylko że to cyfrowe pianino bardziej niż syntezator. Czym w zasadzie te dwa instumenty się różnią pod względem syntezy? Oba mają V.A.S.T wg producenta....

Np:Roland Fantom x8
Roland Fantom G7,Yamaha Motif XS7,E-mu E5000 ultra i Xboard 49 Proteus X,Yamaha YS-200,SOUNDCRAFT COMPACT 4,EWQL Goliath,Komplete 8,Nexus,Sylenth1,Spectrasonics.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » sobota 13 lip 2013, 20:12

Cóż - tanio, nawet bardzo. Fantom X to kawał dobrego sprzętu (i wbrew pozorom nie jest mocno "do tyłu" w stosunku do Fantoma G - a cena niższa o połowę w tym przypadku). Zresztą teraz generalnie jest złoty czas na zakupy - niestety/stety z racji kryzysu...

ODPOWIEDZ