Monitory studyjne do pokoju 9 m2

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
sofreaky
Re: Monitory studyjne do pokoju 9 m2

Post autor: sofreaky » czwartek 24 sty 2013, 12:44

http://imageshack.us/photo/my-images/823/pisudskiegostudio.jpg/

Wymiary podane w cm.
90 cm - to drzwi.
Na ścianie 2500 po samym środku jest okno 1400 cm szerokości.

Pomóżcie Panowie w zaadaptowaniu pokoju.

sofreaky

Post autor: sofreaky » czwartek 24 sty 2013, 12:44

...http://imageshack.us/photo/my-images/823/pisudskiegostudio.jpg/

Wymiary podane w cm.
90 cm - to drzwi.
Na ścianie 2500 po samym środku jest okno 1400 cm szerokości.

Pomóżcie Panowie w zaadaptowaniu pokoju.

...

Sorry, wymiary są w milimetrach ...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 24 sty 2013, 13:36

Jak zwykle, na rysunku brakuje bardzo ważnego wymiaru: wysokości pomieszczenia. Rozumiem z poprzednich postów, że jest identyczna jak szerokość. W takiej sytuacji podtrzymuję to, co poprzednio napisałem.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 24 sty 2013, 14:18

No to prawie sześcian - tragedia nawet by sobie posłuchac a co dopiero produkować

sofreaky

Post autor: sofreaky » piątek 25 sty 2013, 11:36

...No to prawie sześcian - tragedia nawet by sobie posłuchac a co dopiero produkować...

Rozumiem, że mam wybić sobie z głowy produkcje ...
Cóż, robię bity od 4 lat, gdy oddaje do mixu i masteringu na krajowe produkcje, jeszcze nikt mi nic nie zarzucił, bo po prostu nie niszcze materiału kompresorami itd. Piszę "niszcze" bo przy akustyce mojego pokoju nie jestem w stanie starannie ocenić brzmienia i robie je na sucho.

Nie ma opcji nawet zniwelowania tego, może być już tylko gorzej ?
Wiedziałem, że tu jest dużo pesymistów, ale, żeby od razu nawijać, że tragedia i nie podać żadnej alternatywy ...
Hmmm no cóż, mam 3 pokojowe mieszkanie, więc nie wszystko stracone. Wysokości są: 2,5 metra.
Spróbuję coś wykminić, dzięki za ......... opinie, że jest lipa. e yo

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 25 sty 2013, 12:08

Przecież Ci napisałem wyraźnie, co musisz zrobić. Czemu nie czytasz i piszesz bzdury?

sofreaky

Post autor: sofreaky » piątek 25 sty 2013, 13:26

...Ten pokoik ma kubaturę niecałe 22m3, na dodatek dwa wymiary są takie same. Gwarantowane gigantyczne problemy z basem w okolicach 69Hz. Jak władujesz do niego 5m3 wełny mineralnej, to dopiero jest sens się zastanawiać nad doborem głośników. Wałki z pianki o średnicy 20cm w narożnikach to śmiech na sali.

A te "maty" to pewnie coś miękkiego i cienkiego na ścianach? Doskonały sposób na spotęgowanie problemów z basem....

OK man, napisałeś mi o 5m3 wełny mineralnej. Jestem w stanie podwiesić sufit i dać tam z 10 cm wełny.

Wiem nawet jakiej i jakiej gęstości najlepiej.

Na podłogę podkład ARBITONU "Univesol Alu". Na to panele 10 mm, na panele wykładzina.

To zrobię na pewno, ale co dalej ? Co na rogi za kolumny, wiem, że na pewno muszę być minimum 30 cm od ściany. Co na boki ?

5m3 wełny daje 1/4 pokoju ... - dzięki za pomoc, ale sorry stary - dla amatora adaptacji akustycznej pomieszczenia ta informacja to stanowczo za mało.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 25 sty 2013, 13:41

Powieszenie takiej ilości wełny mineralnej na suficie to zły pomysł, bo zwalczysz tylko rezonanse w jednym kierunku. Podobnie złym pomysłem jest tworzenie wielowarstwowej kanapki, jak i kładzenie grubej wykładziny (bo ona pochłania tylko wysokie częstotliwości). Wełnę należy ukryć w ścianach, co przy okazji pozwoli uzyskać optymalne proporcje geometryczne. Jeśli naprawdę wpakujesz tyle wełny, ile napisałem, to już nic więcej nie będzie potrzeba, żadnych narożników ani innych cudów z pianki.

Btw, o adaptacji pomieszczeń napisano na tym forum setki postów. Link do wyszukiwarki jest u góry.

sofreaky

Post autor: sofreaky » piątek 25 sty 2013, 14:56

...Powieszenie takiej ilości wełny mineralnej na suficie to zły pomysł, bo zwalczysz tylko rezonanse w jednym kierunku. Podobnie złym pomysłem jest tworzenie wielowarstwowej kanapki, jak i kładzenie grubej wykładziny (bo ona pochłania tylko wysokie częstotliwości). Wełnę należy ukryć w ścianach, co przy okazji pozwoli uzyskać optymalne proporcje geometryczne. Jeśli naprawdę wpakujesz tyle wełny, ile napisałem, to już nic więcej nie będzie potrzeba, żadnych narożników ani innych cudów z pianki.

Btw, o adaptacji pomieszczeń napisano na tym forum setki postów. Link do wyszukiwarki jest u góry....

Hmmmm ok. Przeszukam forum, na pewno znajdę tematy. Posiłkowałem się zagadnieniami z kilku stron o produkcji muzyki i o takim rozwiązaniu, szczerze nie słyszałem. Aczkolwiek nie mówię przy tym, że to zły pomysł. Powiedz mi tylko, mówiąc o wełnie ukrytej w ścianach, sugerujesz, że powinienem zrobić najnormalniejszy w świecie stelaż na każdej ścianie, wypełnić wełną i na to regipsy + wykończenie, szpachla itd.? :) Tak jak przy każdej konstrukcji budowlanej na zachodzie ? :)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 25 sty 2013, 15:45

Powiedz mi tylko, mówiąc o wełnie ukrytej w ścianach, sugerujesz, że powinienem zrobić najnormalniejszy w świecie stelaż na każdej ścianie, wypełnić wełną i na to regipsy + wykończenie, szpachla itd.? :) Tak jak przy każdej konstrukcji budowlanej na zachodzie ? :)...
Tak, właśnie w ten sposób to się robi. Tyle, że po pierwsze i najważniejsze trzeba użyć gęstej prasowanej wełny mineralnej (50-100kg/m3), a nie waty sprzedawanej w rolkach, bo inaczej efekt będzie żaden. Po drugie, stelaż najlepiej dać stosunkowo rzadko, żeby przykrycie mogło elastycznie pracować. Po trzecie, zamiast regipsu lepiej użyć sklejki.

ODPOWIEDZ