...
Witam!
Mam pytanie. Zamierzam podpisac umowę z firmą, która prowadzi serwis internetowy karaoke wraz ze sprzedażą podkładów mp3. Umowa ma dotyczyć zlecenia produkcji podkładów.
Zastanawiam się jaką stawkę mógłbym zarządać za produkcje jednego podkładu? Mam tutaj na myśli w pełni wyprodukowany w 100% podkład opierający się o wirtualne instrumenty (wtyczki), sample, bazując tylko na oryginalnej linii melodycznej a reszta wykonywana samodzielnie ale tak aby podkład brzmiał bardzo podobnie jak oryginalny.
Ładnych parę lat temu zajmowałem się produkcją dzwonków polifonicznych. Cena była porównywalna z tą, którą sugerujesz, tyle że chodziło o 20-sekundowy fragment i jedynie MIDI. Ale roboty było z tym od cholery. Miałem pamiętam jednego szczególnie wymagającego klienta, który czepiał się każdego detalu - jeśli w nagraniu były 2 nutki gitary gdzieś na trzecim planie, a ja ich nie wychwyciłem to dzwonek odsyłał do poprawy. Albo dwugłosy w refrenach. Bywało, że pod koniec taktu słychać było dosłownie jedną nutę trzeciego wokalu i to tez musiało zostać uwzględnione! :) Gość po prostu chciał mieć najlepszy content na rynku. Oczywiście nie miał racji, bo na tych badziewnych telefonikach najlepiej jednak brzmią proste aranżacje, ale mniejsza o to.
Zrobienie takiego dzwonka zajmowało mi 1-2 godziny wytężonej pracy. Mogę sobie tylko wyobrazić, ile czasu wymaga cały kawałek, tym bardziej jeśli do tego ma być jeszcze mp3... Firma, o której piszesz też na pewno chce być konkurencyjna, więc oczekuje od producenta najwyższej jakości. Taki zestaw karaoke zajałby mi pewnie 2 dni pracy. Chcesz brać 6zł/1h?