Produkcja podkładu karaoke - koszt produkcji

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Goddard
Re: Produkcja podkładu karaoke - koszt produkcji

Post autor: Goddard » poniedziałek 14 sty 2013, 11:49

...
Witam!

Mam pytanie. Zamierzam podpisac umowę z firmą, która prowadzi serwis internetowy karaoke wraz ze sprzedażą podkładów mp3. Umowa ma dotyczyć zlecenia produkcji podkładów.

Zastanawiam się jaką stawkę mógłbym zarządać za produkcje jednego podkładu? Mam tutaj na myśli w pełni wyprodukowany w 100% podkład opierający się o wirtualne instrumenty (wtyczki), sample, bazując tylko na oryginalnej linii melodycznej a reszta wykonywana samodzielnie ale tak aby podkład brzmiał bardzo podobnie jak oryginalny.

Ładnych parę lat temu zajmowałem się produkcją dzwonków polifonicznych. Cena była porównywalna z tą, którą sugerujesz, tyle że chodziło o 20-sekundowy fragment i jedynie MIDI. Ale roboty było z tym od cholery. Miałem pamiętam jednego szczególnie wymagającego klienta, który czepiał się każdego detalu - jeśli w nagraniu były 2 nutki gitary gdzieś na trzecim planie, a ja ich nie wychwyciłem to dzwonek odsyłał do poprawy. Albo dwugłosy w refrenach. Bywało, że pod koniec taktu słychać było dosłownie jedną nutę trzeciego wokalu i to tez musiało zostać uwzględnione! :) Gość po prostu chciał mieć najlepszy content na rynku. Oczywiście nie miał racji, bo na tych badziewnych telefonikach najlepiej jednak brzmią proste aranżacje, ale mniejsza o to.

Zrobienie takiego dzwonka zajmowało mi 1-2 godziny wytężonej pracy. Mogę sobie tylko wyobrazić, ile czasu wymaga cały kawałek, tym bardziej jeśli do tego ma być jeszcze mp3... Firma, o której piszesz też na pewno chce być konkurencyjna, więc oczekuje od producenta najwyższej jakości. Taki zestaw karaoke zajałby mi pewnie 2 dni pracy. Chcesz brać 6zł/1h?

Caramba78

Post autor: Caramba78 » wtorek 15 sty 2013, 20:29

Widzę, że temat nieco odświezony;)

To znaczy tak..6 zł za godzine to może przesada bo jednak w 8 h bym się zmieścił, także no powiedzy 12h/godz, to nie jest dużo tym bardziej że do tego dochodzi prąd, sprzęt, oprogramowanie..

Co zrobić..

Obecnie trwają negocjacje nad 200 zł/podkład ale jest problem bo firma nie jest chętna na "aż" taką stawkę.

No właśnie u mnie może być podobnie, ciągłe zmiany tak aby podkład brzmiał niemal identycznie jak oryginał, co jest raczej niemożliwe.

Tylko czy tego nie można jakoś w umowie uwzględnić, że cena za podkład obejmuje tylko 2 poprawki? No bo trudno modyfikowac i zmieniać w kółko jeden podkład.

Nie wiem okaże się co z tego wyjdzie, bo narazie ciężko cokolwiek powiedziec. To jest bardzo kontrowersyjne zlecenie, niby nie własny, autorski utwór, ale i tak sprzęt potrzebny, programy, prąd, komputer..czyli no głupia sprawa..

Bo raczej to jest tak, że osoby które zlecają nie zdają sobie sprawy, że to nie jest praca na magazynie - daja wózek widłowy, tylko żeby ktoś miał buty, ewentualnie dojazd - bilety..

Tutaj warunki pracy każdy musi sobie sam zapewnić, tzn każdy - wykonawca.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 15 sty 2013, 21:19

Jak długo siedzisz w tej branży? Jak jesteś początkujący to zrób to dla złapania doświadczenia i wprawy. Jak nie, to nie bierz wogole tej roboty.

Goddard

Post autor: Goddard » środa 16 sty 2013, 11:17

Obecnie trwają negocjacje nad 200 zł/podkład ale jest problem bo firma nie jest chętna na "aż" taką stawkę.

No to albo szukają frajerów albo się nie dogadaliście i chodzi im o jakieś bardzo uproszczone wersje, które nie muszą brzmieć zawodowo? Żeby zrobić dokładny cover w MIDI, a później jeszcze porządnie (i wiernie) wyprodukować go w VST potrzebne są lata praktyki. Lata. Wątpię, żeby ktoś, kto zainwestował tyle czasu w naukę zechciał sprzedawać swój czas tak tanio...

Na Twoim miejscu zrobiłbym na próbę 5 kawałków. Zobaczysz, ile Ci to faktycznie zajmuje czasu i czy jakość jest zadowalająca dla klienta, bo mam wrażenie, że Ty nie do końca zdajesz sobie sprawę w co się pakujesz. A jeśli dostarczysz produkt wysokiej jakości to ta firma tak łatwo Cię nie wypuści i chętnie się zgodzi na wyższą cenę. Wbrew pozorom nie jest to robota dla amatora.

Tylko czy tego nie można jakoś w umowie uwzględnić, że cena za podkład obejmuje tylko 2 poprawki? No bo trudno modyfikowac i zmieniać w kółko jeden podkład.

Nie wiem okaże się co z tego wyjdzie, bo narazie ciężko cokolwiek powiedziec. To jest bardzo kontrowersyjne zlecenie, niby nie własny, autorski utwór,

No ale co z tego, że utwór nieautorski, skoro roboty więcej niż przy własnym?

Caramba78

Post autor: Caramba78 » środa 16 sty 2013, 19:29

Wszystko ok, tylko to nie jest monopol, że tylko ja i moge dyktowac kwoty z księzyca.

Oprócz mnie są inni, którzy robią podkłady, a portal istnieje już długo.

To nie jest firma typu Amer Gold z 150 mln złotych na kontach, wiec wątpie aby komukolwiek płacili po 1000 zł za podkład.

A skoro mają podkłady, to ktoś je robi, raczej nie sami.

I nie zgodze się że przy autorskim jest mniej pracy..kiedys współprodukowałem utwór pop i prace trwały ponad  miesiąc, nagrywanie żywych instrumentów itd..

A dzis sprawdzałem dokładnie skończyłem 2 podkłady wyszło ok 10-12 h, więc wątpie żeby w takim czasie zrobić autorski utwór np. pop.

Wg mnie musi być kompromis albo trzeba siedziec i czekac az ktos może sie zgłosi za 1000 zł stawkę.

Ale wątpie, bo dużo młodych uczniów, studentów zna chociażby FL studio, to zrobią lepiej lub gorzej ale z dużo taniej i tamci się zgodza, tak jak ktoś wcześniej pisał na pirackim oprogramowaniu itd..bez konsekwencji tzn wg nich.

Tak jak to bywa przy wydawaniu utworów przeciętny producent muzyki klubowej jeśli nie jest to jakiś Paul Van Dyk, Armin van Buuren, ma wszystko pościągane a wydaje w dobrych wytwórniach a z drugiej strony jakiś początkujący muzyk, kupuje wszystko legalne i nie moze ruszyć..

Tak to już dzisiaj jest.

Tak więc albo rezygnacja albo pchanie się bez polotu z zarobkami byle by coś tam działać - tym bardziej że ja broń Boże nie zamierzam wiązać przyszłości na produkcji podkładow karaoke.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 17 sty 2013, 01:52

Dziadek mój powiadał " Tanie mięso psi jedzą" 

ODPOWIEDZ