Jaka stawka za godzinę/8h sesji w studiu nagrań z realizatorem?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Jaka stawka za godzinę/8h sesji w studiu nagrań z realizatorem?

Post autor: Zbynia » środa 02 sty 2013, 23:06

To nie dobrze że sie nie zgadzasz - to musisz liczyć jako "dział" więc musisz brać pod uwagę wszystkie elementy - nie możesz sobie kalkulowac wybiórczo - w ten sposób zapłać tylko realizatorowi i tyle...

Co do twoich poczatkowych wyliczeń średnio to widzę z amatorem za konsoletą - policz dokładnie koszta lepiej tym bardziej że realizatorowi trzeba by dac umowę choćby zlecenie

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 03 sty 2013, 10:28

(...) Nazwy i adresu nie podam, ponieważ nie chcę sie tu reklamować, tylko poprostu przeprowadzić małe badanie ;) (...)

...

To nie reklama ale antyreklama. Jak możesz oferować uslugi mając za realizatora amatora?!? Nie boisz się złej opinii niezadowolonych klientów? Nie boisz się, że ugrzęźniecie w niekonczących się poprawkach źle wykonanej pracy? Przecież otrzymując amatorski produkt klienci będą żadali zwrotu pieniędzy albo poprawek do osiągnięcia poziomu nieosiagalnego dla amatora. Nawet jak uda się zrobić coś co w koncu ich zadowoli pójdą w świat głosząc jak dużo czasu tu stracili. Chodzisz do lekarza amatora? Latasz z pilotami amatorami? Zaznaczysz w ofercie, że pracownicy to amatorzy czy będziesz oszukiwał ludzi zatajając ten fakt? Dla mnie świadczenie takich usług to skandal i bezczelność chyba że będzie to darmowe dla zdobycia praktyki

menthor87

Post autor: menthor87 » czwartek 03 sty 2013, 13:56

...
(...) Nazwy i adresu nie podam, ponieważ nie chcę sie tu reklamować, tylko poprostu przeprowadzić małe badanie ;) (...)

...

To nie reklama ale antyreklama. Jak możesz oferować uslugi mając za realizatora amatora?!? Nie boisz się złej opinii niezadowolonych klientów? Nie boisz się, że ugrzęźniecie w niekonczących się poprawkach źle wykonanej pracy? Przecież otrzymując amatorski produkt klienci będą żadali zwrotu pieniędzy albo poprawek do osiągnięcia poziomu nieosiagalnego dla amatora. Nawet jak uda się zrobić coś co w koncu ich zadowoli pójdą w świat głosząc jak dużo czasu tu stracili. Chodzisz do lekarza amatora? Latasz z pilotami amatorami? Zaznaczysz w ofercie, że pracownicy to amatorzy czy będziesz oszukiwał ludzi zatajając ten fakt? Dla mnie świadczenie takich usług to skandal i bezczelność chyba że będzie to darmowe dla zdobycia praktyki

Nie boje się ;) ponieważ ten nasz realizator-amator nie zna się kompletnie na mixie i masteringu, więc tych usług nie mamy zamiaru swiadczyć, koncowym efektem nagrań zajmie się ktoś bardzo, bardzo kompetentny, ale bedzie robił to niezależnie od nas, bedzie sie indywidualnie dogadywał z klientami którzy zostana od nas besposrednio przekierowani do niego(jego usługi zostana również umieszczone w cenniku). Dlatego też nazwałem tego naszego nieszczesnego realizatora amatorem, a co do samego przebiegu sesji nagraniowych hmmm myślę że w studio sfokusowanym głównie (sprzetowo i powierzchniowo) na hip-hop poradzi sobie swietnie, ponieważ jak dotąd swietnie sobie radził.

ps: nie stać mnie na prywatną przychodnię i nie latam samolotami :)

... 

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 03 sty 2013, 14:33

to na czym sie zna? jakis zart...dokonując nagrywek musi miec słuch, wrazliwosc muzyczną, biegły w edycji i montazu bo to bardzo czesto sie na biezaco robi...musi byc wizjonerem, umiec podpowiedzieć, wskazac lepsze rozwiązanie, znac sie na strojeniu instr, chocby czasem zauwazyc ze np u gitarzysty struna h jest za nisko...to juz lepiej dajcie w ofercie studio bez realizatora, tak tez mozna

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 sty 2013, 19:02

Bez jaj - ktoś kto umie wcisnąc play i stop w studio nie ma czego słuchać - tym bardziej w hiphopie gdzie chcesz nagrywać amatorów

ktos ich musi ukierunkowac poprawiać ich błędy uczyć

ja w takim wypadku wolałbym wziąć sobie jakiegoś kolegę który troszke tego liznął i po prostu wynając to studio - wyjdzie taniej a i lepiej dałbym sobie radę - tym bardziej że masz spoko sprzęt i bardzo funkcjonalny tascam

gośc który porzadnie tego sprzetu nie pozna nie ma czego szukać

mozesz mu zrobic prost test - niech zostawi ten nagrany slad od połowy i klepiem doklejkę albo cały nowy ślad - jak nie zrobi tego w pół sekundy z szybka uwagą że wiecej rewerbu i głosniej na słuchawki to strata czasu

inna kawestia jest zatrzymanie nagrania jak ktoś sie wywali czy "zamuli" - takie rzeczy trzeba od razu wyłapywac by nie tracic czasu na klepanie nic nie wartych sladów

a wstepny miks chce kazdy nie wazne od rodzaju muzyki

jak wyglada sprawa z produkcja?wszak jest mpc klawisz?

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » czwartek 03 sty 2013, 19:31

(...) nasz realizator-amator nie zna się kompletnie na mixie i masteringu, więc tych usług nie mamy zamiaru swiadczyć, koncowym efektem nagrań zajmie się ktoś bardzo, bardzo kompetentny, ale bedzie robił to niezależnie od nas, bedzie sie indywidualnie dogadywał z klientami którzy zostana od nas besposrednio przekierowani do niego(jego usługi zostana również umieszczone w cenniku). Dlatego też nazwałem tego naszego nieszczesnego realizatora amatorem, a co do samego przebiegu sesji nagraniowych hmmm myślę że w studio sfokusowanym głównie (sprzetowo i powierzchniowo) na hip-hop poradzi sobie swietnie, ponieważ jak dotąd swietnie sobie radził.

To może taka treść reklamy studia:

"Nasz realizator-amator może nie zna się kompletnie na mixie i masteringu, ale nie jest głuchy co możemy potwierdzić ewentualnymi badaniami lekarskimi na życzenie"

Chciałbyś korzystać z usług firmy, która w trakcie realizacji wysyła Cię do do innej w celu dokończenia bo nie jest sama w stanie tego zrobić? Ktos kompetentny chce prcować na sladach zarejestrowanych przez amatora? A jak będzie wygladał podział odpowiedzialności za ewentualne poprawki? Chyba, że to jakiś marketingowy majstersztyk - klient korzysta za niewielkie pieniądze ze studia, w trakcie dowiaduje się, że z nagrań nici i jeżeli nie zdecyduje się na usługi osoby kompetentnej za odpowiednią dopłatą to dotychczas wydane pieniądze pójda w błoto.

menthor87

Post autor: menthor87 » czwartek 03 sty 2013, 19:35

...
to na czym sie zna? jakis zart...dokonując nagrywek musi miec słuch, wrazliwosc muzyczną, biegły w edycji i montazu bo to bardzo czesto sie na biezaco robi...musi byc wizjonerem, umiec podpowiedzieć, wskazac lepsze rozwiązanie, znac sie na strojeniu instr, chocby czasem zauwazyc ze np u gitarzysty struna h jest za nisko...to juz lepiej dajcie w ofercie studio bez realizatora, tak tez mozna...

właśnie dotarło do mnie jak ważna w życiu jest umiejętność czytania ze zrozumieniem :)

menthor87

Post autor: menthor87 » czwartek 03 sty 2013, 19:43

...
Bez jaj - ktoś kto umie wcisnąc play i stop w studio nie ma czego słuchać - tym bardziej w hiphopie gdzie chcesz nagrywać amatorów

ktos ich musi ukierunkowac poprawiać ich błędy uczyć

ja w takim wypadku wolałbym wziąć sobie jakiegoś kolegę który troszke tego liznął i po prostu wynając to studio - wyjdzie taniej a i lepiej dałbym sobie radę - tym bardziej że masz spoko sprzęt i bardzo funkcjonalny tascam

gośc który porzadnie tego sprzetu nie pozna nie ma czego szukać

mozesz mu zrobic prost test - niech zostawi ten nagrany slad od połowy i klepiem doklejkę albo cały nowy ślad - jak nie zrobi tego w pół sekundy z szybka uwagą że wiecej rewerbu i głosniej na słuchawki to strata czasu

inna kawestia jest zatrzymanie nagrania jak ktoś sie wywali czy "zamuli" - takie rzeczy trzeba od razu wyłapywac by nie tracic czasu na klepanie nic nie wartych sladów

a wstepny miks chce kazdy nie wazne od rodzaju muzyki

jak wyglada sprawa z produkcja?wszak jest mpc klawisz?...

może podam moją definicję realizatora amatora i profesjonalisty

profesjonalista: wykształcenie muzyczne, kilkuletnie doswiadczenie w pracy w studio, mix i mastering na bardzo wysokim poziomie, duże doświadczenie z profesjonalnym sprzętem studyjnym, i najnowocześniejszymi programami, realizacja conajmniej kilkunastu legalnych płyt

amator: brak wykształcenia muzycznego, kilkuletnie doświadczenie w amatorskim domowym studio, mix i mastering na poziomie demówki, ale napewno nie legalnej płyty, brak doswiadczenia z profesjonalnym sprzetem studyjnym, pobiezna znajomości większości programów muzycznych dostępnych na torrentach :), realizacja kilku osiedlowych demówek i mixtejpów

co chcesz wiedzieć na temat produkcji ?

menthor87

Post autor: menthor87 » czwartek 03 sty 2013, 19:52

...
(...) nasz realizator-amator nie zna się kompletnie na mixie i masteringu, więc tych usług nie mamy zamiaru swiadczyć, koncowym efektem nagrań zajmie się ktoś bardzo, bardzo kompetentny, ale bedzie robił to niezależnie od nas, bedzie sie indywidualnie dogadywał z klientami którzy zostana od nas besposrednio przekierowani do niego(jego usługi zostana również umieszczone w cenniku). Dlatego też nazwałem tego naszego nieszczesnego realizatora amatorem, a co do samego przebiegu sesji nagraniowych hmmm myślę że w studio sfokusowanym głównie (sprzetowo i powierzchniowo) na hip-hop poradzi sobie swietnie, ponieważ jak dotąd swietnie sobie radził.

To może taka treść reklamy studia:

"Nasz realizator-amator może nie zna się kompletnie na mixie i masteringu, ale nie jest głuchy co możemy potwierdzić ewentualnymi badaniami lekarskimi na życzenie"

Chciałbyś korzystać z usług firmy, która w trakcie realizacji wysyła Cię do do innej w celu dokończenia bo nie jest sama w stanie tego zrobić? Ktos kompetentny chce prcować na sladach zarejestrowanych przez amatora? A jak będzie wygladał podział odpowiedzialności za ewentualne poprawki? Chyba, że to jakiś marketingowy majstersztyk - klient korzysta za niewielkie pieniądze ze studia, w trakcie dowiaduje się, że z nagrań nici i jeżeli nie zdecyduje się na usługi osoby kompetentnej za odpowiednią dopłatą to dotychczas wydane pieniądze pójda w błoto.

Jak idę do sklepu mięsnego, kupuję schab i kaszankę, kaszankę i schab pakuje i podaje mi pani Czesława a kroi i pani Czesławie podaje pani Elżbieta, generalnie nigdy nie miałem z tym większego problemu :) Ktoś idzie do studia , nagrywa, dogaduje sie że chce byśmy zrobili mix i master (w większości tego typu podmiotów płaci sie za te usługi osobno, i nie są robione od ręki). Po nadajesciu umowionego terminu otrzymuje gotowy materiał, zmiksowany i zmasterowany przez profesjonalistę. 

... 

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 03 sty 2013, 20:37

Ok troszke rozjaśniłeś - czyli jednak coś tam robił ma pojecie i sprzet obsłużyc w stopniu bardzo dobrym potrafi?To trzeba tak od razu bo zrozumiałem ze amator który kilka razy coś tam poklikał na prehistorycznym coooledicie nagrywając ducha z szafy....

z porównaniem do miesnego nie trafiłeś - z tego wzgledu ze PROFESJONALISTA PROFESJONALNIE TO MIĘSO PRZYGOTOWAŁ

a mialem okazje usłyszec po kilkukrotnym przesłuchaniu materiału oddawanego do miksu że nie ma czego tu poprawiać i lepiej iść od razu na mastering - który zajął dwie godzinki bo gośc przygotował materiał perfekt

tak się też zdaza

Wracając do tematu - czego oczekujesz po materiale wychodzącym ze studia?

Promocji młodych zespołów/wykonawców na średnim ale przyzwoitym poziomie?

Nauki/rejestrowania marzeń młodych wykonawców?

Profesjonalnej produkcji?

Czy moze na koniec wypuszczanie na rynek dobrze zrealizowanych "kalek"(w sensie kopii i kompletnych porazek wokalnych jak jakiś VNM) których nie da sie słuchać ale zapłacili za studio?

Pamiętaj że są rzeczy które robi się dla jaj, sa rzeczy które się robi z ciekawości, sa rzeczy które trzeba zrobic pro bo ktoś ma cienko z kasą i sa rzeczy które trzeba ubić i wybić z głowy raz na zawsze

To realizator tez musi wiedzieć i wyłapywać, warto też żeby umiał cos klepnąc w pada czy wlanąc parę akordów bo a nóz widelec ktoś podkładu mieć nie bedzie

To wazne kwestie bo chcesz to udostępnić publicznie(i super - tez bym tak chciał gdybym sie w to bawił) - masz super warunki wiec postaraj się by osoba która usiadzie za konsoletą zrobiła z tego należyty uzytek - a jak to zrobi to ją doceń nie tylko finansowo ale takze szkoleniowo

ale wracając do tematu - policzyłeś z grubsza koszta o których pisałem?

ODPOWIEDZ