Patchmix DSP - konfiguracja mikrofonu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Patchmix DSP - konfiguracja mikrofonu

Post autor: Zbynia » niedziela 04 mar 2012, 11:59

Jeśli pojawia się przydźwięk sieciowy(brum) to na inną pozycję :)

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » niedziela 04 mar 2012, 19:31

...
To zainstaluj poprawnie sterowniki

Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, ale tam są tylko do 1616m, a ja mam 1616 i okzało się, że tym razem wykryło mi urządzenia do nagrywania, ale za to nie chce mi się uruchomić Patchmix DSP. Instalowałem go już z płytki dołączonej i ze strony 1616m.
Jakaś rada?

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » niedziela 04 mar 2012, 20:09

Zainstalowałem sterowniki ze strony producenta, ale tam są tylko do 1616m, a ja mam 1616 i okzało się, że tym razem wykryło mi urządzenia do nagrywania, ale za to nie chce mi się uruchomić Patchmix DSP. Instalowałem go już z płytki dołączonej i ze strony 1616m.
Jakaś rada?
...

Poprawka, program uruchamia się po około 5 minutach (najdłużej mu zajmuje ładowanie effectów) i pokazuje niepodłączonego microdocka. Już nie wiem co robić.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » poniedziałek 05 mar 2012, 09:41

strasznie dawno instalowałem Emu i niewiele pamiętam ale... pamiętam,że zanim zainstalowałem,wyłączyłem pokładową w biosie. Hula bez reinstalki ładnych parę lat. Jednak komp jest konfigurowany pod audio,wszystko co zbędne wywalone,wyłączone. Czasem wynoszę materiał na inną maszynę która jest " do wszystkiego" , antyvir,aktualizujący się windows i pare innych programów z automatyczną aktualizacją. Pomimo,że jest nowszy,szybszy i z wodotryskami to mam czasem problemy i niektóre funkcje w Daw'ach wykonuję "na około" bo albo ich nie ma ( ?) albo komp się wiesza. O szybkości nie wspominając. Jeszcze raz: ten od audio nie ma netu,antyvira, winda stoi w miejscu a menadżer prawie pusty.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 mar 2012, 18:04

Nigdy nie wyłączałem zintegrowanej karty przy EMU - ba cały czas współpracuje z EMU po spdif i działaperfekcyjnie.

Podłączenie Microdocka widać na dwa sposoby - w Patchmiksie w lewym górnym rogu na na samym Microsocku(świeci się INT i 48kHz)

Gdy swiecą się wszystkie diody to start Microdocka był niepoprawny - wystarczy odłączyć i podłączyć jeszcze raz(spokojnie na włączonym komputerze - nic się nie stanie)

Ładowanie FX przy starcie patchmiksa można śmiało wyłączyć.

Podejrzewam że problem leży gdzieś indziej - jaki system?

Kilka razy się z nim spotkałem i wraz z uruchomieniem patchmiksa startował jakiś program Creative coś tam

Znajdziesz go w MSConfig (start->uruchom->msconfig) w zakładce uruchamianie - powinien tam też być bodajże patchmix czy jakoś tak się nazywa

Ten creative wyłącz i zrestartuj kompa

Jeśli nie pomoże to nie wiem co poradzić - masz pewnie jakiś bałagan w komputerze

Sprawdź też kabel od Microdocka albo go zamień na zwykły(NIE KROSOWANY!!!!) kabel LAN

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » poniedziałek 05 mar 2012, 22:06

Gdy instalowałem stery do emu to wcześniej nie odinstalowywałem zintegrowanej karty.

W Patchmixie widzę, że microdock jest odłączony (w lewym górnym rogu), a jaki jest drugi sposób sprawdzenia bo nie rozumiem?

Świeci się dobrze na Microdocku, tylko logo "E".

Jak wyłączyć ładowanie FX przy starcie?

System to Windows 7 32-bit. Siedzę teraz na netbooku i dopiero jutro sprawdzę to ustawienie w msconfigu.

Raczej to nie jest wina kabla, bo działał cały czas prawidłowo.

I dzięki wielkie za zaangażowanie w temat :)

Gdy instalowałem stery do emu to wcześniej nie odinstalowywałem zintegrowanej karty.

W Patchmixie widzę, że microdock jest odłączony (w lewym górnym rogu), a jaki jest drugi sposób sprawdzenia bo nie rozumiem?

Świeci się dobrze na Microdocku, tylko logo "E".

Jak wyłączyć ładowanie FX przy starcie?

System to Windows 7 32-bit. Siedzę teraz na netbooku i dopiero jutro sprawdzę to ustawienie w msconfigu.

Raczej to nie jest wina kabla, bo działał cały czas prawidłowo.

I dzięki wielkie za zaangażowanie w temat :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 05 mar 2012, 22:44

Prawym klawiszem myszki na logo EMU obok zegarka - odznaczasz Load FX On Startup

Jeśli w górnym lewym rogu Patchmiksa nie masz zaznaczonego Microdock to nie jest prawidłowo podłączony(nie zgłosił się)

Faktycznie nie zauważyłem że Microdock od 1616 nie ma żadnych diód od częstotliwości próbkowania, zegara czy smpte

Odłącz i podłącz microdock jeszcze raz az zaskoczy - porządnie wepnij wtyki kabla EDI (albo go zamień na zwykły kabel LAN TYLKO NIE KROSOWANY

Możesz to zrobic przy uruchomionym komputerze - odrazu zobaczysz w lewym górnym rogu czy zaskoczył

Awatar użytkownika
Sewek

Post autor: Sewek » wtorek 06 mar 2012, 02:18

...
aha

tu masz steroniki do win7 - działaja idealnie

http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=95146&h=13

a tu ostatni patchmix(driver z linka powyżej)

http://support.creative.com/Products/ProductDetails.aspx?catID=237&subCatID=946&prodID=15163&prodName=E-MU%201616%20PCI&subCatName=PCI/PCIe%20Audio/MIDI%20Interfaces&CatName=E-MU+%2f+Creative+Professional&VARSET=prodfaq:PRODFAQ_15163,VARSET=CategoryID:237...

Dzięki wielkie, już wszystko działa jak trzeba ! Tylko okazało się, że gniazda mikrofonowe nie łączą, muszę podpierać kabel żeby prawidłowo płynął sygnał i wtedy widzę na wskaźniku jak skacze poziom dźwięku - niby działa bez podpierania, ale wtedy siła sygnału jest dużo mniejsza. Sprzęt niestety kupowałem przez allegro od innego użytkownika.
Da się z tym coś zrobić? 

ODPOWIEDZ