Najprostszy sample-player

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Najprostszy sample-player

Post autor: DJOZD » piątek 16 gru 2011, 14:18

...
Ja tu zachwalam sfz player a się okazuje że 2 wtyki wpięte w reaper'a (na jednym stopa na drugim werbel) się gryzą. O co tu chodzi??
...

Na osobnych ścieżkach są zapięte?   

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 16 gru 2011, 19:09

Na osobnych ścieżkach są zapięte?   ... 

Tak, najpierw mutowało mi oba tracki po odpaleniu play, za każdym razem po odmutowaniu to samo. Potem zącząłem kombinowac z innymi kanałami midi - trzaski, schizy w końcu zawiecha. Dziewne, wydaje mi się że jeśli jest na osobnych trackach to kanał midi nie powinien mieć znaczenia. Jeszcze wcześniej mi sie wyawało że zapięte jeden pod drugim na tym samym tracku z innymi programami powinno działać, ale to idzie przebolć bo mało praktyczne ze względu na wspólny tłumik. U ciebie działa na osobnych? Może coś nie tak z kodem:

snare.sfz:

<group> loop_mode=one_shot key=40
<region> lovel=lll hivel=hhh amp_velcurve_hhh=1 sample=snare1.wav
<region> lovel=lll hivel=hhh amp_velcurve_hhh=1 sample=snare2.wav
....
<region> lovel=lll hivel=hhh amp_velcurve_hhh=1 sample=snarex.wav

hats.sfz:

<group> loop_mode=one_shot   key=45   
<region> lovel=lll hivel=hhh amp_velcurve_hhh=1 sample=hats1.wav
<region> lovel=lll hivel=hhh amp_velcurve_hhh=1 sample=hats2.wav
....
<region> lovel=lll hivel=hhh amp_velcurve_hhh=1 sample=hatsx.wav

Tylko tyle mam w notatniku, lll i hhh to oczywiście odpowiednie wartości liczbowe velocity.

Pozdr

drummer

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 16 gru 2011, 20:39

...

Tylko tyle mam w notatniku, lll i hhh to oczywiście odpowiednie wartości liczbowe velocity.

Pozdr
...

Jak znajde jutro chwilkę zrobię identyczny preset i zobacze czy zwiesza u mnie. Chyba że jest twój autorski to wyliśj mi na e-mail w zipie.  

Osobiście nie zanotowałem nigdy problemów z tym samplerkiem na wielu śladach.  Z tym że ja pracuje na zupełnie innym DAW.  

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 16 gru 2011, 21:58

Jak znajde jutro chwilkę zrobię identyczny preset i zobacze czy zwiesza u mnie. Chyba że jest twój autorski to wyliśj mi na e-mail w zipie.  

Osobiście nie zanotowałem nigdy problemów z tym samplerkiem na wielu śladach.  Z tym że ja pracuje na zupełnie innym DAW.  ...

Gdzie tam autorskie, zwykłe eksperymenty z wave'ami z dysku :)

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
c.y.n.a

Post autor: c.y.n.a » sobota 17 gru 2011, 14:53

...
No i znalazłem, a daleko nie musiałem szukać. ReaSamplomatic5000 dostarczany z Reaperem. Co prawda nie obsługuje zmiany sampli w zależności od velocity, ale jest tak prosty, że aż genialny :)...

Ja sobie radzę z tym  że nie czyta sampli  w zależności od velocity : tam po prawej stronie jest takie okienko velocity minimum ,velocity maximum i tam wpisuję wartość velocity ,następnie otwieram następny samplerek i tam wpisuję już inną vartośc velocity .i tak do bólu (czyt. 127 ) A że sprzęt jest mało- pazerny na zasoby kompa to można ich otworzyć ile tylko potrzbujemy

Jestem trochę niepełnosprawny(SCA-1) dawniej \

ODPOWIEDZ