VSTi chainer

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
mytnik
Re: VSTi chainer

Post autor: mytnik » sobota 11 cze 2011, 20:10

MB, faktycznie przeraziłem się niepotrzebnie. Wydaje się, że będzie fajnie, ale za cholerę nie moge tego odpalić jako vst pod Cubase i nie widzę miksera w środku.

dr_After, można zainwestować w update, ale po co? Ja nie jestem zawodowym realizatorem, jestem hobbystą. Zainwestowałem w moduł i jak mam inwestowac dalej to w kolejne instrumenty perkusyjne i nie wirtualne bo jak wspominałem mój moduł ma rewelacyjne dla mnie próbki. Znam Reapera, uzywałem przez chwilę nawet poważnie rozważałem myśl zakupu. Jednak jeśli chodzi o Cubase to wygrywa pod względem wygody. Jest dla mnie strasznie intuicyjny - w przeciwieństwie do Reapera (może dlatego że w cubase pracowałem od początku tej przygody i jestem zwyczajnie przyzwyczajony). Z kosiarzem jest tak, jak pracujesz codziennie wejdą w końcu nawyki, ale ja odpalam hosta raz na jakiś czas jak zachodzi potrzeba. Odpalam Reapera i nie pamiętam co jak działa. Odpalam Cubase i po prostu robie co trzeba, wiec rozumiesz w czym rzecz. Ja nie mam naprawdę dużych wymagań jeśli chodzi o efekt finalny, szukam najwygodniejszej dla siebie metody.

Mógłbym jeszce skopiować track midi 10x i pod każdy wstawić sfz, ale jakos wolę chainerowo. Popracowałem chwilę z tym xlutopem i okazało się w miarę wygodnie. Jeśli znajde mikser w console i odpalę to jako vsti, to będzie chyba jeszcze lepiej.

Przy okazji rozmowy nasunęło mi się pytanie, czy jest jakaś różnica brzmieniowa pomiędzy miksem na jednym kanale poprzez chainer, a wypuszczeniem osobno każdego bębna na mikser cubase ( przy zastosowaniu tych samych wtyczek) ? Mi się wyaje że nie powinno być.

pozdr

drummer

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » niedziela 12 cze 2011, 11:50

...
MB, faktycznie przeraziłem się niepotrzebnie. Wydaje się, że będzie fajnie, ale za cholerę nie moge tego odpalić jako vst pod Cubase i nie widzę miksera w środku.

dr_After, można zainwestować w update, ale po co? Ja nie jestem zawodowym realizatorem, jestem hobbystą.

Ee tam, to nie znaczy, że nie trzeba sobie ułatwiać życia. Choć rozumiem, że nie masz czasu by zmieniać filozofię pracy i nie chcesz wdrażać się w Reapera - on nie jest faktycznie najbardziej przyjaznym DAW-em na pierwszy rzut oka. Staje się taki po jakimś czasie. I wtedy pracuje się z nim znacznie szybciej niż z Cubase.

Przy okazji rozmowy nasunęło mi się pytanie, czy jest jakaś różnica brzmieniowa pomiędzy miksem na jednym kanale poprzez chainer, a wypuszczeniem osobno każdego bębna na mikser cubase ( przy zastosowaniu tych samych wtyczek) ? Mi się wyaje że nie powinno być.

O ile nie zmienisz poziomu wysyłki z Chainera albo panoramy to nie powinno być żadnej różnicy. Najprostszy test - zgraj sciezke bębnów bez chainera, zgraj drugą przez chainer, odwróc w jednej fazę i puść obie naraz. Powinny się wyzerować.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » niedziela 12 cze 2011, 12:27

MB: "...Proponuję CONSOLE..."

Zaintrygował mnie ten Console. Przymierzałem się do Kore 2 w wersji software edition, ale teraz jak NI się z Kore wycofuje to dam sobie spokój. Szukając wtyczek VSTi, które same są hostami dla VST i VSTi znalazłem też:

http://www.vstforx.de/

http://www.sensomusic.com/usine/

mytnik: "Wg mnie to tylko sampler" (HighLife)

Tak, HighLife to darmowy sampler. Pozwala otworzyć w sobie dowolny VSTi.

ODPOWIEDZ