Karta dźwiękowa a FruityLoops

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Karta dźwiękowa a FruityLoops

Post autor: AkselPL » wtorek 06 gru 2011, 15:59

...
Dziękuję DJOZD za odpowiedź. latencę obecnie mam wzorową, więc wygląda na to, że zamiast karty kupię sobie większy drugi monitor :) 

...

Ja nie wiem po co ludziom po 2 albo więcej monitorów. Ja mam jeden 22 cale i w zupełności mi to wystarcza.

Lepiej zainwestuj w jaki kontroler ,a tego sb tak czy owak bym zmienił bo obecne zintegrowane mają dużo lepszą specyfikację. Jeśli masz monitory to lepsza karta jest jak najbardziej wskazana, chyba że po prostu bawisz się w muzyczkowanie.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 06 gru 2011, 16:19

...
Ja nie wiem po co ludziom po 2 albo więcej monitorów. Ja mam jeden 22 cale i w zupełności mi to wystarcza.

Lepiej zainwestuj w jaki kontroler ,a tego sb tak czy owak bym zmienił bo obecne zintegrowane mają dużo lepszą specyfikację. Jeśli masz monitory to lepsza karta jest jak najbardziej wskazana, chyba że po prostu bawisz się w muzyczkowanie.
...

Kolega ma Macbook'a i pracuje sobie na karcie onboard.  Temat Soundblastera jest z przed niemal 9 lat!

Nawiasem:  dwa monitory to nie mała poprawa pracy. Jeżeli ktoś korzysta z miksera (a ja w Samplitudzie  korzystam nonstop, to bo prawie mikser live) + duze VSTi, to dwa minitory to niepisany obowiązek. Nie wyobrażam sobie pracy na jednym monitorze, włączania wyłączania okna miksera, okien wizualiacji (spectroscope, peak meter itp), interfejsów VSTi, które są pod ręką i nie zasłaniają okna edycji wielośladu. Skrótem - jedno na wieloślad, drugie na gałki i mierniki.

Jak raz zasmakujesz, nie będziesz chciał wrócic

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 06 gru 2011, 16:28

...
...

...

Kolega ma Macbook'a i pracuje sobie na karcie onboard.  Temat Soundblastera jest z przed niemal 9 lat!

Nawiasem:  dwa monitory to nie mała poprawa pracy. Jeżeli ktoś korzysta z miksera (a ja w Samplitudzie  korzystam nonstop, to bo prawie mikser live) + duze VSTi, to dwa minitory to niepisany obowiązek. Nie wyobrażam sobie pracy na jednym monitorze, włączania wyłączania okna miksera, okien wizualiacji (spectroscope, peak meter itp), interfejsów VSTi, które są pod ręką i nie zasłaniają okna edycji wielośladu. Skrótem - jedno na wieloślad, drugie na gałki i mierniki.

Jak raz zasmakujesz, nie będziesz chciał wrócic

...

Ok, odnośnie pracy live to mogę się zgodzić, ale jak ktoś dłubie w chacie to nie rozumiem co za problem skrótem klawiszowym sobie otworzyć mikser. Nie wiem może to dlatego że nie pracuję na wtyczkach dlatego tego nie rozumiem.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

amis

Post autor: amis » wtorek 06 gru 2011, 22:04

Aksel, po prostu spróbuj tak jak pisze DJOZD i zobaczysz :) ja mam na jednym okno całego aranżu, a na drugim przełączany albo piano roll, albo okna vst... komfort pracy jest trzy poziomy większy niż na jednym ekranie :) a kontroler już mam 

www.psychologium.net

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 06 gru 2011, 23:18

...
Aksel, po prostu spróbuj tak jak pisze DJOZD i zobaczysz :) ja mam na jednym okno całego aranżu, a na drugim przełączany albo piano roll, albo okna vst... komfort pracy jest trzy poziomy większy niż na jednym ekranie :) a kontroler już mam ...

U mnie by to wyglądało tak że na jednym miałbym dawa, a na drugim gg, msn i notatnik  i pewno przeglądarkę. Dawno temu jeszcze za czasów crt miałem dwa monitory i tak właśnie było.

Dziś monitory są bardzo tanie więc koszta to nie jest problem, po prostu nie widzę sensu :)

Mówicie o komforcie pracy, podczas gdy korzystając z vst trzeba zazwyczaj myszką kręcić gałami, to dopiero jest dyskomfort! Dlatego ja polecam zaopatrzyć się w rzeczywiste instrumenty to dopiero komfort i filing tak jak Wy polecacie 2 monitory ;)

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 06 gru 2011, 23:47

Dwa monitory to wygoda ale w przypadku kolegi jednak zainwestowałbym w kartę bo integra to tylko integra - nie ma szans by grało to dobrze(nawet jak z latencją sobie poradzi)

a co tam siedzi?realtek 889A?bez jaj

amis

Post autor: amis » środa 07 gru 2011, 20:24

...
Dwa monitory to wygoda ale w przypadku kolegi jednak zainwestowałbym w kartę bo integra to tylko integra - nie ma szans by grało to dobrze(nawet jak z latencją sobie poradzi)

a co tam siedzi?realtek 889A?bez jaj...

Zbynia, ja nie mam pojęcia co w macbooku pro siedzi :) jeśli możesz, to przekonaj mnie proszę, że warto kupić zewnętrzną kartę, biorąc pod uwagę to, co napisałem o sposobie mojej pracy z audio :) 

www.psychologium.net

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 07 gru 2011, 23:38

Zabrzmi znacznie lepiej niz zwykła integra?Tu nic dodawać nie trzeba...Zapewne i wydajnośc się poprawi(niższa latencja przy wiekszych projektach)

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 08 gru 2011, 17:12

Ja również bym polecał kartę, jakość dźwięku jest dużo lepsza (tzn to "dużo" zależy jeszcze od modelu karty), latencja niższa, współpraca z urządzeniami midi bardziej bezproblemowa, większość kart ma oddzielne gałki głośności do słuchawek i monitorów co jest bardzo wygodne, bardziej niż by się mogło wydawać.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 09 gru 2011, 00:43

Tak tylko większość (rzadziej do słuchawek) ma enkodery CYFROWE ale ta kwestie juz objasniał dawno kolega MB

Zewnętrzna analogowa regulacja głośności to plus szczególnie przy niskich poziomach głośnosci

ODPOWIEDZ