Serwis Korga
...
he...Mega Music jest przedstawicielem a serwis jest w Sopocie (jakiś 1km od mojego domu). Serwis jest jednak w Polsce a pan z serwisu może pomóc nawet "po godzinach".
...
Napisz jak przebiegla naprawa korga !!...
Naprawa okazała sie banalna dla człowieka umiejącego kręcić śrubokrętem. Mój instrument jak na złość stracił gwarancję kilka dni temu. W związku z tym pan z serwisu powiedział mi mniej więcej co trzeba zrobić albo sam się tym zajmie (za jakieś smieszne pieniądze). Przyczyną nie działającej dynamiki był po prostu przybrudzony styk pod gumka (jak w pilotach do TV). Ponoć najczęstszą przyczyną tego stanu rzeczy jest ponoć popiół papierosowy (co by się zreszta zgadzało). Pan sam z siebie powiedział, że musze rozkręcić instrument, wyjąć klawiaturę (uważając na kabelki) odkręcic płytkę drukowaną i przeczyścić styk. That's all folks. Tak zrobiłem (ok 2.5h roboty bo dużo srubek), i działa.
he...Mega Music jest przedstawicielem a serwis jest w Sopocie (jakiś 1km od mojego domu). Serwis jest jednak w Polsce a pan z serwisu może pomóc nawet "po godzinach".
...
Napisz jak przebiegla naprawa korga !!...
Naprawa okazała sie banalna dla człowieka umiejącego kręcić śrubokrętem. Mój instrument jak na złość stracił gwarancję kilka dni temu. W związku z tym pan z serwisu powiedział mi mniej więcej co trzeba zrobić albo sam się tym zajmie (za jakieś smieszne pieniądze). Przyczyną nie działającej dynamiki był po prostu przybrudzony styk pod gumka (jak w pilotach do TV). Ponoć najczęstszą przyczyną tego stanu rzeczy jest ponoć popiół papierosowy (co by się zreszta zgadzało). Pan sam z siebie powiedział, że musze rozkręcić instrument, wyjąć klawiaturę (uważając na kabelki) odkręcic płytkę drukowaną i przeczyścić styk. That's all folks. Tak zrobiłem (ok 2.5h roboty bo dużo srubek), i działa.
lubie rockenrola, PGR'y i inne bajery
Re: Serwis Korga
Czy ktoś jednak zna może namiar na firmę, która naprawia Korg'i? Ewentualni eszukam kogoś kto podejmie się operacji przywrócenia pacjenta do pełnej żywotności. Pacjent to Korg N364 a objawy to zapach 'spalenizny' po załączeniu do sieci. Wyświetlacz świeci się, działają klawisze funkcyjne, dźwięk też jest (ale pojawił się taki nieprzyjemny szum na nim)... no i ten zapach czegoś palącego się. Podejrzewam, że sprawa dla sprawnego elektronika może być banalna - jakiś problem z zasilaczem wewnętrznym, układem zasilania. Gdyby ktoś czuł się na siłach uzdrowić pacjenta to proszę o kontakt pod numerem 602 190711 lub namiary na serwis zajmujący się takimi naprawami. Thanx.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...
...Czy ktoś jednak zna może namiar na firmę, która naprawia Korg'i? Ewentualni eszukam kogoś kto podejmie się operacji przywrócenia pacjenta do pełnej żywotności. Pacjent to Korg N364 a objawy to zapach 'spalenizny' po załączeniu do sieci. Wyświetlacz świeci się, działają klawisze funkcyjne, dźwięk też jest (ale pojawił się taki nieprzyjemny szum na nim)... no i ten zapach czegoś palącego się. Podejrzewam, że sprawa dla sprawnego elektronika może być banalna - jakiś problem z zasilaczem wewnętrznym, układem zasilania. Gdyby ktoś czuł się na siłach uzdrowić pacjenta to proszę o kontakt pod numerem 602 190711 lub namiary na serwis zajmujący się takimi naprawami. Thanx....
Zapomniałem dodać, że chodzi o Warszawę.
Zapomniałem dodać, że chodzi o Warszawę.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...
A ja mialem takie zdarzenie...Jakis czas temu po nastepnym pieknym poranku z zapalem podbieglem do mojego Tritona LE-76 i ku mojemu zdziwieniu instrument odmowil wspolpracy (dodam ze poprzedniego wieczora byl sprawny).Po zabraniu go do serwisu (gdynia Ambit) stwierdzono ze spalilo sie zasilanie i karta/y z brzmieniami.Koles w sumie naprawil zasilanie ale nie zdobyl reszty brakujacych elementow...do dzis (sam ich nie mial a jego prosba do dystrybutora o ich dostarczenie zostala niewysluchana) akcja miala miejsce w grudniu 2005, tak wiec do dzis nie mam instrumentu.
Ciesze sie ze nie ma w polsce orginalnej placowki Korga...bo po co przeciez mialbym miec mozliwosc dedykowanego serwisu skoro moge wydac pieniadze i potem patrzec sie jak wspaniale z nich kozystam na zepsutym sprzecie...

http://profile.myspace.com/szymonszulc
Witam.Jeśli chodzi odynamikę to z tą gumką jest prawda czasami w swoim X3 czyściłem ją i pomagało teraz muszę ją wymienić bo jest zużyta i dzwoniłem po różnych serwisach cena jest różna od 80 do 300 zł, narazie przeciołem ją na dwie części i złożyłem tak aby klawisze dotykały w miejscach nie używanych, narazie gra.Co do korga N364 miał go wspólnik w mojej kapeli ,na początku było OK później pojawiły się szumy,naprawa gwarncyjna to wyeliminowała ale po czasie znowu się pojawiły,po następnej naprawie został sprzedany,prawdopodobnie coś mogło być z bateriami podtrzymującymi pamięć ale to tylko podejrzenia.Jeżeli jest zapach spalenizny to go odkręć i zobacz przy gniazdku sieci czy kabelki dobrze łączą,bo gdzie indziej - to by nie grał.
Pozdro....
Pozdro....
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady
Chcialbym dodac jeszcze jedna rzecz do mojego posta nieco wyzej.
Serwisant chcac zdobyc zepsute ROM'y zwrocil sie o pomoc w ich dostarczeniu do przedstawiciela Korga w UK, zotal jednak zawrocony do regionalnego...czyli do firmy Megamusic (oficjalny dystrybutor KORG'a na polske).Ogolnie z tego co wiem ta wlasnie polska firma ma w glebokim powazaniu pomoc w zaistnialej sytuacji i do dzis nie raczyla zainteresowac sie sprowadzeniem tych czesci.Moj instrument nie jest jedynym KORG'iem ktory ma w naprawie znajomy serwisant, z tego co mi mowil nie jest to jedyny przypadek z jakim sie spotkal odnosnie "naszych" przestawicieli KORG'a i ich zlewki odnosnie dostarczania czesci...
Moze to tylko kwestia tego ze mialem pecha i zepsola mi sie czesc ktora jest wielce nieosiagalna...ale pomimo tego ze ludzie cenia sobie produkty KORG'a, Ich tzw "technical support" w naszym kraju jest conajmniej smieszny i pozostawiajacy wiele do zyczenia.
Serwisant chcac zdobyc zepsute ROM'y zwrocil sie o pomoc w ich dostarczeniu do przedstawiciela Korga w UK, zotal jednak zawrocony do regionalnego...czyli do firmy Megamusic (oficjalny dystrybutor KORG'a na polske).Ogolnie z tego co wiem ta wlasnie polska firma ma w glebokim powazaniu pomoc w zaistnialej sytuacji i do dzis nie raczyla zainteresowac sie sprowadzeniem tych czesci.Moj instrument nie jest jedynym KORG'iem ktory ma w naprawie znajomy serwisant, z tego co mi mowil nie jest to jedyny przypadek z jakim sie spotkal odnosnie "naszych" przestawicieli KORG'a i ich zlewki odnosnie dostarczania czesci...
Moze to tylko kwestia tego ze mialem pecha i zepsola mi sie czesc ktora jest wielce nieosiagalna...ale pomimo tego ze ludzie cenia sobie produkty KORG'a, Ich tzw "technical support" w naszym kraju jest conajmniej smieszny i pozostawiajacy wiele do zyczenia.
http://profile.myspace.com/szymonszulc
- mr-hammond
Co do korga N364 miał go wspólnik w mojej kapeli ,na początku było OK później pojawiły się szumy.
Jesli mozna wiedziec to co siadło w n364 bo u kolegi szumiał procesor fx.
Tzn to był jak by efekt phaser :) cały czas cos siało o ile w brzmieniach kosmicznych FX dodawało to pewnej nieprzewidywalnosci to juz przy pianinie było denerwujące
Pozdrawiam śpiąco
Jesli mozna wiedziec to co siadło w n364 bo u kolegi szumiał procesor fx.
Tzn to był jak by efekt phaser :) cały czas cos siało o ile w brzmieniach kosmicznych FX dodawało to pewnej nieprzewidywalnosci to juz przy pianinie było denerwujące

Pozdrawiam śpiąco
...Witam.Jeśli chodzi odynamikę to z tą gumką jest prawda czasami w swoim X3 czyściłem ją i pomagało teraz muszę ją wymienić bo jest zużyta i dzwoniłem po różnych serwisach cena jest różna od 80 do 300 zł, narazie przeciołem ją na dwie części i złożyłem tak aby klawisze dotykały w miejscach nie używanych, narazie gra.Pozdro.......
Jak jeszcze nie kupiles to mozesz zobaczyc na www.muzyczny.pl
a dokladnie TEN produkt.
I zdradze wszystkim "tajemnice poliszynela"- gumki do Korga X3 sa takie same jak w niektorych Yamaha'ch. Jak rozkrecisz klawisz to polowa plytek ma napisy Yamaha. Przyciski sa tez takie same tylko rozmieszczenie inne. Tak wiec spokojnie czesci do Korgow szukajcie w serwisach Yamahy.
Kiedys obdzwonilem kilkanascie firm i albo rozkladali rece albo chcieli 300-400zl za pasek gumek. W koncu trafilem na "normalnego" czlowieka i powiedzial mi co i jak i KorgX3 znowu gra jak trzeba.
Pozdrawiam
Marcin
Jak jeszcze nie kupiles to mozesz zobaczyc na www.muzyczny.pl
a dokladnie TEN produkt.
I zdradze wszystkim "tajemnice poliszynela"- gumki do Korga X3 sa takie same jak w niektorych Yamaha'ch. Jak rozkrecisz klawisz to polowa plytek ma napisy Yamaha. Przyciski sa tez takie same tylko rozmieszczenie inne. Tak wiec spokojnie czesci do Korgow szukajcie w serwisach Yamahy.
Kiedys obdzwonilem kilkanascie firm i albo rozkladali rece albo chcieli 300-400zl za pasek gumek. W koncu trafilem na "normalnego" czlowieka i powiedzial mi co i jak i KorgX3 znowu gra jak trzeba.
Pozdrawiam
Marcin
Jak jeszcze nie kupiles to mozesz zobaczyc na http://www.muzyczny.pl
a dokladnie TEN produkt.
Pozdrawiam
Marcin...
Jeden z instrumentów które posiadam to YAMAHA QS300 i w tym roku samemu wymieniałem powyższą gumkę, dużo rozkrecania, ale każdy sobie poradzi.
a dokladnie TEN produkt.
Pozdrawiam
Marcin...
Jeden z instrumentów które posiadam to YAMAHA QS300 i w tym roku samemu wymieniałem powyższą gumkę, dużo rozkrecania, ale każdy sobie poradzi.
Pozdrawiam
Marcin...
Witam.Wielkie dzięki napewno skorzystam.
Pozdrawiam.
Marcin...
Witam.Wielkie dzięki napewno skorzystam.
Pozdrawiam.

Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady