Gra na klawiszach - koordynacja ruchów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Gra na klawiszach - koordynacja ruchów

Post autor: AkselPL » piątek 02 kwie 2010, 04:09

Opisze to w inny sposób...

To tak jak bym chciał pisać lewą i prawą ręką w tym samym czasie, ale odmienne wyrazy i z odmienną prękdością.

Założmy że moim odległym celem jest wybijanie lewą ręką rytmu(perkusji) a prawą granie melodii (np. lead), w tym samym czasie. Wiem że to lata ćwiczeń, jednak póki co nie mam zamiaru wybijać prawą ręką drumsów a po prostu uniezależnić ją od lewej. Nie potrafie podzielić uwagi na obie łapki. To że musze ćwiczyć, grać z nut itd. to wiem. Pytałem czy są jakieś specialne ćwiczenia które mogą pomóc? Czy po prostu trzeba grać i wkońcu samo przyjdzie ?

Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » piątek 02 kwie 2010, 08:07

Ja na początku swojego grania miałem również problem z uniezależnieniem względem siebie. Pomocny sie okazał bardzo prosty kawałek: Kraftwerk - Das Model. Spróbuj grać lewą ręką linię basu tak długo aż będziesz ją grał odruchowo i wtedy dołącz linię melodyczną lewą ręką. Wiem że przykład banalny, ale ja dzięki temu załapałem jak można grać dwoma rękoma nijako myśląc o każdej oddzielnie.

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » piątek 02 kwie 2010, 08:08

...
Ja na początku swojego grania miałem również problem z uniezależnieniem względem siebie. 

Powinno być: z uniezależnieniem rąk względem siebie

Doomy

Post autor: Doomy » piątek 02 kwie 2010, 12:08

...
Witam

Chciałbym aby mi ktoś podał sposób na lepszą kordynacje ruchów w graniu na klawiszu dokładnie mam na myśli problem z którym spotyka się każdy początkujący klawiszowiec. Gram już na klawiszu przezło 9 miesięcy ale nadal mam problem z ruchami prawej ręki względem lewej. Nie potrafie lewą ręką grać innego tempa niż prawą i na odwrót. Jak lewą zwolnie, albo zmienie metrum automatycznie prawą też zmieniam. Na pewno wiecie o co chodzi. Jak to zmienić, jak ćwiczyć?...

Ogólna porada to ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć (absolutne minimum to 2 do 3 godzin dziennie przed klawiaturą konkretnej pracy). Są dwie metody polepszające koordynację. 1. Zwolnić i podzielić utwór na kawałki. 2. Nauczyć się grać ”z zamkniętymi oczami” utwór najpierw lewą rękę potem prawą lub na odwrót a potem to wszystko połączyć w całość. Obie metody są równie skuteczne. Najlepsze ćwiczenia to powiedzmy synkopki w jednej ręce i ćwierć nuty w drugiej, co cztery takty zmiana rąk. Potem triole w jednej a ćwiartki w drugiej i znów co jakiś czas zmiana. A na końcu synkopki w jednej triole w drugiej i też zmiana po paru taktach. Ćwiczeń jest bez liku. Jeżeli nie możesz sobie pozwolić na nauczyciela to proponuję zakup takiego produktu http://www.learnandmaster.com/piano/ absolutnie polecam jeżeli znasz angielski, fantastyczny nauczyciel, fajny repertuar, klasa kurs (najlepszy jaki widziałem 12 na 10 punktów w skali 10-punktowej). Jeżeli przejdziesz ten kurs sumiennie, to gwarantuję, że koordynacja ci się poprawi sama LOL. Jeżeli nie chcesz żadnego nauczyciela to niestety musisz się męczyć sam. Fora, tu dużo nie pomogą nietety. Możesz jeszcze pobuszować sobie tutaj http://www.fortepian.fora.pl/ żeby zobaczyć jakie ludzie mają problemy wykonawcze. Na pewno jesteś na początku drogi. Jak się nie poddasz i włożysz w to serce i czas wróżę sukces. Powodzenia!

Pozdrowienia

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 02 kwie 2010, 12:50

...Ogólna porada to ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... ...Jak się nie poddasz i włożysz w to serce i czas wróżę sukces...

Wszystko to prawda, lecz jest jeszcze jeden poważny aspekt całej tej sprawy - otóż odpowiednie ustawienie ręki. Bez tego staniemy w którymś miejscu pod jedną wielką ścianą, wręcz nie do przeskoczenia . I akurat tu bez wprawnego nauczyciela nie damy sobie raczej rady.
Dlatego też mocno warto w początkowej fazie nauki poprosić kogoś odpowiedniego o kilka/naście lekcji.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ