Kontroler MIDI dla Modul8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MaciejB
Re: Kontroler MIDI dla Modul8

Post autor: MaciejB » środa 03 lut 2010, 21:42

Ponieważ swojego czasu bardzo mocno zajmowałem sie VJingiem, obsługa modula, resolume, arkaos'a moze wyjaśnie o co chyba koledze chodzi, z czym w tych programach zazwyczaj jest problem.

Potrzebny jest kontroler który potrafi zczytać parametr z przestawienia gałki a nie tylko wyslac komunikat. Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.  

A musi to wygladac nastepujaco- po nacisnieciu przyporzadkowanego przycisku wartosc uzyskuje max na danej galce w programie i ten komunikat musi wrocic do enkodera w kontrolerze takze przypisanego do tej samej galki w programie. Powinno sie udac na kazdym kontrolerze z pelna automatyka we/wy

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 03 lut 2010, 21:49

Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
Nieprawda. BCR/BCF jak najbardziej posiadają tę elementarną funkcję, bez której kontroler z enkoderami nie miałby sensu. Tak samo skrzynki Doepfera i wszystkie inne znane mi kontrolery z enkoderami.

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » środa 03 lut 2010, 21:56

...Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
Nieprawda. BCR/BCF jak najbardziej posiadają tę elementarną funkcję, bez której kontroler z enkoderami nie miałby sensu. Tak samo skrzynki Doepfera i wszystkie inne znane mi kontrolery z enkoderami....

BCN44 np. niestety nie... ale zatem jeżeli BCR oraz BCF posiadają tą funkcję to muszą działać pod modul'em

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 03 lut 2010, 22:23

...Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
Nieprawda. BCR/BCF jak najbardziej posiadają tę elementarną funkcję, bez której kontroler z enkoderami nie miałby sensu. Tak samo skrzynki Doepfera i wszystkie inne znane mi kontrolery z enkoderami....

BCN44 np. niestety nie... ale zatem jeżeli BCR oraz BCF posiadają tą funkcję to muszą działać pod modul'em

Gdyby ktoś nie wierzył: manual od BCR2000, strona 12 u dołu. Stoi jak byk, że kontroler odbiera parameter feedback.

Jeśli chodzi o BCN44, to z kolei w jego manualu na str. 11 jest schemat 3.3, gdzie wyraźnie zaznaczono parameter feedback, zatem podejrzewam, że jednak jest to możliwe.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 lut 2010, 22:38

...Jeśli chodzi o BCN44, to z kolei w jego manualu na str. 11 jest schemat 3.3, gdzie wyraźnie zaznaczono parameter feedback, zatem podejrzewam, że jednak jest to możliwe...

Oczywiście, że tak. A w wolnej chwili proponuję także przestudiowanie ze zrozumieniem tekstu manuala choćby "takiego" M-Audio Axiom (nawet tego starszego). Można się mocno zdziwić
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
kisiel

Post autor: kisiel » czwartek 04 lut 2010, 13:36

Dzięki wielkie za odpowiedzi! Szczególnie rozwiązanie MB okazało się rewelacyjne. Zrezygnowałem już z Novation i zamówiłem BCF-2000. Nie skuszę się jednak na samodzielne zmontowanie urządzenia MIDI z jednym przyciskiem, bo nie czuję się w tym pewnie, a urządzenie musiałoby być niezawodne. :)

Szukałem programu, który mógłby wysyłać komunikaty CC (mac osx), reagując na naciśnięcie klawisza i jednocześnie działał w tle. Może spotkaliście się już z takim programem?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ