Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
MaciejB
Re: Kontroler MIDI dla Modul8
autor: MaciejB » środa 03 lut 2010, 21:42
Ponieważ swojego czasu bardzo mocno zajmowałem sie VJingiem, obsługa modula, resolume, arkaos'a moze wyjaśnie o co chyba koledze chodzi, z czym w tych programach zazwyczaj jest problem.
Potrzebny jest kontroler który potrafi zczytać parametr z przestawienia gałki a nie tylko wyslac komunikat. Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
A musi to wygladac nastepujaco- po nacisnieciu przyporzadkowanego przycisku wartosc uzyskuje max na danej galce w programie i ten komunikat musi wrocic do enkodera w kontrolerze takze przypisanego do tej samej galki w programie. Powinno sie udac na kazdym kontrolerze z pelna automatyka we/wy
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
-
MB
Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
Nieprawda. BCR/BCF jak najbardziej posiadają tę elementarną funkcję, bez której kontroler z enkoderami nie miałby sensu. Tak samo skrzynki Doepfera i wszystkie inne znane mi kontrolery z enkoderami.
-
MaciejB
autor: MaciejB » środa 03 lut 2010, 21:56
...Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
Nieprawda. BCR/BCF jak najbardziej posiadają tę elementarną funkcję, bez której kontroler z enkoderami nie miałby sensu. Tak samo skrzynki Doepfera i wszystkie inne znane mi kontrolery z enkoderami....
BCN44 np. niestety nie... ale zatem jeżeli BCR oraz BCF posiadają tą funkcję to muszą działać pod modul'em
Muzyk, realizator dźwięku, VJ
-
MB
...Behringery z tego co kojarze maja tylko wysylke midi, niepotrafia zczytac ustawienia enkodera z midi.
Nieprawda. BCR/BCF jak najbardziej posiadają tę elementarną funkcję, bez której kontroler z enkoderami nie miałby sensu. Tak samo skrzynki Doepfera i wszystkie inne znane mi kontrolery z enkoderami....
BCN44 np. niestety nie... ale zatem jeżeli BCR oraz BCF posiadają tą funkcję to muszą działać pod modul'em
Gdyby ktoś nie wierzył: manual od BCR2000, strona 12 u dołu. Stoi jak byk, że kontroler odbiera parameter feedback.
Jeśli chodzi o BCN44, to z kolei w jego manualu na str. 11 jest schemat 3.3, gdzie wyraźnie zaznaczono parameter feedback, zatem podejrzewam, że jednak jest to możliwe.
-
preceli
autor: preceli » środa 03 lut 2010, 22:38
...Jeśli chodzi o BCN44, to z kolei w jego manualu na str. 11 jest schemat 3.3, gdzie wyraźnie zaznaczono parameter feedback, zatem podejrzewam, że jednak jest to możliwe...
Oczywiście, że tak. A w wolnej chwili proponuję także przestudiowanie ze zrozumieniem tekstu manuala choćby "takiego" M-Audio Axiom (nawet tego starszego). Można się mocno zdziwić

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
kisiel
autor: kisiel » czwartek 04 lut 2010, 13:36
Dzięki wielkie za odpowiedzi! Szczególnie rozwiązanie MB okazało się rewelacyjne. Zrezygnowałem już z Novation i zamówiłem BCF-2000. Nie skuszę się jednak na samodzielne zmontowanie urządzenia MIDI z jednym przyciskiem, bo nie czuję się w tym pewnie, a urządzenie musiałoby być niezawodne. :)
Szukałem programu, który mógłby wysyłać komunikaty CC (mac osx), reagując na naciśnięcie klawisza i jednocześnie działał w tle. Może spotkaliście się już z takim programem?
Pozdrawiam