Dobra karta Firewire x8

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
danekw
Re: Dobra karta Firewire x8

Post autor: danekw » poniedziałek 16 lis 2009, 21:07

Robix, PoTinA - bardzo Wam dziękuję za cenne informacje... bardzo cenne!!, choć skomplikowały trochę mój wybór {#hmm}- bo okazuje się, że obydwa urządzenia - Motu i Focusrite mogą pracować jako samodzielne miksery i mieć po 8 przedwzmacniaczy, co utrudnia wybór jednego z nich...

Mam jeszcze dwa pytania:

1. jaka jest jakość tych przedwzmacniaczy w obu urządzeniach - czy macie jakieś porównanie?? 

2. jaki jest procesor DSP w Motu?? Czy kompresor i pogłos są tylko marketingowym dodatkiem, czy to dopracowane "narzędzia" i brzmią "analogowo"(przepraszam za kiepski dobór słów ["marketingowy dodatek" itp], ale mam nadzieję, że wiecie co miałem na myśli) 

gram na Clavia Nord Electro 4, Virus Ti Snow, CME-UF8

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 16 lis 2009, 21:27

Wczoraj wyczytałem, że dzięki najnowszym sterownikom do Saffira od wersji 1.7 w górę, jest możliwość korzystania z karty bez komputera.

Q: Can Saffire PRO 40 be used in standalone mode (away from a computer)?
A: Yes. The Saffire PRO 40 can be used as a standalone device without a FireWire connection by using Saffire Mix Control v1.7 or higher.

no tak, ale prawdopodobnie nie mozna konfigurowac focusrite'a w locie.. jakiekolwiek ustawienia miksera trzeba zrobic za pomoca softu, dopiero pozniej moze on sluzyc jako przenosny mikser.. tak mi sie wydaje..

[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
Szofer

Post autor: Szofer » poniedziałek 16 lis 2009, 22:46

Hej

Widze ze Motu jednak bardziej ma przebicie przy moich potrzebach tym bardziej
ze chce wykozystywac wszechstronnie studio, scena, naglosnienia itp.
wszedzie gdzie sie tylko da tym bardziej ze mobilne i DSP w srodku ktore obsluzy mi
24 wejsc i do dyspozycji jeszcze kupa wyjsc przydatnych na scenie.

A propos jeszcze przetwornikow jesli nie ma slyszalnej roznicy od focustrite
(posiadam saffire i brzmi genialnie) to nie ma co wybrzydzac.

Mesa Boogie Traxis, Marshall JMP-1, ADA MP-1, POD X3, Digitech 2120, Rocktron Voodu Value, TC Electronic G-Major, DBX 166A, Rocktron Intellifex, Mesa Bogie 2:90, KRK VXT6, FocusriteSaffire, Ibanez, Framus, Cubase, VST,BeyerDynamic DT150,Behringer FCB-1010

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 17 lis 2009, 00:59

no tak, ale prawdopodobnie nie mozna konfigurowac focusrite'a w locie.. jakiekolwiek ustawienia miksera trzeba zrobic za pomoca softu, dopiero pozniej moze on sluzyc jako przenosny mikser.. tak mi sie wydaje.. ...

Jeżeli chodzi o sprawy związane z miksowaniem, to chyba jednak faktycznie lepszym wyjściem będzie Motu. Jak to jest w Safirku (bez używania softu) to nie wiem, bo jadę jeszcze na starszych sterownikach. Jednak też zależy jakie "cuda" :) by się chciało robić.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
PoTinA

Post autor: PoTinA » wtorek 17 lis 2009, 08:38

...
Robix, PoTinA - bardzo Wam dziękuję za cenne informacje... bardzo cenne!!, choć skomplikowały trochę mój wybór {#hmm}- bo okazuje się, że obydwa urządzenia - Motu i Focusrite mogą pracować jako samodzielne miksery i mieć po 8 przedwzmacniaczy, co utrudnia wybór jednego z nich...

Mam jeszcze dwa pytania:

1. jaka jest jakość tych przedwzmacniaczy w obu urządzeniach - czy macie jakieś porównanie?? 

2. jaki jest procesor DSP w Motu?? Czy kompresor i pogłos są tylko marketingowym dodatkiem, czy to dopracowane "narzędzia" i brzmią "analogowo"(przepraszam za kiepski dobór słów ["marketingowy dodatek" itp], ale mam nadzieję, że wiecie co miałem na myśli) ...

ad1. Moim zdaniem przedwzmacniacze w motu brzmia bardzo dobrze, ale nie porownywalem ich nigdy z innymi w tej klasie cenowej.

ad2. Kompresor dziala dobrze a poglos poprawnie. nie wiem czy mozna okreslic to brzmienie "analogowym" bo pewnie kazdy ma inne wyobrazenie o takim brzmieniu. Pozatym i tak w wiekszosci przypadkow uzywam wtyczek.

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » wtorek 17 lis 2009, 22:59

No to ostatni dylemat jaki mam - Focusrite Saffire Pro 40 jest prawie połowę tańszy od Motu 828 mkIII, a przy dokupieniu do Motu dodatkowych 8 przedwzmacniaczy to już spora różnica.

I pytanie, czy warto whodzić w Motu, które ma co prawda poprawny kompresor i pogłos ale jak zrozumiałem bez rewelacji (?), czy nie lepiej kupić Focusrite i za różnicę dokupić dodatkowy kompresor (np. Art Ptro Channel) a może i jakiś procesor pogłosowy do używania na żywo, a w domu korzystać z dołączanego pakietu wtyczek?

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » środa 18 lis 2009, 00:37

az dziwne ze focusrite nie wypuscil wersji pro 40, tak jak to uczynil w przypadku pro 24 dsp.. wowczas nie bylo by juz watpliwosci..
[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
danekw

Post autor: danekw » środa 18 lis 2009, 11:12

Właśnie się dowiedziałem, że przedstawiciel Motu w Polsce nie sprowadza obecnie kart 828, ponieważ okazały się one bardzo awaryjne, a serwis jest w USA, więc złożenie reklamacji wiąże się z oczekiwaniem na sprzęt nawet do roku (szok)!!! Podobno pada układ odpowiedzialny za komunikację FireWire i komputer przestaje widzieć kartę.

Zdecydowałem się na Focusritte Pro 40 + Duende Mini, co suma sumarum wyjdzie tylko trochę drożej niż Motu 828 mk3, a Duende w wersji podstawowej ma fajne EQ i procesory dynamiki, dodatkowo przecież można dokupić procesor pogłosowy, bębnowy i wokalny... mam nadzieję, że to dobre rozwiązanie, ale jak ktoś ma jakieś uwagi, to chętnie przyjmę! Laughing

pozdrawiam 

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 18 lis 2009, 11:55

...
Właśnie się dowiedziałem, że przedstawiciel Motu w Polsce nie sprowadza obecnie kart 828, ponieważ okazały się one bardzo awaryjne, a serwis jest w USA, więc złożenie reklamacji wiąże się z oczekiwaniem na sprzęt nawet do roku (szok)!!! Podobno pada układ odpowiedzialny za komunikację FireWire i komputer przestaje widzieć kartę.

Zdecydowałem się na Focusritte Pro 40 + Duende Mini, co suma sumarum wyjdzie tylko trochę drożej niż Motu 828 mk3, a Duende w wersji podstawowej ma fajne EQ i procesory dynamiki, dodatkowo przecież można dokupić procesor pogłosowy, bębnowy i wokalny... mam nadzieję, że to dobre rozwiązanie, ale jak ktoś ma jakieś uwagi, to chętnie przyjmę! Laughing

pozdrawiam ...

No a ja właśnie miałem zaproponować takie rozwiązanie :).

Pozdro

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 19 lis 2009, 12:53

...
Nie wiem jak powyższe na Macu, ale sprawdź jeszcze Apogee Ensemble. Dosyć konkretna karta z konkretnymi przetwornikami. Cena też nie zabija.

A ja właśnie nie wziąłem jej pod uwagę, bo zabiła mnie cena - nowa ponad 8,5 tys zł! Focusrite Saffire 56 kosztuje połowe tego... 

************************************************8

Hmmm... Gdzie są takie takie ceny? Karta jest dostępna w polsce od około 6 tysięcy złotych. Nawet promocje są teraz. Znalezione przez Ciebie 8,5 tysiąca to faktycznie dużo...

ODPOWIEDZ