Presonus 2626 - problem ze stabilnością nagrania

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Robix
Re: Presonus 2626 - problem ze stabilnością nagrania

Post autor: Robix » niedziela 15 lis 2009, 02:06

...
Witam,

Bardzo proszę użytkowników forum o pomoc w rozwiązaniu problemu ze stabilnością nagrania.

Dzisiaj nagrywałem chór. W trakcie nagrywania (raz na parę minut) mam zanik dzwięku na 1 sek i dalej nagranie idzie dalej. Tak jakby stawało nagrywanie na moment. Potem przy odsłuchiwaniu nagrania słychać przeskok. Po takim krótkotrwałym przycięciu w trakcie nagrywania na scieżce widać tak że kreska pionowa idzie dalej a sam sygnał(sinusoida) pojawia się 1 cm za nią. Czy ktoś wie z jakiego powodu?.

Nagranie idzie na laptopa, tegorocznego core 2duo. Nagrywam 6 scieżek na raz 96k 24 bity przez firewire z presonusa 2626.  Może to pamięc bo teraz w domu testując, jak odpalam cubase le4 to pojawiają się błędy (jak się uruchomi to potem już nie widać, (chociaż nie patrzyłem w czasie nagrania).

Bardzo proszę jakby komuś wpadła do głowy jakaś odpowiedź to prosze o sugestie (czekam niecierpliwie bo jutro od rana  i pojutrze kontynuję nagrania). Może coś wyłączyć w laptopie, jakieś usługi?...

Witam!

Ja mam dokładnie takie same problemy z moim Saffirem Pro40, który też jest na FW. Zauważyłem, że gdy rozpoczyna się jakiś ruch sieciowy, w tym momencie robi się urwanie sygnału na chwilkę. U mnie jest to tylko wtedy, jak odpalę sobie mozillę i zmieniam strony. Dlatego ważne jest, aby w trakcie nagrywania nie było żadnego ruchu sieciowego. Także zapora sieciowa systemu Windows, może spowalniać pracę FW. No i antywirus. 

Dodatkowym obciążeniem moim zdaniem jest fakt, że masz na laptopie Viste. Ja mam laptopa z trochę mocniejszym prockiem i z vistą. Nie wyobrażałbym sobie pracy na nim, przynajmniej jeżeli chodzi o muzykę. Dodam, że jest to Vista Home Premium (może przy innej Viście jest inaczej).

Dyski twarde w laptopach mają trochę mało obrotów. Nie wiem ile ma Twój, ale najlepiej by było jakby miał 7200 obr./min.

To są takie moje wskazówki.

Serdecznie pozdrawiam

Początkujący muzyk.

leburaque

Post autor: leburaque » niedziela 15 lis 2009, 11:09

Obecnie załączam presonusa przed włączeniem lapka i jak zaskoczy" to zapala się nlampka na niebiesko, sygnały słychać. Włączam potem lapka i cubasea i działa. Niestety wczoraj parę razy musiałem włączać presonusa aby zaskoczył.

W jakiej kolejności  wg sztuki się powinno się włączać urządzenia. Napewno presonus wg instrukcji cały czas działa nawet jak stanie się coś z laptopem, czyli włączyć go można bez komputera. Czyż nie tak?

Napiszę to drugi raz, bo zostałem chyba zignorowany, a objawy miałem dokładnie te same. Problemem u mnie był średniej jakości port firewire i wszystkie powyższe problemy rozwiązało dokupienie mocnej karty firewire na PCMPCIA. Kolega mój o zupełnie innym kompie, a pracujący na tym samym presonusie rozwiązał podobne problemy w ten sam sposób.

Nijak się tu ma wersja piracka/oryginalna do tematu, czy zachwalanie sprzętu win/mac. Ostre słowa? OK, ale nic nie wnosza do dyskusji.

Ja zapytam kolegę jeszcze raz - tak na przyszłość: czy mozesz sprawdzić czy na porzadnej karcie firewire PCMCIA problem się powtarza?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 15 lis 2009, 12:48

Napiszę to drugi raz, bo zostałem chyba zignorowany, a objawy miałem dokładnie te same. Problemem u mnie był średniej jakości port firewire i wszystkie powyższe problemy rozwiązało dokupienie mocnej karty firewire na PCMPCIA.

Nie zostałeś zingnorowany.

Sam napisałem koledze, żeby zaczął od sprawdzenia kontrolera FW.

P.S. Dysk też może mieć tu wpływ (sam używam wyłącznie dysków 7200 obr/min), ale zacząć należy koniecznie od FireWire.

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » niedziela 15 lis 2009, 14:05

...
Napiszę to drugi raz, bo zostałem chyba zignorowany, a objawy miałem dokładnie te same. Problemem u mnie był średniej jakości port firewire i wszystkie powyższe problemy rozwiązało dokupienie mocnej karty firewire na PCMPCIA.

Nie zostałeś zingnorowany.

Sam napisałem koledze, żeby zaczął od sprawdzenia kontrolera FW.

P.S. Dysk też może mieć tu wpływ (sam używam wyłącznie dysków 7200 obr/min), ale zacząć należy koniecznie od FireWire.
...

Dysk kupię 7200 napewno.

Jakie proponujecie konkretne modele kart fw na express card (ta pcimcia o której wspominałem to pomyłka)? Bardzo proszę o konkretne linki (może być na priv).

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » niedziela 15 lis 2009, 14:08

zapomniałem dodać że karta jest na chipsecie Ti (oczytałem się kiedyś na forum).  Czy to nie wystarcza? czy ważna jest także firma (mam Uniteka).

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 15 lis 2009, 14:28

...
zapomniałem dodać że karta jest na chipsecie Ti (oczytałem się kiedyś na forum).  Czy to nie wystarcza? czy ważna jest także firma (mam Uniteka)....

Wszystkie informacje są TUTAJ.

Czytam tam m.in. o znanych przypadkach niekompatybilności:

"USB/firewire and s400/s800 combo cards. Symptoms usually include no audio
recording/playback but the device will install and sync and erratic audio performance. [...] We recommend firewire cards that have s400 firewire connections only."

Czy to nie aby opis tego właśnie przypadku?

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 15 lis 2009, 14:49

Ja bym generalnie zrezygnował z Visty. Przy 2 GB RAM-u nie ma sensu działać na tym systemie. Nie dawaj też sobie na każdym kroku wcisnać Aplla. On nie będzie lekarstwem na całe zło tego świata. Na swoim komputerze posiadam legalny windows XP i legalnego nortona i nie pamiętam, kiedy cośsię wywaliło. Windows się sam często upgraduje i z racji że XP jest już długo na rynku, wszystkie service packi itd. uczyniły z niego naprawdę niezawodny system. Trzeba tylko o niego dbać - nie zaśmiecać byle czym, defragmentować często, a będzie wszystko git. Co do PRESONUSA - powinien się łączyć za każdym razem jak go włączysz, czy komputer działa czy nie. Zbadaj ten temat, bo tak nie powinno być. Pozdrawiam

Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
MaciejB

Post autor: MaciejB » niedziela 15 lis 2009, 18:17

Presonus działa poprawnie wtedy gdy pójdziesz do sklepu i kupisz kontroler FW z idealnie tym samym modelem chipsetu który poleca producent. Piszę to już któryś raz z kolei tutaj...

2gb wystarczająco, dysk laptopowy też wytrzymuje spokojnie 10 kanałów 24 bit 44khz, a z vistą da się żyć (pytanie jak długo, bo to tak jakby żyć z chorobą ;) )

Kombinuj z ustawieniem driverów karty. Korzystam z Presonusów od dawna i nigdy się jeszcze w żaden sposób nie wysypały na koncercie. Są podatne bardzo na zwarcia w przewodach - wtedy poprostu zawieszają się. Najpierw włączasz Presonusa później kompa, jak zresztą wszystkie urzadzenia pod FW, FW to nie jest tak jak usb plug & play.

Muzyk, realizator dźwięku, VJ

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » niedziela 15 lis 2009, 22:41

Nie pisałem , bo o 14tej pojechałem nagrywać (3 dzień). Wróciłem pzred chwilą. Powiem ktrótko: nagrało się w 96/24 tak jak pisałem 6 wejść, ale z początku miałem problemy. Uruchomiłem na początku presonusa (tak samo jak radziliście w postach które dopierro teraz pzreczytałem - dzięki). Rzeczywiście, oprzecież presonus może służyc niezależnie od peceta jako wcześniej zdefiniowane urządzenie. Po zdizejblowaniu tych świnstw jak bluetooth i wifi, avast odpaliłem cubasea i ustawiłem wszystko i w czasie ustawiania poziomów sygnałów (pokrętłami) gdy PRZEŁĄCZAŁEM się z okna cubasea na okno miksera presonusa dzwięk zanikał na 1-3 sek.

Teraz najważniejsza rzecz którą muszę w najbliższych dniach zanalizować. Przy pierwszych uruchomieniach "record" (na szczęście w czasie prób!) były przerwy. Po takiej przerwie zatrzymywałem nagrywanie, ścieżki nie kończyły się w jednym miejscu tylko "po kolei" co kilkadziesiąt ms. tak było parę razy... aż się uspokoiło po czym już nie stopowałem i nagranie trwało 3 godz z kilkoma przerwami. Zaznaczam że te wczesne usterki występowały już po kilkunastu minutach po uruchomieniu stystemu - czy miały wpływ jakieś procesy  (w wiście rzeczywiście jest dużo robione bez naszej zgody) - nie wiem sprawdzę logi. Jak coś odkryję napewno napiszę. Nie wspominam już jak znowu kliknąłem raz na okno miksera presonusa w czasie próby - znowu się zawiesił na chwilkę i zamknąłem go w cholere na czas nagrania.

W każdym razie napewno zastosuję wasze rady (dzięki Tasiorowski, Pan_Jabu i MaciejB) zwłaszcza jeżeli chodzi o to combo (karta) - jak przed zakupem czytałem na stronie presonusa to tylko zwróciłem uwagę na Texas Instr. , combo pominąłem. Rzeczywiście "erratic" pasuje jak nic do tych objawów.  Jak kupię to dam znać jaka jest różnica -nie zmieniając reszty zestawu (hard i soft). Może ktoś skorzysta.

Z visty to przejdę na win7 - mam w pracy i zainstalowałen wersję 64 bit. Mam tam porównanie do wielu systemów operacyjnych. 7ka jest wydajniejsza od visty mniej trzepocze dyskiem odczuwa się różnice. Raczej nie wrócę na xp, stawiam w przyszłości na x64 zwłaszcza że na stronie presonusa są drivery. Pamięć i tak wczoraj kupiłem i tą którą mam albo wymienie (gwarancja)albo nie i tak zy tak dołożę. pomyślę o dysku 7200 tylko na nagrania i obróbke.

MaciejB - co to znaczy "..Kombinuj z ustawieniem driverów karty..."?

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » poniedziałek 16 lis 2009, 14:33

...
Podobny problem miałem z Presonusem, dodatkowo lubił się zawieszać całkiem w trakcie nagrania. Problem (podobno) leży w kontakcie presia z firewire. U mnie wystarczyło dokupić porządny port-kartę firewire na PCMCIA i problem się sam rozwiązał. Więcej takich sytuacji nie miałem.

Nie gwarantuję, że zadziała, ale warto spróbować. Masz możliwość sprawdzenia presia na innym laptopie?

Nie mam mozliwości, ale zdecydowałem kupić kartę rekomendowana przez presonusa (Link Pana_Jabu).

Przewertowałem aukcje, sklepy ,zapytałem profesura google i jedyna firma juz nie sprowadza (ads pyro). Pozostaje kupno na ebayu (ponad 120 za sama przesyłke), w ostateczności kupię, ale może podasz gdzie kupiłeś swoją (rozumiem ze chodzi niezawodnie). Może ktos z forumowiczów powie gdzie kupić te modele w Polsce:

- ADS Pyro 1394a

- StarTech EC13942

Przepraszam jeszcze raz, nie pisałbym na forum gdyby nie przewertowanie netu i wykonanie telefonów i maili, (niestety nie znalazłem firmy/osoby).

ODPOWIEDZ