...
Witam,
Bardzo proszę użytkowników forum o pomoc w rozwiązaniu problemu ze stabilnością nagrania.
Dzisiaj nagrywałem chór. W trakcie nagrywania (raz na parę minut) mam zanik dzwięku na 1 sek i dalej nagranie idzie dalej. Tak jakby stawało nagrywanie na moment. Potem przy odsłuchiwaniu nagrania słychać przeskok. Po takim krótkotrwałym przycięciu w trakcie nagrywania na scieżce widać tak że kreska pionowa idzie dalej a sam sygnał(sinusoida) pojawia się 1 cm za nią. Czy ktoś wie z jakiego powodu?.
Nagranie idzie na laptopa, tegorocznego core 2duo. Nagrywam 6 scieżek na raz 96k 24 bity przez firewire z presonusa 2626. Może to pamięc bo teraz w domu testując, jak odpalam cubase le4 to pojawiają się błędy (jak się uruchomi to potem już nie widać, (chociaż nie patrzyłem w czasie nagrania).
Bardzo proszę jakby komuś wpadła do głowy jakaś odpowiedź to prosze o sugestie (czekam niecierpliwie bo jutro od rana i pojutrze kontynuję nagrania). Może coś wyłączyć w laptopie, jakieś usługi?...
Witam!
Ja mam dokładnie takie same problemy z moim Saffirem Pro40, który też jest na FW. Zauważyłem, że gdy rozpoczyna się jakiś ruch sieciowy, w tym momencie robi się urwanie sygnału na chwilkę. U mnie jest to tylko wtedy, jak odpalę sobie mozillę i zmieniam strony. Dlatego ważne jest, aby w trakcie nagrywania nie było żadnego ruchu sieciowego. Także zapora sieciowa systemu Windows, może spowalniać pracę FW. No i antywirus.
Dodatkowym obciążeniem moim zdaniem jest fakt, że masz na laptopie Viste. Ja mam laptopa z trochę mocniejszym prockiem i z vistą. Nie wyobrażałbym sobie pracy na nim, przynajmniej jeżeli chodzi o muzykę. Dodam, że jest to Vista Home Premium (może przy innej Viście jest inaczej).
Dyski twarde w laptopach mają trochę mało obrotów. Nie wiem ile ma Twój, ale najlepiej by było jakby miał 7200 obr./min.
To są takie moje wskazówki.
Serdecznie pozdrawiam