"Leżące" monitory Adam A7

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: "Leżące" monitory Adam A7

Post autor: Zbynia » niedziela 01 lis 2009, 10:56

przestań śmiecić człowieku bo nie dośc że nie dostaniesz odpowiedzi to jeszcze bana.....masz manual to się nim zainteresuj...pod F1 jest też help...

co do monitorów - w leżących zmienia się brzmienie - czasem nawet bardzo więc trzeba to miec na uwadze - odwrócenie o 180 stopni nie zmienia kompletnie nic

zawsze można zapodać sobie jakieś tannoy z głośnikiem koaksjalnym - specyficznie graja ale w każdym ustawieniu tak samo

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » niedziela 01 lis 2009, 11:56

gdyby Adam A7 byly podobne w brzmieniu do NS10 to w zyciu bym ich nie kupil, bo yamah szczerze i z wzajemnoscia nie znosze :)

u mnie ADAM A7 staly przez ok. 2 tyg - poziomo. Da sie pracowac, ale nie moze dzwiek (IMO) "leciec" po stole. Tzn. kolumny powinny byc na standach lub na brzegu mebla (u mnie tak staly) - A7 maja sporo basu. Jest jakos inaczej, ale prawdopodobnie tak sie da pracowac.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » niedziela 01 lis 2009, 12:28

...Jest jakos inaczej, ale prawdopodobnie tak sie da pracowac...

Da się. Warto jednak wcześniej poprosić kogoś, kto jest mocno osłuchany w różnych konstrukcjach i konfiguracjach aby wyraził swoje zdanie.
Z moich doświadczeń wynika, że te Adasie w poziomie to jedna wielka fura kłopotów. Osobiście za nimi nie przepadam - po prostu akurat muszę je mieć . Przy tym wszystkim z koniecznym i u mnie ich poziomem samodzielnie też mi nie wyszło .
Dopiero praktycznie po tygodniu, po podpowiedziach kumpla w temacie czego mam bacznie słuchać, a co można sobie w takim ułożeniu odpóścić udało mi się zapisać preset w mózgownicy.
Oczywiście arkana są mi znane, to tylko owe "poziome" Adamy wymykały się spod nich znakomicie .
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

gatto

Post autor: gatto » poniedziałek 02 lis 2009, 01:08

...
...
czy te A7 mogą pracować na leżąco 9jak bp yamaha NS10) czy raczej jest to niedopuszczalne i szkodliwe dla reprodukcji dxwieku? A jak nie to jakie polecacie poziome monitory w okolicach 4tyś? tak niestety moge tylko ustawic monitorki......

3łowieku, jeżeli kumasz czaczę to nawet można pracować z gwizdkiem u dołu, często jest to najwłąściwsze ustawienie, szczególnie gdy monitory muszą być wysoko usytuawane. Osobiście jestem zwolennikiem horyzontalnego ustawienia, z początku ustawiałem tak bo ...fajnie wyglądało:P Obecnie znajduję więcej pozytywów wynikających z tego ustawienia. Miałem okazje chwileczkę pracować na A7 i uważam je za znakomite głośniki. Jeżeli czekasz na Koxxy... to powodzenia:D
...

O ile kumam czaczę, to muszę kolumny w domu ustawić tez horyzontalnie. Są wysokie i niełatwo będzie położyć na bok. Ale czego się nie zrobi dla osiągnięcia lepszego dźwięku.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » poniedziałek 02 lis 2009, 08:29

O ile kumam czaczę, to muszę kolumny w domu ustawić tez horyzontalnie. Są wysokie i niełatwo będzie położyć na bok. Ale czego się nie zrobi dla osiągnięcia lepszego dźwięku.

...tak zrób i słuchaj z 5 metrów...błyskotliwie, że SZOK!

Awatar użytkownika
Meduz

Post autor: Meduz » poniedziałek 02 lis 2009, 11:33

...tak zrób i słuchaj z 5 metrów...błyskotliwie, że SZOK!... 

...

Możesz wyjaśnić bo nie rozumiem o co chodzi z tymi 5 metrami?

Pozdrawiam

RME Fireface800 plus RME ADI 8 DS, IgsAudio: Gloobus, DT, 2972, 1176, 2176, S-Type Mix Buss Compressor, APS Aeon...

ODPOWIEDZ