Technika nagrania w kościele

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Mariusz1333
Re: Technika nagrania w kościele

Post autor: Mariusz1333 » wtorek 06 paź 2009, 19:34

...A gdzie w mojej odpowiedzi jest szyderstwo?

Chylę czoła MB za wiedzę i doświadczenie, bo i mi zdarzało prowadzić z Tobą bardzo konstruktywne dyskusje, ale całkiem obiektywnie muszę się niestety zgodzić nie tyle co do szyderstwa, co do dużej dozy sarkazmu w większości Twoich postów.

...co nie zmienia faktu, że wywieranie presji na forum w celu uzyskania natychmiastowej odpowiedzi, to nienajlepszy sposób na korzystanie z forumowej życzliwości :)...

Masz racje najlepiej troszkę tylko pobesztać sąsiada (w końcu moze sie obrazić i juz w przyszłości nie odpowiadać) ale zaraz zgnoić gościa gwoli "przeciwwagi".

cyt wywieranie presji na forum w celu uzyskania natychmiastowej odpowiedzi  - 6 godzin po pojawieniu się posta który "spada" w dół i może nikt go nie obejrzy , pojawienie się grzecznie zadanego pytania, nazywasz presją "natychmiastowej odpowiedzi?" Ile razy widać posty "jutro mam nagranie proszę o ....."

Zresztą pytałem czy w takim razie iść na inne forum nie bez racji. Powtórzę: może po prostu nikt nie nagrywa na żywo klasyki z forumowiczów.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 07 paź 2009, 13:30

Tak myslałem żeby ew tym pozyczonym "podeprzeć" basy (wiolonczele), a te budżetowe paluszki zblizyc do chóru zeby był czytelniejszy. A moze zebrac nimi ambient. Jak myslicie.  

Duże membrany stoją 3m przed orkiestra, za nią chór (ok 6m).

To niewiele mówi, bo nic nie wiadomo o akustyce obiektu.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Mariusz1333

Post autor: Mariusz1333 » środa 07 paź 2009, 15:10

...

Przeprsaszam ze powtarzam : obiekt: kościół (średni, z cegły, itp ) daje ładny pogłos (już tam nagrywałem).

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » środa 07 paź 2009, 15:26

...

...

Przeprsaszam ze powtarzam : obiekt: kościół (średni, z cegły, itp ) daje ładny pogłos (już tam nagrywałem).
...

Przepraszam że powtarzam: To niewiele mówi, bo nic nie wiadomo o akustyce obiektu. 

To, że daje ładny wg Ciebie pogłos, wskazuje na to, że być może warto zebrać ten pogłos parą mikrofonow. A być może właśnie nie, bo może oprócz tego, że jest ładny, jest go stanowczo za dużo.

To, jak ustawić mikrofony względem źrodła dźwięku zależy od ustawienia źrodła dźwięku i porządanego efektu końcowego. A to, jak ustawić źródło dźwięku zaleźy od tego, jak rozchodzi się dźwięk w kościele (może być np. tak, że z jednego z kierunków idzie więcej pogłosu/dłuży ogon, co nie jest wcale rzadkim zjawiskiem w kościołach o niesymetrycznej budowie). 

Ja tak do tego podchodzę. 

P.S. powstał właśnie podobny temat 

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 paź 2009, 12:07

Witam

Tak torchę na marginesie, ale przyszedł mi do głowy pewien teoretyczny pomysł na "odpogłosowienie" nagrania z kościoła. Nie wcielałem go w życie, więc nie wiem jak działa...ale jakaś szansa powodzenia chyba jest.

O co chodzi:

1. Rejestrujemy stereo wykonawców - razem z naturalnym pogłosem (no bo bez to się nie da)

2. Pobieramy odpowiedź impulsową kościoła

3. Konstruujemy z tego plik do wykorzystania w splotowym procesorze pogłosowym

4. Na jeden ślad wrzucamy nagranie wykonawców z którego urządzamy wysyłkę na procesor z splot-pogłosem

5. Ustawiamy procesor pogłosowy na 100% wet i rejestrujemy na sladzie

6. Odwracamy fazę

Efekt spodziewany: możliwość częściowej kancelacji naturalnego pogłosu

Ma to sens?

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 08 paź 2009, 12:30

Jest szansa tylko na kancelację (cóż za paskudne słowo) pierwszych odbić, pod warunkiem, że źródła i mikrofony będą stać idealnie w tym samym miejscu (przy 44,1kHz jedna próbka odpowiada 6mm - taką drogę przebiega fala akustyczna w ciągu jednego odstępu próbkowania). Nie sądzę, żeby ludzie śpiewający w chórze byli utrzymać stabilną pozycję z taką dokładnością.

Ogon pogłosu (efekt masy nałożonych wielokrotnych odbić) jest niezwykle wrażliwy na odległości i czas propagacji w powietrzu (a ten zmienia się z ilością C02 i temperaturą), tutaj nie ma więc jakichkolwiek szans na sukces.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 paź 2009, 12:47

warto spróbować?

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 08 paź 2009, 13:09

...
warto spróbować?...

zawsze warto, nawet dla doświadczenia. Ale obawiam się że jedyne na co jest szansa to filtracja grzebieniowa pogłosu :(

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 08 paź 2009, 14:56

warto spróbować?... 

Moim zdaniem definitywnie nie warto. 

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 08 paź 2009, 15:29

Moim zdaniem definitywnie nie warto. ... 

Zapytam tylko: powyższe zdanie wynika z dostatecznie przekonywujących argumentów o "losowości położenia źródła" i "spodziewanym filtrowaniu grzebieniowym", czy też może z praktyki? Ktoś wykonał podobny manewr?

Pytam, bo argumenty teoretyczne mnie przekonują, ale przekonują mnie do tego samego stopnia jak w przypadku nagrywania stopy za pomocą głośnika niskotonowego - wydaje się to teoretycznie mało sensowne i efektywne, a jednak się to robi...

ODPOWIEDZ