Ja kiedyś miałem podobny problem - też nie jestem prawnikiem, ale może ktoś rozeznany w temacie się wypowie. Może faktycznie jedynym sposobem jest wysłanie listem poleconym wypowiedzeń i czekanie aż się uskutecznią.
Nie wiem czy jako twórca utworu który zgłosiłem do ZAiKS muszę za niego płacić chcąc go publikować w necie ( to że ktoś inny chciałby tak zrobić to
jeszcze rozumiem - chcę czyjś utwór gdzieś opublikować, to muszę mieć zgodę twórcy i zapłacić ZAiKSowi - ok, ale za swoją własność??? ).
Natomiast w sprawie publikowania swoich utworów w internecie czy gdziekolwiek - podstawą przyjęcia utworu pod ochronę przez ZAiKS jest wysłanie do nich na formularzu zgłoszeniowym tegoż utworu i jego wyciągu fortepianowego oraz podpisanie się pod tym jako twórca który chce by tak było. Jeśli kiedyś zgłosiłeś jakieś utwory a masz całą masę nowych, których już nie zgłosiłeś - czyli nie powierzyłeś ich pod ochronę podpisując się pod tym, to chyba nikt tu nie ma do niczego prawa poza Tobą jako twórcą. To że tam napisane jest że zobowiązuje się zgłaszać każdy utwór to chyba w sensie że każdy który chcesz by był chroniony - bo za niezgłoszone nie będą Ci wysyłali pieniędzy. Więc jeśli skomponowałeś utwór i nie powierzyłeś go pod ochronę to możesz go sobie publikować i żadna organizacja nie ma prawa niczego od Ciebie żądać. Tak to rozumiem jako kompozytor. Czy tak jest faktycznie - dołączam z pytaniami do osoby biegłej w zakresie prawa autorskiego.
Jak się wypisać z ZAIKS?
Re: Jak się wypisać z ZAIKS?
W umowie z ZAIKS jest napisane ze zobowiazuje sie zglaszac kazdy utwor ktory stworze. I to jest wlasnie ten glowny problem.
---
Zgadza się, to bardzo niekorzystny paragraf. Jednak ZAiKS dodał ten paragraf do swoich umów po bandycku. Ten punkt od zawsze budził wiele kontrowersji. Otóż Ustawa o Prawie Autorskim mówi:
art 41 p. 3 - Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości
Nie jestem pewien ale ZAiKS chyba się już wycofał (pod wpływem nacisków) z paragrafu o zgłaszaniu utworów mających powstać.