Zmiana poziomu przy zmianie Fs

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:
Re: Zmiana poziomu przy zmianie Fs

Post autor: matiz » piątek 20 lut 2009, 23:34

Tak, w pracy Mac Pro...ale w domu jak sprawdzałem to na 8ce(na macbooku) to też niby nie drgnie.

a poza tym...kurczę tam nie bardzo jest co popsuć?

Mi i na HD i na LE (WINXP) stoi i ani drgnie. Nie wiem, co mozna popsuc, ale jak widac mozna - kubus na przyklad wie, co i jak

A tak serio - te 3dB to powinno byc widac w takim sprasowanym klocku - jak to wyglada? W kubusiu ogolnie wiecej (dolny po podwojnej konwersji, gorny oryginal):

http://img149.imageshack.us/img149/2740/kubusqc3.th.jpg

Awatar użytkownika
Muka

Post autor: Muka » piątek 20 lut 2009, 23:34

Hmm nie no sprawdzam teraz na reklamowym materiale(wcześniej sprawdzałem na szumie) i zdaje się że jednak są te wahania na PT8. W zależności od materiału ok 0.1 - 0.2 dB.
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 20 lut 2009, 23:40

zdaje się że jednak są te wahania na PT8. W zależności od materiału ok 0.1 - 0.2 dB.

No to trzeba przejsc na pecety - na windzie wszystko OK

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 21 lut 2009, 01:09

W zasadzie w pewnych szczególnych przypadkach jest możliwy znaczny wzrost wartości szczytowej przy zwiększeniu częstotliwości próbkowania. Dzieje się tak, jeśli materiał jest mocno sprasowany, tzn. ma ścięte wierzchołki do tego stopnia, że występują długie sekwencje próbek o stałej wartości (coś jak fala prostokątna).

Przy nadpróbkowaniu takiego sygnału filtr antyobrazowy będący częścią interpolatora odpowiada bardzo silnymi oscylacjami, które mogą przekroczyć amplitudę oryginalnego sygnału. Mechanizm tego zjawiska jest w istocie podobny do tzw. efektu Gibbsa. Polecam zaobserwowanie w powiększeniu co pokazuje Adobe Audition gdy sygnał jest przebiegiem prostokątnym. Ta zielona linia między próbkami to właśnie zinterpolowany sygnał ciągły. On zdecydowanie może przekraczać wartości maksymalne próbek. Im bardziej zwiększasz częstotliwość próbkowania tym bardziej zbliżasz się do sygnału ciągłego, więc otrzymany sygnał będzie przypominał to, co pokazuje Audition.

Nie wiem, czy w tym przypadku to jest przyczyną, czy może to po prostu bug w programie, ale skoro pytałeś o wytłumaczenie, to jest jedna z możliwości.

Awatar użytkownika
Muka

Post autor: Muka » sobota 21 lut 2009, 14:27

Dzięki, obstawiam że to nie jest błąd programu tylko faktycznie to zjawisko o którym piszesz.
Pracuję w studiu postprodukcji filmowej...

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 21 lut 2009, 14:34

...Dzięki, obstawiam że to nie jest błąd programu tylko faktycznie to zjawisko o którym piszesz. ...
Raczej na pewno, bo na czystym sinusie to nie wystepuje, nawet w kubusiu. Teoretycznie problem jest rozwiazany, ale praktycznie nie

ODPOWIEDZ