Adam A7 czy może Genelec 8030A?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
schmaletz
Re: Adam A7 czy może Genelec 8030A?

Post autor: schmaletz » sobota 31 sty 2009, 02:42

A ja polecam MSP 5.
Na prawdę selektywny dźwięk.
Jak na nich jest dobrze - to na każdym odbiorniku domowym
jest dobrze.
Stosowane m.in. w TVP.
(plus subwoofer)

nano

Post autor: nano » środa 22 kwie 2009, 17:57

A co powiecie na porównanie A7 plus sub 8, a KRK VXT8? Chodzi o muzykę klubową. A może APS?

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » środa 22 kwie 2009, 23:05

U nas w studiu są i wspomniane GENELECI, i ADAMY... APSy pojechały w siną dal. Jak dla nas - choć to też na pewno kwestia małej reżyserki, były beznadziejne i przereklamowane. Używamy GENELECÓW i ADAMÓW zamiennie, i generalnie jest tak - Genelec niże schodzi z basem, a ADAMY tak walą górą, że czasem jak się coś miksuje, to się ma wrażenie że jest za dużo góry - ilekroć ma się to wrażenie i się jej ściąga, później się okazuje że jest jej za mało. GENELECI mają punktowy bas, to też nadają się bardziej to mocniejszej muzy. ADAMY na dole pływają, ale ich szklista górka pozwala precyzyjniej ustawić wysokie pasmo w nagraniach delikatniejszych. Aczkolwiek do siekaniny ich również używam. Najfajniej mieć oba modele, bo się dobrze uzupełniają, ale to już prawie 10 tyś. Tak jak mówił MB - koniecznie zainwestuj w adaptację. Ale też nie daj się zwariować - bliskie pole nie rozkręcane na maksa nie spowoduje jakichś dramatycznych przekłamań, problem się zaczyna raczej od większych mocy. Byli już u nas tacy, co nam chcieli ściany przestawiać " O jezu, macie równoległe ściany, przecież tak nie można " itd, itp Zrób załamania kątów, powieś parę gąbek na pierwszych odbiciach, no i na ścianie "za plecami" trochę więcej. Powinno wystarczyć.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

minimax

Post autor: minimax » czwartek 23 kwie 2009, 09:58

Zrób załamania kątów, powieś parę gąbek na pierwszych odbiciach, no i na ścianie "za plecami" trochę więcej. Powinno wystarczyć. ...

W tak małym pokoju nie wystarczy.

Kupowanie monitorów za parę tys. do takiego pomieszczenia jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.

Więcej pożytku będziesz miał teraz z komputerowych pierdziawek za 50 zł, bo przynajmniej bas Ci nie zniszczy proporcji w średnicy.

[addsig]
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 23 kwie 2009, 12:34

...Zrób załamania kątów, powieś parę gąbek na pierwszych odbiciach, no i na ścianie "za plecami" trochę więcej. Powinno wystarczyć. ...

W tak małym pokoju nie wystarczy.

Kupowanie monitorów za parę tys. do takiego pomieszczenia jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto.

Więcej pożytku będziesz miał teraz z komputerowych pierdziawek za 50 zł, bo przynajmniej bas Ci nie zniszczy proporcji w średnicy.

...
hmmm, my mamy o podobnych gabarytach, a nasi klienci raczej nie narzekają. Pracujemy na 2 zmiany, jakby się znalazł odpowiedni człowiek to i 3 byśmy otworzyli. SŁuchacze w domach nie mają takich pomieszczeń. Jak już napisałem, niektórzy chcieli nam przestawiać ściany, pomieszczenie do nagrywania ma około 9 m2 a robiłem tam setkę 4 jazzmanów, niektórzy słudzy doktryn by się na tym forum złapali za głowę. Dla nas wyznacznikiem są nasi powracający klienci, którzy i z innych miast powoli do nas ciągną. Więc jeszcze raz mówię koledze - nie dajcie się zwariować, na bliskim polu nie trzeba aż tak szaleć. U nas jest załamanie sufitu, załamanie rogów, pochłaniacze w narożnikach, i na pierwszych odbiciach. STARCZA. No chyba że z drugiej strony podejdziemy do tematu, to i kable zasilające za ponad 1000 zł sztuka trzeba będzie kupować. Postawi kolega monitory, odpali je i będzie po kolei szukał, co mu nie pasi.
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
StaryCzłowiek

Post autor: StaryCzłowiek » czwartek 23 kwie 2009, 12:59

Tasiorowski:

można wiedzieć gdzie pracujesz?
[addsig]
M-Audio ProFire 2626 + PT M-Powered 7.4 + Axiom 61

minimax

Post autor: minimax » czwartek 23 kwie 2009, 13:34

niektórzy słudzy doktryn by się na tym forum złapali za głowę.

Nie jestem sługą doktryn, tylko praktykiem, który zmarnował miesiące w źle (a właściwie nie do końca) zaadaptowanej reżyserce o pow. 11 m.kw. Nawet zdążyłem źle ocenić moje monitory, wcale nie tanie (5 tys. pasywne). Nagle wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął, kiedy przeniosłem się z nimi do innego pomieszczenia. Usłyszałem od razu wszystko co przedtem wyłaziło dopiero w samochodzie, u znajomych z subami etc. Okazało się, że jeden rezonans w wysokim basie rujnował mi odsłuch i proporcje w miksie.

Podsumowując, zrobisz miks na wszystkim, nawet na słuchawkach od iPoda, ale stracisz lata zamiast godzin.

Twojego pomieszczenia nie znam, może masz fuksa i nie dudni, a może nie trafiłeś na wymagającego klienta (bez urazy - nie znam sytuacji).

[addsig]
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 23 kwie 2009, 16:39

Nie jestem sługą doktryn, tylko praktykiem, który zmarnował miesiące w źle (a właściwie nie do końca) zaadaptowanej reżyserce o pow. 11 m.kw. Nawet zdążyłem źle ocenić moje monitory, wcale nie tanie (5 tys. pasywne). Nagle wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął, kiedy przeniosłem się z nimi do innego pomieszczenia. Usłyszałem od razu wszystko co przedtem wyłaziło dopiero w samochodzie, u znajomych z subami etc. Okazało się, że jeden rezonans w wysokim basie rujnował mi odsłuch i proporcje w miksie.

Podsumowując, zrobisz miks na wszystkim, nawet na słuchawkach od iPoda, ale stracisz lata zamiast godzin.

Twojego pomieszczenia nie znam, może masz fuksa i nie dudni, a może nie trafiłeś na wymagającego klienta (bez urazy - nie znam sytuacji).

...
Nie napisalem o Tobie kolego, tylko ogolnie. Nasze odsluchy maja glosniki po 7 cali, zadko kiedy rozkreacamy je powyzej polowy. Ja nie twierdze, zeby miksowac w kiblu, tylko ze wystaczy pewna PODSTAWOWA adaptacja, azeby zrobic poprawny miks. I tak potem sprawdzam w samochodzie i na malych glosniczkach komputerowych APS wyjechaly wlasnie dlatego, ze nasza rezyserka z nimi nie chciala wspolpracowac, dzialo sie z nimi cos dziwnego. Graly "nosowo". NIejaki znany niektorym MALTA jak u nas miksowal plytke AZARATH probowal je dostroic i nic sie nie dalo. I tu ciekawostka - APSY kupil AUDIOFIL, to sluchania muzy w domu ADAMY i GENELECI graja jak ta lala, a u mnie w domu, w moim malym "warsztacie" graja E-MU PM 5. pokoj calokowicie niezaadaptowany, jak pozniej sprawdzam w studiu, wiekszosc rzeczy sie zgadza ( przewaznie bas wymaga poprawki, gora i srodek chodza b.dobrze ) Mamy zaamane katy na scianach i suficie, + w rogach i z tylu, za "plecami" zawodowe gabki. To uwazam za podstawowa adaptacje.

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » czwartek 23 kwie 2009, 16:41

...Tasiorowski:

można wiedzieć gdzie pracujesz?
...
A to to zagadaj na priva, nie bede robil reklamy, ppowiem tylko ze w Gdyni, wpisz w wyszukiwarce STUDIO NAGRAN GDYNIA a nas znajdziesz

Awatar użytkownika
Jull

Post autor: Jull » czwartek 23 kwie 2009, 16:53

Kolego Tasiorowski ostatnio czytam Twoje posty. Wielki szacun, piszesz otwarcie, prosto i do rzeczy. W 100 % się z tobą zgadzam w tych kwestiach co do APS, adaptacji i całego shit-u kreowania legend i mitów.
Najważniejszy jest CZŁOWIEK. Oczywiście narzędzia są niezbędne oraz odpowiednia adaptacja i to w zależności w jakich warunkach pracujemy, takie winny być ustroje. Ale bez przesady, młodzi realizatorzy - magia ma być w Was, nie dajcie się mamić.
Zauważyłem ostatnie, że na forum działają ludzie zajmujący się kryptoreklamą, to jest wręcz ohydne. Ufajcie sobie, uszą, czytajcie prasę posty i dzielcie to na pół!

ODPOWIEDZ