Alternatywa dla Duende Bus Compressor

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Alternatywa dla Duende Bus Compressor

Post autor: JoachimK » piątek 23 sty 2009, 03:05

...Spokojnie Panowie Nie myślałem że aż tak kochacie sie w PSP. Ja kocham UADa i tez mogę powiedzieć to samo, ze żaden eq PSP nie robi górki i dołu jak Pultec uadowy, więc może trochę luzu.

Zebys sie nie zdziwil Ja tez uzywam od kilku lat UADa i tez moge co nieco powiedziec na temat symulacji Pultec (pomijajac juz fakt, ze porownywanie modelu/konstrukcji korektora (lub symulujacej go wtyczki) Pultec z innego rodzaju korektorem juz jest z zasady pomylka u podstaw).

Ale ze autorytetem nie jestem, wspomne o kims innym. Otoz jeden ze znanych w swiecie inzynierow masteringu (nawiasem mowiac wymieniany zreszta w manualach PSP, m.in. PSP Master Comp, czy chocby - skoro z tematu kompresji zeszlo na EQ - w manualu EQ PSP Neon HR ) uwaza, ze wystarczy mu kilka dobrych narzedzi, ktore doglebnie pozna i nie musi bawic sie w dobieranie sprzetu do danego materialu dzwiekowego, by wykreowac takie brzmienie, jakie w danej chwili chce.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ace

Post autor: ace » piątek 23 sty 2009, 09:41

......Spokojnie Panowie Nie myślałem że aż tak kochacie sie w PSP. Ja kocham UADa i tez mogę powiedzieć to samo, ze żaden eq PSP nie robi górki i dołu jak Pultec uadowy, więc może trochę luzu.

Zebys sie nie zdziwil Ja tez uzywam od kilku lat UADa i tez moge co nieco powiedziec na temat symulacji Pultec (pomijajac juz fakt, ze porownywanie modelu/konstrukcji korektora (lub symulujacej go wtyczki) Pultec z innego rodzaju korektorem juz jest z zasady pomylka u podstaw).

No niby zgadza sie, ale w takim razie nie można też porównywać właśnie Bus Compressora Duende z Master Compem PSP, choć oba są kompresorami i jak ich nazwy wskazują, maja podobne zadania. Teraz jeszcze tylko trzeba dodać do Twojej wypowiedzi, ze Master Comp PSP, zrobi z miksem to samo co Bus Compressor Duende i sprawdzi się powiedzenie, ze jednak czarne jest białe. Ja rozumiem ze powinno się dostrzegać te pozytywne strony w naszych krajowych produktach, ale skoro jednak nie są w pełni zadowalające, to czemu okłamywać samego siebie i na siłe inwestować w coś, co jednak nie do końca jest dobre.
Na koniec pasowałoby, byś dodał do swojej wypowiedzi, ze pomykasz wspomnianym Polonezem, bo jest z pod znaku PL.

Wracając do tematu, wychodzi na to, ze nie ma idealnego rozwiązania w zastąpieniu Bus Compressora.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 23 sty 2009, 10:08

Choroba przez ta wyszukiwarke w E&S , wszystko mi sie pomachlaczyło ...
i dwa razy podałem link do strony
TEST KOMPRESORÓW

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 23 sty 2009, 10:16

Ja rozumiem ze powinno się dostrzegać te pozytywne strony w naszych krajowych produktach, ale skoro jednak nie są w pełni zadowalające, to czemu okłamywać samego siebie i na siłe inwestować w coś, co jednak nie do końca jest dobre.
Na koniec pasowałoby, byś dodał do swojej wypowiedzi, ze pomykasz wspomnianym Polonezem, bo jest z pod znaku PL.

Dla Twojej informacji - tak sie sklada ze mam Duende i mam wszystkie istniejace wtyczki PSP.
Przyklad na obecne dni: w tej chwili robie dosc powazna prace (mastering i restoracja tasm z poczatku lat 50, wartosciowych ze wzgledu na material nagrany na nich). Uzywam do tej pracy sprzetu Mytek, TC, Algorithmixa Renovatora i NoiseFree i kilku narzedzi z PSP, nie myslac o wlaczeniu nawet UAD czy Duende.
Niech zgadne, jak bedzie wygladalo porownanie do samochodow: Mercedes (Mytek) Aston Martin (TC), przyszlosciowy, eksperymentalny model model Bugatti lub Lamborghini (Algorithmix) i do tego w wiekszosci poruszam sie kilkoma polonezami - czy tak?

No dobra. Kazdy ma swoje preferencje. Nie podoba Ci sie PSP - nie uzywaj. Ja np. nie znosze wychwalany przez wielu iZotope za brzmienie i debilny GUI, czy cala mase podobnych narzedzi. Uzywam tego, co mi brzmi, PSP cenie sobie za interfejs graficzny (MasterComp Xenon, czy Neon jest rozwiazany dla mnie znakomicie), a ze paru Wielkich muzycznego biznesu w swiecie korzysta z PSP i tez dobrze im idzie, tylko mnie cieszy - ze wybralem dobre rzeczy :)
Jesli Ci nie odpowiada - zrozumiale - tyle, ze po co o tym krzyczec i nawracac ludzi, ktorzy maja swoje preferencje...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 23 sty 2009, 10:18

...Choroba przez ta wyszukiwarke w E&S , wszystko mi sie pomachlaczyło ...
i dwa razy podałem link do strony
TEST KOMPRESORÓW ...

Przypominam tez przy okazji tego linku, ze po czasie od tego testu pojawilo sie na tym forum pare zdan, ktore zmienialy poglad na LiqidMix

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 23 sty 2009, 10:28

Przypominam tez przy okazji tego linku, ze po czasie od tego testu pojawilo sie na tym forum pare zdan, ktore zmienialy poglad na LiqidMix ...
Nie czytałem tych opinji , jednak pozbyłem sie tego urzadzenia w tym samym tempie w jakim go nabyłem ...bardzo mozliwe że cos zostało poprawione .

ace

Post autor: ace » piątek 23 sty 2009, 11:29

No co prawda to prawda - w kilku wątkach zgadzam się z Tobą Joachim.

ODPOWIEDZ