Polskie studyjne standardy cenowe

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ast
Re: Polskie studyjne standardy cenowe

Post autor: ast » wtorek 06 sty 2009, 13:11

, gdzie komputer w zasadzie robi prawie wszystko, można spokojnie na DAWie w domowym zaciszu obrobić materiał, przepuścić przez zewnętrzny finalizer i voila:).
...
Zwłaszcza, jeżeli chodzi o instrumenty elektroniczne. Problemy z homerecordingiem zaczynają się przede wszystkim przy nagraniach mikrofonowych - bębny, wokale, gitary itp... Bo w tych sytuacjach większy od gratów wpływ na dźwięk ma pomieszczenie...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 06 sty 2009, 15:06

Zgodzę się przedmówcą ale, właściwie pytanie dotyczy cen za usługi realizacji nagrań od A do Z.
Płyta promo nagrana w domowycm zaciszu, może garażu z jako taką akustyka pomieszczenia ( czemu nie, są zapaleńcy, którzy robią takie cuda ) ...tyle, tylko, że od razu nasuwa mi się pytanie ... CO DALEJ ? Gdzie oddasz tę płytę, komu ona przypadnie do gustu w dobie coraz to większej , masowej produkcji muzyki na coraz to lepszym poziomie. Wiem z doświadczenia, że Producenci zwracają uwagę ( od razu i z miejsca ) na jakośc nagrania demo dopiero potem na styl ( najlepszy to taki, który szybko się sprzeda ) dopiero potem na aranżację i słowa ( właściwie to co najważniejsze ). Zobaczcie ile świetnych wykonawców można posłuchać w sieci na stronach promujących dzieła "nieznanych". Tylko niewielki procent ( może 5% ) z nich się udaje. PEwnie , że trzeba próbować ( tak jak z grą w toto lotka ) ale pozostaje porpostu po kilku takich próbach niesmak i rozgoryczenie. Dlatego coraz to więcej "talentów" decyduje się na realizację swojego materiału w uznanych studiach z uznanymi realizatorami, którzy nie dość, że wykonają dobrą robotę, to jeszcze zapromują Twoją muzykę wśród producentów i ludzi "z branży".

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » wtorek 06 sty 2009, 15:37

...Jakie 7-8 tysiecy ? Za co ? Za nagranie calej plyty ? To chyba jakis zart. Skad w takim razie bierzesz kase na mikofony,monitory, lexicony, distressory, ameki, komputery, software'y ? Za 7-8 tysiecy mozna nagrac i mniej wiecej zmiksowac koncert live na pamiatke, ale nie plyte....
Hmm, według mnie to sa rozsądne pieniądze dla kogoś, kto dopiero, albo już zaczyna zarabiać, powtarzam zarabiać na życie zajmując się pracą w studio. Podam prosty przykład: trzy lata temu mialem tylko Rs70, pc-ta z RME i masę nielegalnego softu, przyznaję bez bicia, takie były początki. Robiłem 2-3 aranżacje dpolo w tygodniu biorąc za kawałek +/- 150 zł co w dzisiejszych czasach, nawet w DP jest nie do przyjęcia. Dziś bogatszy w wiedzę i doświadczenie zajmuje sie produkcją popu, housu oraz DP ale za stawki pozwalające mi w miesiącu wyciagnąć 11-12 tysięcy, z tym że nie zawsze;). Ile mi z tego zostaje?? a no nie wiele, bo to kompa trzeba odświeżyć, bo to kolcka nowego kupić, a to wciąż nowe Ti aje i blofeldy kuszą więc ciągle się te piniędze rozchodzą. Podsumowując - jak ktoś chce mieć ładnie na płycie to "stety" płacić musii:)

pozdrawiam
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » wtorek 06 sty 2009, 15:40

......Jakie 7-8 tysiecy ? Za co ? Za nagranie calej plyty ? To chyba jakis zart. Skad w takim razie bierzesz kase na mikofony,monitory, lexicony, distressory, ameki, komputery, software'y ? Za 7-8 tysiecy mozna nagrac i mniej wiecej zmiksowac koncert live na pamiatke, ale nie plyte....
I się pojawił wyższy szczebel

I tu właśnie idzie wycenianie. Jedni wyceniają się na 7-8, a inni na 15 tysięcy. Swoją drogą na początek 7-8 tysięcy to ani nie mała ani nie wygórowana kwota. Jestem zdania iż najpierw trzeba udowodnić umiejętności, mieć dobre referencje a dopiero potem podnosić stawki.

To tak jak występy live. Nie znają Cię - grasz za ok 400 pln. Wybijesz się ciut - idziesz na 400 euro. Ale to tylko moje zdanie i doświadczenia.

Pozdrawiam! ...
Zgadzam się ze Soundscape
Lucas May On Tour
5-21.V.2009

orbita77

Post autor: orbita77 » wtorek 06 sty 2009, 16:20

szukam takiego studia w polsce ktore dobrze zrobi muzyke klubowa. macie jakies namiary?????

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 06 sty 2009, 16:31

.
Hmm, według mnie to sa rozsądne pieniądze dla kogoś, kto dopiero, albo już zaczyna zarabiać, powtarzam zarabiać na życie zajmując się pracą w studio. Podam prosty przykład: trzy lata temu mialem tylko Rs70, pc-ta z RME i masę nielegalnego softu, przyznaję bez bicia, takie były początki. Robiłem 2-3 aranżacje dpolo w tygodniu biorąc za kawałek +/- 150 zł co w dzisiejszych czasach, nawet w DP jest nie do przyjęcia. Dziś bogatszy w wiedzę i doświadczenie zajmuje sie produkcją popu, housu oraz DP ale za stawki pozwalające mi w miesiącu wyciagnąć 11-12 tysięcy, z tym że nie zawsze;). Ile mi z tego zostaje?? a no nie wiele, bo to kompa trzeba odświeżyć, bo to kolcka nowego kupić, a to wciąż nowe Ti aje i blofeldy kuszą więc ciągle się te piniędze rozchodzą. Podsumowując - jak ktoś chce mieć ładnie na płycie to "stety" płacić musii:)

pozdrawiam ...

A ile się w takim razie teraz bierze za aranżację utworu powiedzmy DP olo. No i gdzie możemy posłuchać Twoich aranżacji ( właściwie dla kogo je robisz ) , chętnie bym ich posłuchał ??

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » wtorek 06 sty 2009, 16:33

...szukam takiego studia w polsce ktore dobrze zrobi muzyke klubowa. macie jakies namiary?????...
To znam i słyszałem, bardzo fajne kawałki.
Studio MIX - house, disco, dance, pop.
Namiary ckip@op.pl

orbita77

Post autor: orbita77 » wtorek 06 sty 2009, 16:36

a jakas stronka o studiu mix i miejscowosc

orbita77

Post autor: orbita77 » wtorek 06 sty 2009, 16:40

a moze jakies probki utworow

Awatar użytkownika
Masters