DSP - czy warto?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
paul
Re: DSP - czy warto?

Post autor: paul » sobota 03 sty 2009, 15:18

Zastanawiam się nad kupnem M-Audio ale nie wiem czy 410 czy 610 :(...

Przeciez tam nie ma DSP.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 03 sty 2009, 15:22

Zatem, wykorzystując interfejs jako samodzielny mikser możemy

...narazic sie na spore niebezpieczenstwo w pracy live i to niekoniecznie ze wgzledu na zawieszenie sprzetu.

Dodatkowo jest limiter. Efekty są naprawde dobre.

Z nagrania tych sladow oczywiscie nici. No chyba, ze ktos woli nagrywac z efektem cyfrowym (zwlaszcza takiej jakosci).
A jesli nie chodzi o live, to cala dyskusja o zastosowaniu efektow na wejsciu nie ma sensu.

Przypomina mi to dyskusje o MOTU MKIII. Jak dla mnie - zadna, ale to zadna rewelacja, a wrecz celowe zerowanie na ludziach nie majacych praktyki w uzyciu takiego sprzetu.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 03 sty 2009, 15:24

A jesli nie chodzi o live, to cala dyskusja o zastosowaniu efektow na wejsciu nie ma sensu.

Zreszta tak czy inaczej - sprawa dyskusyjna.

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » sobota 03 sty 2009, 15:35

Przeciez tam nie ma DSP....

W 410 nie ma ale w 610 jest dlatego pytam, czy warto?

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 03 sty 2009, 15:47

...
Przeciez tam nie ma DSP....

W 410 nie ma ale w 610 jest dlatego pytam, czy warto?...

w 610 też nie ma. Nie wierz w ten cały marketingowy bełkot, tamten "DSP" służy tylko do cue, nie potrafi nawet equalizować

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » sobota 03 sty 2009, 15:50

Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 03 sty 2009, 15:51

...
A ile masz zamiar zainwestować? Masz na myśli jakąś konkretną kartę?
...

Zastanawiam się nad kupnem M-Audio ale nie wiem czy 410 czy 610 :(...

Skoro mówimy o tej półce, to IMHO w ogóle nie warto brać pod uwagę jakiegokolwiek "DSP" przy wyborze.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 03 sty 2009, 15:53

...widze że już kiedyś o to pytałeś...

http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22928&forum=19

Kolega widzę w kółko pyta, a nie czyta odpowiedzi...

Awatar użytkownika
Masters

Post autor: Masters » sobota 03 sty 2009, 16:02

...Zatem, wykorzystując interfejs jako samodzielny mikser możemy

...narazic sie na spore niebezpieczenstwo w pracy live i to niekoniecznie ze wgzledu na zawieszenie sprzetu.

A o jakim niebezpieczeństwie piszesz ?

Dodatkowo jest limiter. Efekty są naprawde dobre.

Z nagrania tych sladow oczywiscie nici. No chyba, ze ktos woli nagrywac z efektem cyfrowym (zwlaszcza takiej jakosci).

Ma ogromny sens, ponieważ wielka część artystów pracuje na własnym sprzęcie, na którym w miarę możliwości chcą zabrzmieć jak najlepiej. I po to między innymi powstały takie rozwiązania jak w omawianym 0404 usb. Jeśli zaś chodzi o limiter działa on naprawdę bardzo ładnie.Muszę Wam powiedzieć, że słyszałem wiele demówek robionych na takim sprzęcie i brzmią one bardzo dobrze jak na warunki amatorskie. Właściwie dla Wielu osób nie do odróżnienia od nagrań studyjnych.
Zdaje mi się, że Twoja opinia jest taka a nie inna ponieważ zajmujesz się nagłasnieniem imprez, realizacją nagrań itp. Zupełnie inne znaczenie ma to dla artystów wykonujących swój zawód na scenie, potrzebujących szybkich, mobilnych, łatwych w instalacji urządzeń i przy tym w miarę tanich.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » sobota 03 sty 2009, 16:26

......Zatem, wykorzystując interfejs jako samodzielny mikser możemy

A o jakim niebezpieczeństwie piszesz ?

O obsludze _takiego_ miksera w live. Zebys nie wiem, co tu mi napisal, nie przekonasz mnie choc troche. Kropka.

Ma ogromny sens, ponieważ wielka część artystów pracuje na własnym sprzęcie,

Co to ma do rzeczy???

Wlasciwie ma - jedynie to, zeby wyciagnac z gorszego sprzetu najlepsze, co sie da. Czyli _wyeliminowac)_ wszystko, co _niepotrzebne_ i co _szkodliwe_

na którym w miarę możliwości chcą zabrzmieć jak najlepiej.

Wiec niech korzystaja z rozwiazan po pierwsze pewnych, po drugie sprawdzonych od lat, po trzecie stosowanych od lat

Jeśli zaś chodzi o limiter działa on naprawdę bardzo ładnie.Muszę Wam powiedzieć, że słyszałem wiele demówek robionych na takim sprzęcie i brzmią one bardzo dobrze jak na warunki amatorskie. Właściwie dla Wielu osób nie do odróżnienia od nagrań studyjnych.

Chcesz, uzywaj. Ja odradzam. A nagrywanie takich DSP odradzam nie poo stokroc ale jeszcze bardziej, zwlaszcza, ze to po prostu nie ma sensu.

Zdaje mi się, że Twoja opinia jest taka a nie inna ponieważ zajmujesz się nagłasnieniem imprez, realizacją nagrań itp. Zupełnie inne znaczenie ma to dla artystów wykonujących swój zawód na scenie, potrzebujących szybkich, mobilnych, łatwych w instalacji urządzeń i przy tym w miarę tanich.[/b]

Nagralem wystarczajaco duzo koncertow, takze material na plyty, (nie tylko praca wielosladowa), zeby miec wyrobiona przez lata opinie i by wygonic _kazdego_, kto bedzie chcial uzyc takiego sprzetu w taki sposob (wlaczajac efekty DSP na zywo), wspolpracujac ze mna. Koniec, kropka.

A poza live - jak juz wspomnialem - nie ma o czym mowic. Robi sie inaczej

ODPOWIEDZ