Trancegate i Arpeggio - wtyczki

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kaziorkaski
Re: Trancegate i Arpeggio - wtyczki

Post autor: kaziorkaski » poniedziałek 17 lis 2008, 09:07

A myślisz , ze kolegę wyżej było stać ? ...
Nie ciągane tego dalej, bo łatwo kogoś posądzić, że cały soft ma lewy, co nie zmienia faktu, że to często prawda:/

StormGate1
Wypróbowałem i bardzo przyjemna darmowa wtyczka. Co prawda nie ma za wielu gotowych presetów, a własnoręczne kreślenie wzoru wymaga nieco pojęcia o tym co się robi, mimo wszystko ciekawe.
Szukajmy więc dalej bo widać jest czego....
Narazie na czele mgTriggerGate a tuż za nim StormGate1 (jest też wersja komercyjna;-)
www.muzyka-pomojemu.blogspot.com

Awatar użytkownika
Colo

Post autor: Colo » poniedziałek 17 lis 2008, 09:30

A co dobrego polecicie jako arpeggiator wtyczkowy - nie midi?

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 17 lis 2008, 09:50

...A co dobrego polecicie jako arpeggiator wtyczkowy - nie midi?...
nie ma czegos takiego jak arpeggiator wtyczkowy nie midi, bo niby na jakiej zasadzie mialby dzialac..

[addsig]
the Sun Personality

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 17 lis 2008, 10:19

...A myślisz , ze kolegę wyżej było stać ? ...
Nie ciągane tego dalej, bo łatwo kogoś posądzić, że cały soft ma lewy, co nie zmienia faktu, że to często prawda:/

StormGate1
Wypróbowałem i bardzo przyjemna darmowa wtyczka. Co prawda nie ma za wielu gotowych presetów, a własnoręczne kreślenie wzoru wymaga nieco pojęcia o tym co się robi, mimo wszystko ciekawe.
Szukajmy więc dalej bo widać jest czego....
Narazie na czele mgTriggerGate a tuż za nim StormGate1 (jest też wersja komercyjna;-)...
są wersje "demo" czasem po prostu zbyt szybko się kończą
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Colo

Post autor: Colo » poniedziałek 17 lis 2008, 10:25

......A co dobrego polecicie jako arpeggiator wtyczkowy - nie midi?...
nie ma czegos takiego jak arpeggiator wtyczkowy nie midi, bo niby na jakiej zasadzie mialby dzialac..

...
To jakie są midi? Chodz mii o dosyc pokaznie rozbudowane.

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » wtorek 18 lis 2008, 10:39

Nadal zgłębiam ten temat i tu ciekawego odkrycia dokonałem przesłuchując presety Sytrusa, którego nawiasem mówiąc mam niestety jako demo, w mojej wersji FL Studio 8 :/ (oszczędności).
Ale... są tu brzmienia z przebiegami gate, i oglądając jak to uzyskano, bez konkretnego modułu gate, jak to ma miejsce np we wspominanym na wstępie Nexusie znalazłem takie oto zjawisko: ten syntezator umożliwia dowolne kreślenie przebiegu Envelope, dla parametru Volume!
Szkoda, że nie można tak np w moim sprzętowym Blofeldzie:/,(podobno ma być edytor dla Blofelda od Waldorfa po nowym roku, to może wtedy;))
Ale to kolejne myślę ciekawe odkrycie, heh.
Całość widać świetnie na screenie
Sytrus gate
[addsig]

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 18 lis 2008, 10:59

...Nadal zgłębiam ten temat i tu ciekawego odkrycia dokonałem przesłuchując presety Sytrusa, którego nawiasem mówiąc mam niestety jako demo, w mojej wersji FL Studio 8 :/ (oszczędności).
Ale... są tu brzmienia z przebiegami gate, i oglądając jak to uzyskano, bez konkretnego modułu gate, jak to ma miejsce np we wspominanym na wstępie Nexusie znalazłem takie oto zjawisko: ten syntezator umożliwia dowolne kreślenie przebiegu Envelope, dla parametru Volume!
Szkoda, że nie można tak np w moim sprzętowym Blofeldzie:/,(podobno ma być edytor dla Blofelda od Waldorfa po nowym roku, to może wtedy;))
Ale to kolejne myślę ciekawe odkrycie, heh.
Całość widać świetnie na screenie
Sytrus gate
...
Dlatego uważam że Sytrus to bardzo potężne narzędzie!
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
KazZ

Post autor: KazZ » wtorek 18 lis 2008, 11:14

Dlatego uważam że Sytrus to bardzo potężne narzędzie!...

zwlaszcza jak sie podepnie kompresor na lfo :D hehe zarcik

a tak na powaznie to nie tylko sytrus oferuje takie kreslenie dla vol, zadna nowosc ale zadziala ci to tylko dla sytrusa a co jezeli chcesz to nalozyc na sampel , wtedy sytrus nie pomoze .
frutowy love philter ma ladny gate + filtry i mozna nim pokrecic wlasnie na zasadzie env vol jak w sytrusie

kaziorkaski

Post autor: kaziorkaski » wtorek 18 lis 2008, 11:52

...
Dlatego uważam że Sytrus to bardzo potężne narzędzie!...

...love philter ma ladny gate + filtry ...
O dzięki za podpowiedź, przecież to takie oczywiste się stało teraz

Ale... te wszystkie narzędzia działają w obrębie aplikacji DAW(w moim wypadku FLStudio) na wszelkiego rodzaju instrumenty VST i obrabiają sygnał audio.
Co jednak wtedy gdy chcę na żywo taki efekt mieć po wpięciu instrumentu hardwarowego, np mojego Blofeldka? Mamy więc jedynie moduł MIDI który steruje zewnętrznym instrumentem - potrzeba by więc wtyczek działających na poziomie MIDI - tak na pierwszy rzut oka by to wyglądało.
Można by (ale to przetestuję w Cubasie LE) wpiąć taki efekt(czyli jedną z już znalezionych przez nas wtyczek) na sygnał audio wprowadzony z Blofelda do komputera.....

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » wtorek 18 lis 2008, 21:08

nic nie stoi na przeszkodzie aby sygnal z blofelda zostal okraszony efektem vst w cubase w czasie rzeczywistym..

[addsig]
the Sun Personality

ODPOWIEDZ