...Nie pamietam jak sie ustawia w cubase mam abletona. Standard : midi in musi byc port pcr1 w ustawieniach midi , a ścieżka musi byc aktywna / swiecic musi czerwony przycisk/,tyle żeby usłyszec dzwiek wybranego instrumentu. Zeby przeslac do klawiatury ustawienia z edytora trzeba ustawic w edytorze porty pcr1 i2 jak i instrukcji, w sterowniku wybrać np . program 1 a następnie naciskac jak pisze w poleceniach edytora kończac nacisnieciem ok w edytorze i enter w sterowniku. Instrukcja ze sterownika w tym temacie jest nie potrzebna....
W Cubase robi sie to podobnie, bez problemu moge wydobywac dzwieki za pomoca np Virtual Midi Keyboard czy podobnych.Urzywalem kiedys takiej plastikowej Yamahy portasound z malymi klawiszami i nie mialem rzadnych problemow z kofiguracja dowolnych DAW.
jezeli chodzi o przesylanie ustawien to postepuje wg instrukcji w edytorze, ktora w punkcie 3 mowi " set your PCR to wait for bulk data" czyli trzeba zrobic to co napisalem w cytacie z instrukcji PCR-a, czyli m.in. nacisnac klawisz muzyczny, ktory nie dziala.
Jak rozumiem masz takiego PCR-a wiec mam prosbe zebys dlamnie cos sprawdzil. Kiedy poruszasz jakimkolwiek suwakiem czy pokretlem miga niebieska dioda na wyswietlaczu (Data Out), ktora swiadczy ze przesylane sa dane midi, czy dioda miga u Ciebie rowniez kiedy naciskasz klawisze muzyczne? U mnie nie miga (choc moim zdaniem powinna).
Wielkie dzieki za fatyge.
Pozdrawiam
Edirol PCR-30 - problem z klawiaturą
Re: Edirol PCR-30 - problem z klawiaturą
mam pcr50 , jeśli ruszasz suwakiem czy pokrętlem nie tylko miga ta dioda ile wyswietlaja się nr. np. 1-127 , nie pamiętam jednak czy dioda pokazuje aktywnosc gdy gram. sprawdze jak będe w domu
data out pokazuje aktywnosc midi przy grze na klawiszach
...data out pokazuje aktywnosc midi przy grze na klawiszach...
to znaczy ze moja klawiatura jest zepsuta
przynajmniej wiem na czym stoje
wielkie dzieki za pomoc
to znaczy ze moja klawiatura jest zepsuta

przynajmniej wiem na czym stoje
wielkie dzieki za pomoc