VST stereo w mixie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: VST stereo w mixie

Post autor: JoachimK » niedziela 15 cze 2008, 17:07

...Z tym randeringiem w jeden slad mono jest tylko taki problem, ze zmonofonizowane brzmienie stereo prawie zawsze odbiega charakterem od pierwowzoru (co artysta mial na mysli):) czyli jest juz "po bulkach".

Dolkladnie co do bita tak samo, jak zmonofonizowanie przed renderingiem w mikserze.

I pomimo, ze oczywiscie zaden DAW nie umywa sie do jakze zachwalanego
Reapera, to nie wierze, zeby w ich mikserach - na poszczegolnych sladach - nie bylo takiego... "malego guziczka", jak w Sonarze pt. "mono/stereo". Wprost w glowie sie nie miesci :)

Dokladnie tak samo, jak w najwiekszych konsolach - modul stereo jest do sygnalu stereo, wiec nie ma przycisku mono (bo po co?)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » niedziela 15 cze 2008, 17:15

Dolkladnie co do bita tak samo, jak zmonofonizowanie przed renderingiem w mikserze.

Racja, ale majac odsluch monofoniczny juz wczesniej wiesz co sie swieci
i mozesz krecic brzmieniem (albo dac sobie siana):)

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » niedziela 15 cze 2008, 17:16

ok. nie doczytalem

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 15 cze 2008, 17:28

......Z tym randeringiem w jeden slad mono jest tylko taki problem, ze zmonofonizowane brzmienie stereo prawie zawsze odbiega charakterem od pierwowzoru (co artysta mial na mysli):) czyli jest juz "po bulkach".

I pomimo, ze oczywiscie zaden DAW nie umywa sie do jakze zachwalanego
Reapera, to nie wierze, zeby w ich mikserach - na poszczegolnych sladach - nie bylo takiego... "malego guziczka", jak w Sonarze pt. "mono/stereo". Wprost w glowie sie nie miesci :)

Dokladnie tak samo, jak w najwiekszych konsolach - modul stereo jest do sygnalu stereo, wiec nie ma przycisku mono (bo po co?)
...
Może przycisk działa - zmienia sygnał na monofoniczny - przed insertami pluginów, które dalej będą w stereo. przykładowo ładując ślad mono w cubase inserty też będą monofoniczne; rozwiązaniem aby mieć mono na śladzie stereo i dalej inserty w stereo jest załadowanie jednej z wtyczek spatial w c4 , które pomimo tego, ze służą do poszerzania/tworzenia obrazu stereo mają także przycisk mono.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 cze 2008, 17:36

rozwiązaniem aby mieć mono na śladzie stereo i dalej inserty w stereo jest załadowanie jednej z wtyczek spatial w c4

Wystarczy zrobic tak, jak napisalem wyzej; nie potrzeba miec zadnych wtyczek spatial

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 15 cze 2008, 18:06

...rozwiązaniem aby mieć mono na śladzie stereo i dalej inserty w stereo jest załadowanie jednej z wtyczek spatial w c4

Wystarczy zrobic tak, jak napisalem wyzej; nie potrzeba miec zadnych wtyczek spatial
...
racja; ponadto myślę, że każdy porządny Daw da kilka możliwych rozwiązań i powiedzmy, że można takie rozwiązanie, jakie zaprezentowałem powyżej, zastosować w drodze opcji :).pozdr

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 15 cze 2008, 18:18

......rozwiązaniem aby mieć mono na śladzie stereo i dalej inserty w stereo jest załadowanie jednej z wtyczek spatial w c4

...

racja; ponadto myślę, że każdy porządny Daw da kilka możliwych rozwiązań i powiedzmy, że można takie rozwiązanie, jakie zaprezentowałem powyżej, zastosować w drodze opcji :).pozdr...

Tak, tyle ze to dodawanie kolejnego niepotrzebnego procesu. Lepiej tego nie robic, jesli nie trzeba. Wszak wielokrotne operowanie w domenie cyfrowej na tym samym sygnale moze niesc za soba konsekwencje (ale to kolejny temat zwiazany z tzw. granica Nyquista, wole nie zaczynac, bo w efekcie znowu sie zacznie klotnia o wyzszosci 88k nad 44k )

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 cze 2008, 19:57

...Witam, korzystam z wielu instrumentów vst ale większość to sample stereo, wiadomo, że w mixie ślady stereo należałoby mocno ograniczać i tu moje pytanie: czy jedynym sposobem jest bouncing w mono takiego śladu i wrzucenie ponownie do mixu? Próbowałem też pluginów monofonizujących ale brzmienia tracą na jakości.. Najlepiej gdyby można było otwierać vst stereo od razu na traku mono ale nie da się.. Proszę o radę:)...

Owszem, zawezanie panoramy czesto ma sens. Do tego, co polecil Joachim z jednym busem mono dodalbym wysylanie na dwa monofoniczne busy, ktorych panorame mozna wtedy dowolnie zawezac.
Oczywiscie najprosciej jest pogrzebac panorama kanalu - naprawde Logic nie moze inaczej? Cos mi sie nie chce wierzyc... W kubusiu inne rodzaje panoramowania sa nieco "ukryte", moze w Logicu tez? RTFM

j.bravo

Post autor: j.bravo » niedziela 15 cze 2008, 20:41

Owszem, zawezanie panoramy czesto ma sens. Do tego, co polecil Joachim z jednym busem mono dodalbym wysylanie na dwa monofoniczne busy, ktorych panorame mozna wtedy dowolnie zawezac.
Oczywiscie najprosciej jest pogrzebac panorama kanalu - naprawde Logic nie moze inaczej? Cos mi sie nie chce wierzyc... W kubusiu inne rodzaje panoramowania sa nieco "ukryte", moze w Logicu tez? RTFM ...
Też nieco ukryte - zaznaczyć Binaural w menu Output ścieżki i voila!
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 15 cze 2008, 20:48

Też nieco ukryte - zaznaczyć Binaural w menu Output ścieżki i voila!

Tak myslalem

ODPOWIEDZ