autor: Pietro » wtorek 10 cze 2008, 13:21
...ja uzywam 2 GB ram, ale przeciez stary xp 32bit obsluzy wiecej, pelnych 4 GB nei zobaczy, ale 3,5 tak.
wiec smialo pozostan przy xp32 z 4 GB ram
eee? :) cos... No wiec... jak to w koncu jest? ... Jeszcze rok temu padaly na tym forum kategoryczne stwierdzenia, ze xp przy 32bitach
nie lyknie wiecej niz 2GB i zebym "nadwyzke" RAM-u spokojnie schowal sobie do szuflady, a teraz sie okazuje, ze jak najbardziej warto bylo
wtedy te kosci wlozyc do kompa... (oj, cos chyba za bardzo sie kieruje tutejszymi komentami, moje lenistwo - ze sam nie sprawdzilem, moj blad) :)...
Może i zobaczy te 3.5GB (pełnych 4GB nie zobaczy), ale na pewno nie wykorzysta.
32bitowe aplikacje wywalają się przy 1.4GB. Jeśli zastosujesz /3GB switch (wygoogluj sobie), to może uda Ci się uzyskać dostęp do 2.4GB.
Polecam XP x64, choć, jeśli masz możliwość, to wersję testową, swojego czasu była dostępna za darmo ze strony Microsoftu, i od maja sobie z niej spokojnie korzystam (licencja 120-dniowa).
Inna sprawa odnośnie XP x64 jest taka, że wszystkie wtyczki 32bitowe (w tym EWQLSO i Kontakt) przez bitbridge wykorzystują zauważalnie więcej procesora, ale będziesz mógł użyć do 4GB nawet w przypadku 32bitowych aplikacji.
Z Vistą nie mam jeszcze doświadczenia, ale na razie z tego co słyszę od ludzi, to same kciuki w dół, z bardzo nielicznymi wyjątkami.
Plus dla Visty jest taki, że na Vistę 64 a nie XP x64 zapowiadany jest update Kontakt 3 i Cubase 4 w pełnej 64-bitowej wersji. Jak by już te dwa działały bez problemu pod Vistą, to ja się przenoszę, bo na razie trzeba się trzymać tymczasowych rozwiązań.
- Piotr