Gruntownie zmodernizować PC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
pixel
Re: Gruntownie zmodernizować PC

Post autor: pixel » wtorek 10 cze 2008, 12:11

A za 2 lata będzie nowy systemik

Pozdro
Groover...

taaa... Steven Sinofsky o Windows 7

"Jądro Windows 7 będzie ewolucyjnym ulepszeniem jądra Visty, nie będzie bazować na nowym jądrze MinWin jak wcześniej spekulowano. Microsoft jest zadowolony z tego co w jądrze systemu wprowadziła Vista potem Windows Server 2008. Nie chce wprowadzać niczego rewolucyjnego i pragnie zachować kompatybilność z istniejącymi sterownikami. Sinofsky potwierdził, że Windows 7 będzie dostępny zarówno w wersji 32- jak i 64-bitowej."

Eolucyjnym, nie rewolucyjnym Śmiech na sali...

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » wtorek 10 cze 2008, 12:37

Polecam rozwiązania oparte o okrojony Windows XP. Ostatnio stałem przed podobnym dylematem po zmodernizowaniu sprzętu, ale postanowiłem zainstalowac Windows Mx z service packiem 3 (XP ze zintegrowanymi sterownikami, IE7, MediaPLayerem11, poprawkami i okrojonymi usługami kompletnie nie potrzebnymi w systemie w domu czy w studio). System stabilny, bezpieczny i wydajny. Nawet bardziej niż XP. Mało tego takie modyfikacje Windozy są zupełnie legalne.

http://windowsmx.pl/ - i tam kliknąc na edycje modyfikacji WindowsMX
:)

Awatar użytkownika
pixel

Post autor: pixel » wtorek 10 cze 2008, 12:42

...Polecam rozwiązania oparte o okrojony Windows XP. Ostatnio stałem przed podobnym dylematem po zmodernizowaniu sprzętu, ale postanowiłem zainstalowac Windows Mx z service packiem 3 (XP ze zintegrowanymi sterownikami, IE7, MediaPLayerem11, poprawkami i okrojonymi usługami kompletnie nie potrzebnymi w systemie w domu czy w studio). System stabilny, bezpieczny i wydajny. Nawet bardziej niż XP. Mało tego takie modyfikacje Windozy są zupełnie legalne.

http://windowsmx.pl/ - i tam kliknąc na edycje modyfikacji WindowsMX...

udostepnianie tez jest legalne??

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » wtorek 10 cze 2008, 13:08

ja uzywam 2 GB ram, ale przeciez stary xp 32bit obsluzy wiecej, pelnych 4 GB nei zobaczy, ale 3,5 tak.
wiec smialo pozostan przy xp32 z 4 GB ram

eee? :) cos... No wiec... jak to w koncu jest? ... Jeszcze rok temu padaly na tym forum kategoryczne stwierdzenia, ze xp przy 32bitach
nie lyknie wiecej niz 2GB i zebym "nadwyzke" RAM-u spokojnie schowal sobie do szuflady, a teraz sie okazuje, ze jak najbardziej warto bylo
wtedy te kosci wlozyc do kompa... (oj, cos chyba za bardzo sie kieruje tutejszymi komentami, moje lenistwo - ze sam nie sprawdzilem, moj blad) :)

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 10 cze 2008, 13:21

...ja uzywam 2 GB ram, ale przeciez stary xp 32bit obsluzy wiecej, pelnych 4 GB nei zobaczy, ale 3,5 tak.
wiec smialo pozostan przy xp32 z 4 GB ram

eee? :) cos... No wiec... jak to w koncu jest? ... Jeszcze rok temu padaly na tym forum kategoryczne stwierdzenia, ze xp przy 32bitach
nie lyknie wiecej niz 2GB i zebym "nadwyzke" RAM-u spokojnie schowal sobie do szuflady, a teraz sie okazuje, ze jak najbardziej warto bylo
wtedy te kosci wlozyc do kompa... (oj, cos chyba za bardzo sie kieruje tutejszymi komentami, moje lenistwo - ze sam nie sprawdzilem, moj blad) :)...
Może i zobaczy te 3.5GB (pełnych 4GB nie zobaczy), ale na pewno nie wykorzysta.

32bitowe aplikacje wywalają się przy 1.4GB. Jeśli zastosujesz /3GB switch (wygoogluj sobie), to może uda Ci się uzyskać dostęp do 2.4GB.

Polecam XP x64, choć, jeśli masz możliwość, to wersję testową, swojego czasu była dostępna za darmo ze strony Microsoftu, i od maja sobie z niej spokojnie korzystam (licencja 120-dniowa).

Inna sprawa odnośnie XP x64 jest taka, że wszystkie wtyczki 32bitowe (w tym EWQLSO i Kontakt) przez bitbridge wykorzystują zauważalnie więcej procesora, ale będziesz mógł użyć do 4GB nawet w przypadku 32bitowych aplikacji.

Z Vistą nie mam jeszcze doświadczenia, ale na razie z tego co słyszę od ludzi, to same kciuki w dół, z bardzo nielicznymi wyjątkami.

Plus dla Visty jest taki, że na Vistę 64 a nie XP x64 zapowiadany jest update Kontakt 3 i Cubase 4 w pełnej 64-bitowej wersji. Jak by już te dwa działały bez problemu pod Vistą, to ja się przenoszę, bo na razie trzeba się trzymać tymczasowych rozwiązań.

- Piotr

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » wtorek 10 cze 2008, 14:31

na Vistę 64 a nie XP x64 zapowiadany jest update Kontakt 3 i Cubase 4 w pełnej 64-bitowej wersji. Jak by już te dwa działały bez problemu pod Vistą, to ja się przenoszę

A co zrobisz z Platinium? Przeciez Kontakt Ci tego nie odczyta. (zgaduje, bo nie znam Kontaktu) W kazdym razie pamietam, ze swojego czasu chyba nie bylo mozliwosci transferu bibliotek.

Awatar użytkownika
wishmaster2
Kontakt:

Post autor: wishmaster2 » wtorek 10 cze 2008, 14:41

ps. Pytam troche tez pod swoim katem, bo slyszalem, ze Sonar (a na tym DAWie pracuje) ponoc zachowuje sie na Viscie bardzo fajnie. Takze sprawe sekwencera na dzien dzisiejszy - wyglada na to - ze mialbym juz zalatwiona - pozostawalaby tylko kwestia wlasnie wspomnianego transferu bibliotek??

Awatar użytkownika
ukaef
Kontakt:

Post autor: ukaef » wtorek 10 cze 2008, 15:32

......Polecam rozwiązania oparte o okrojony Windows XP. Ostatnio stałem przed podobnym dylematem po zmodernizowaniu sprzętu, ale postanowiłem zainstalowac Windows Mx z service packiem 3 (XP ze zintegrowanymi sterownikami, IE7, MediaPLayerem11, poprawkami i okrojonymi usługami kompletnie nie potrzebnymi w systemie w domu czy w studio). System stabilny, bezpieczny i wydajny. Nawet bardziej niż XP. Mało tego takie modyfikacje Windozy są zupełnie legalne.

udostepnianie tez jest legalne?? ...

podobno tak długo, jak nie jest zainstalowany z pirackim kluczem to legal. ściągasz, instalujesz ze swoim kluczem i jest legal
:)

Awatar użytkownika
elmuz1

Post autor: elmuz1 » wtorek 10 cze 2008, 16:48

...Polecam rozwiązania oparte o okrojony Windows XP. Ostatnio stałem przed podobnym dylematem po zmodernizowaniu sprzętu, ale postanowiłem zainstalowac Windows Mx z service packiem 3 (XP ze zintegrowanymi sterownikami, IE7, MediaPLayerem11, poprawkami i okrojonymi usługami kompletnie nie potrzebnymi w systemie w domu czy w studio). System stabilny, bezpieczny i wydajny. Nawet bardziej niż XP. Mało tego takie modyfikacje Windozy są zupełnie legalne.

A którą wersję instalowałeś i na jakim kompie?

Pietro

Post autor: Pietro » wtorek 10 cze 2008, 17:08

A co zrobisz z Platinium? Przeciez Kontakt Ci tego nie odczyta. (zgaduje, bo nie znam Kontaktu) W kazdym razie pamietam, ze swojego czasu chyba nie bylo mozliwosci transferu bibliotek....

Kontakt to większy brat Kompakt playera. Radzi sobie z EWQLSO dużo lepiej.

Nie trzeba nic transferować, instalujesz i rejestrujesz EWQLSO, otwierasz Kontakt i używasz go jako samplera zamiast Kompakt playera.

- Piotr

ODPOWIEDZ