Sprzętowy bass syntezator

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AdamZ
Re: Sprzętowy bass syntezator

Post autor: AdamZ » sobota 17 maja 2008, 09:25

Jeśli mowa o " belkowym " basie to typowe brzmienia tego typu z wyciśniesz na Virusie.
Jeśli chodzi ogólnie o bas syntezatorowy , to jednak PULSE ! Oczywiście jesli stać Cię na MINIMOOG-a wal jak w dym.

Bass Station czy Super Bass Station są OK , ale do Pulse pod względem powera mają daleko. Uzupełniają sie ...

Virus - bardzo wszechstronny z możliwością przesunięcia punktu startu co daje bardzo szybki ATTACK na basach.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

davidu

Post autor: davidu » sobota 17 maja 2008, 15:49

heh widzę że wjechałem paru osobom na ambicję...;)

dzięki za propozycję. powiem szczerze że myślałem właśnie o pulsie bo chyba tylko na tyle mogę sobie pozwolić jeżeli chodzi o pieniążki.
max 1500 dlatego myslałem też o virusie b...no ale to va i nie chciałbym żeby kurzył się...
moog raczej poza zasięgiem ale phatty jest niezły.

jezeli znacie jakieś dobre stronki z próbkami dźwięku pulsa i innych, w miare szeroko pokazującymi możliwości, będe b. wdzięczny.

pozdrawiam wszystkich i do poniedziałku.:)
davidu

davidu

Post autor: davidu » poniedziałek 19 maja 2008, 10:22

...Jeśli mowa o " belkowym " basie to typowe brzmienia tego typu z wyciśniesz na Virusie.
Jeśli chodzi ogólnie o bas syntezatorowy , to jednak PULSE ! Oczywiście jesli stać Cię na MINIMOOG-a wal jak w dym.

Bass Station czy Super Bass Station są OK , ale do Pulse pod względem powera mają daleko. Uzupełniają sie ...

Virus - bardzo wszechstronny z możliwością przesunięcia punktu startu co daje bardzo szybki ATTACK na basach.

...
mam pytanko jeszcze do Ciebie Adamie...
widzę że na liście sprzętu masz jp 8000...
jak sprawuje się ten sprzęcik słyszałem sporo pozytywnych opinii, schodzi nisko? mówią że dzwięk wyjątkowo ciepły.

matia

Post autor: matia » poniedziałek 19 maja 2008, 14:18

......Jeśli mowa o " belkowym " basie to typowe brzmienia tego typu z wyciśniesz na Virusie.

...
jak sprawuje się ten sprzęcik słyszałem sporo pozytywnych opinii, schodzi nisko? mówią że dzwięk wyjątkowo ciepły....
nie jestem pro ale od lat uzywam rozne synthy....
ja sprzedalem jp8000 dwa tygodnie temu.....
nie brzmi on analogowo....jp brzmi jak jp...jest to dobre brzmienie...
musialem sprzedac bo kupuje inny sprzecik...troche szkoda..
jesli chodzi o schodzenie nisko to uwazam ze jednak nie jest to specjalnosc
jp....do transu jest idealny....dobrze radzi sobie z basem ciut wyzszym ale
we wszystkm co jest bardzo nisko traci moc(brak vco+sub),szczegolnie gdy rezonans jest podkrecony....

wazny fakt
tzw: fun factor bardzo wysoki.....
jest bardzo intuicyjny i motywuje do zabawy,dobry na scene....po prostu
czlowiek sie nie zastanawia tylko gra,kreci,eksperymentuje..

jest to jeden z synthow ktory najbardziej mnie motywowal do grania...
klawiatura jest niestety dosc slaba jak na rolanda....nigdy z nia nie mialem klopotow ale od poczatku mnie nie przekonala...
dzwiek jest fajny i czasami wpada sie na brzmienie typowo analogowe....

ogolnie polecam ale jak ktos mysli glownie o basach to sa inne rozwiaznia

jesli brzmialby powiedzmy jak pro
lubie halas

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 19 maja 2008, 14:41

Posiadam jp od 6-7 lat i mam inne zdanie na temat tego syntezatora aniżeli mój poprzednik.
Klawiatura bardzo dobra ale krótka :) W porównaniu do Korga TR klawiatura JP jest o niebo lepsza. W stosunku do topowych braci Rolanda, dla mnie to to samo.
Subbas jest możliwy do osiągnięcia - bardzo niski z wzbudzeniem filtra. Maszyna głównie do padów, basów i kosmicznych dźwięków rodem z matplanety :)
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 19 maja 2008, 17:23

jak sprawuje się ten sprzęcik słyszałem sporo pozytywnych opinii, schodzi nisko? mówią że dzwięk wyjątkowo ciepły....

JP potrafi zabrzmieć grubo , ale nie typowałbym go jako idelny synth do basów. Oczywiście można na nim uzyskać świetne basy , ale mając porównanie z innymi to jednak nie to. Jesli miałbym ogólnie określić brzmienie JP to czasami jest bardzo hm ... " metaliczne i skrzekliwe " ale bywa też bardzo ciepłe. Jest bardzo specyficzne i dość łatwo rozpoznać JP w niektórych utworach.Jak pewnie wiesz był to jeden z częściej używanych instrumentów w muzyce trance, szczególnie dzięki mocnemu brzmieniu Super Saw , które idealnie nadaje się do trance leadów i "szerokich" padów.

[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

davidu

Post autor: davidu » wtorek 20 maja 2008, 13:46

dzięki za opinie.
ciężki wybór, ostatnia miałem okazję posłuchać nord leada 3 i bas był konkretny.za 2000 mógłbym mieć albo norda 2x albo jp 8000.
mam czas więc spróbuje dotrzeć do jp jeszcze.
jeżeli chodzi o pulse'a to próbki na internecie na prawdę nie wiele mi mówią...
a myślę że to była by ciekawa propozycja tylko że mono....a nord to już 4 multitimbral ...
ach te dylematy

pozdro
davidu
[addsig]

matia

Post autor: matia » wtorek 20 maja 2008, 14:16

...dzięki za opinie.
ciężki wybór, ostatnia miałem okazję posłuchać nord leada 3 i bas był konkretny.za 2000 mógłbym mieć albo norda 2x albo jp 8000.
mam czas więc spróbuje dotrzeć do jp jeszcze.
jeżeli chodzi o pulse'a to próbki na internecie na prawdę nie wiele mi mówią...
a myślę że to była by ciekawa propozycja tylko że mono....a nord to już 4 multitimbral ...
ach te dylematy

pozdro
davidu
...
moge ci wyslac kilka starych sladow jp....
lubie halas

davidu

Post autor: davidu » wtorek 20 maja 2008, 14:23

moge ci wyslac kilka starych sladow jp.......

jasne, jeżeli to nie problem, z przyjemnością posłucham.
dzięki

ODPOWIEDZ