Jaki instrument vst do muzyki elektronicznej?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:
Re: Jaki instrument vst do muzyki elektronicznej?

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 kwie 2008, 13:38

Gdzie można coś takiego darmowego ściągnąć?

Czy aby wrzucić do Sonara taki instrument vst, trzeba zainstalować jakiś sterownik?
Sam sobie poradziłeś z tym instrumentem, czy tłumaczyłeś sobie instrukcje?
...
Tu np. Nie instalujesz sterowników.

Z synthami NI można sobie poradzić, ale niekiedy trzeba głebiej i dłużej poszperać. Ale np Pro-53 jest banalnie prosty, a Massive bardzo intuicyjny. Trudniejszy jest Absynth, a do FM8 trzeba mieć pojęcie o tej syntezie (FM), ale też da rade. Ja lubię w nich grzebać

radealfa

Post autor: radealfa » poniedziałek 28 kwie 2008, 13:55

...a ja bym polecal pakiet Korga "Legeacy Cell" (emulatory MS20,Polysix) - chyba najbardziej analogowo brzmiace vst ....
Masz może Korg legacy colletion?
Ciężko jest na przykład nagrywać tymi brzmieniami w programie sekwencyjnym Sonar Le?

radealfa

Post autor: radealfa » poniedziałek 28 kwie 2008, 13:57

...Gdzie można coś takiego darmowego ściągnąć?

Czy aby wrzucić do Sonara taki instrument vst, trzeba zainstalować jakiś sterownik?
Sam sobie poradziłeś z tym instrumentem, czy tłumaczyłeś sobie instrukcje?
...
Tu np. Nie instalujesz sterowników.

Z synthami NI można sobie poradzić, ale niekiedy trzeba głebiej i dłużej poszperać. Ale np Pro-53 jest banalnie prosty, a Massive bardzo intuicyjny. Trudniejszy jest Absynth, a do FM8 trzeba mieć pojęcie o tej syntezie (FM), ale też da rade. Ja lubię w nich grzebać ...
Możesz zdradzić jak wrzucasz taki virtualny instrument do programu sekwencyjnego?

PS Wybacz, że tak Ciebie bombarduje pytaniami

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 kwie 2008, 14:26

Możesz zdradzić jak wrzucasz taki virtualny instrument do programu sekwencyjnego?

PS Wybacz, że tak Ciebie bombarduje pytaniami ...
Ja pracuję w Cubase. Dawno nie miałem do czynienia z Sonarem, a jak już to z wersją 5. O ile pamiętam było tam coś w rodzaju wirtualnego rack-a i tam się vST pakowałe. Potem na ścieżce midi trzeba było zaznaczyć odpowiedni instrument i grało. Którą masz wersje Sonara? On zawsze miał niezłe synthy na pokładzie, typu Pentagon 2 czy Psyn.

radealfa

Post autor: radealfa » poniedziałek 28 kwie 2008, 14:36

...Możesz zdradzić jak wrzucasz taki virtualny instrument do programu sekwencyjnego?

PS Wybacz, że tak Ciebie bombarduje pytaniami ...
Ja pracuję w Cubase. Dawno nie miałem do czynienia z Sonarem, a jak już to z wersją 5. O ile pamiętam było tam coś w rodzaju wirtualnego rack-a i tam się vST pakowałe. Potem na ścieżce midi trzeba było zaznaczyć odpowiedni instrument i grało. Którą masz wersje Sonara? On zawsze miał niezłe synthy na pokładzie, typu Pentagon 2 czy Psyn....
Mam dwie wersje sonara. Sonar le i Sonar 7 producent edition

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 28 kwie 2008, 14:43

Mam dwie wersje sonara. Sonar le i Sonar 7 producent edition...
W takim razie przed kupnem jakichkolwiek synthów VST sprawdź "instrumentarium" w 7-ce. Masz tam Dimension LE, Rapture LE, Z3TA+, Pentagon I, PSYN II itd. Jednym słowem - sporo. Sprawdź najpierw te instrumenty i zdecyduj czy Ci wystarczą.

radealfa

Post autor: radealfa » poniedziałek 28 kwie 2008, 16:16

...Mam dwie wersje sonara. Sonar le i Sonar 7 producent edition...
W takim razie przed kupnem jakichkolwiek synthów VST sprawdź "instrumentarium" w 7-ce. Masz tam Dimension LE, Rapture LE, Z3TA+, Pentagon I, PSYN II itd. Jednym słowem - sporo. Sprawdź najpierw te instrumenty i zdecyduj czy Ci wystarczą....
Który instrument vst Twoim zdaniem ma lepsze brzmienia do muzyki elektronicznej, Absynth 4 czy Massive?

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » poniedziałek 28 kwie 2008, 16:33

Który instrument vst Twoim zdaniem ma lepsze brzmienia do muzyki elektronicznej, Absynth 4 czy Massive?...
hej no ściągnij sobie dema ze strony producenta jak Ci koledzy grzeczniej radzą i sobie sam odpowiedz na te pytania - dema naprawdę są darmowe i nie gryzą
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 28 kwie 2008, 17:18

Który instrument vst Twoim zdaniem ma lepsze brzmienia do muzyki elektronicznej, Absynth 4 czy Massive?...
To wyłącznie kwestia gustu i potrzeb. Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, wszystkie się przydają :) Rzeczywiście nie ma innej innej drogi, jak własnousznie sprawdzić brzmienie na wersjach demo i zadecydować, muzyka elektroniczna to szerokie pojęcie. Bardzo możliwe, że najlepszym wyjściem będzie poznanie pokładowych instrumentów z sonara 7 (całkiem fajny zestaw) + np Korg Legacy Collection - brzmiący rasowo i zawodowo. Ale naprawdę zależy co lubisz i jaką muzykę tworzysz.
Pozdrowionka - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ