Kompresor wielokanałowy na estradę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Kompresor wielokanałowy na estradę?

Post autor: JoachimK » niedziela 06 kwie 2008, 20:58

Czy na live będzie istotnie słyszalna diametralna różnica? W studiu wiadomo że będzie lecz live jest specyficzny......

mysle ze da rade w kwestii brzmienia, tyle ze nie wiem, czy ten najtanszy da rade w kwestii wytrzymalosci (ciagly montaz-demontaz) - z tym jest roznie
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » niedziela 06 kwie 2008, 21:06

Aha...Raczej będzie zapięty i podpięty na stałę w case wraz z mikserem i innymi gratami. Czyli np. z takim sobie presonusem Acp-88 nie powinno być gorzej niż bez niego? :)

Awatar użytkownika
HansKloss

Post autor: HansKloss » niedziela 06 kwie 2008, 22:39

4 x dbx 166xl - bardzo dobre rozwiązanie, charakterystyczny sound

lub

2 x drawmer DL441 - topowe rozwiązanie, zupełnie inny kompresor niż dbx .

Rozwiązania oparte na ośmiokrotnym kompresorze - jedyne, które mogę polecić, to http://www.ktsquareone.com/dynamics.php - tu znajdzieś Square One wg Klark Teknik. Baaaałdzo dobły i tłochę dłogi;)

Każde inne - szkoda kasy - to moje prywatne zdanie.
Nie ze mną te numery, Brunner!

Awatar użytkownika
HansKloss

Post autor: HansKloss » niedziela 06 kwie 2008, 22:41

...4 x dbx 166xl - bardzo dobre rozwiązanie, charakterystyczny sound

lub

2 x drawmer DL441 - topowe rozwiązanie, zupełnie inny kompresor niż dbx .

Rozwiązania oparte na ośmiokrotnym kompresorze - jedyne, które mogę polecić, to http://www.ktsquareone.com/dynamics.php - tu znajdzieś Square One wg Klark Teknik. Baaaałdzo dobły i tłochę dłogi;)

Każde inne - szkoda kasy - to moje prywatne zdanie....
Tzn. każde inne ośmiokrotne - jeśli mają być dobre - to miałem na myśli.

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » niedziela 06 kwie 2008, 23:55

uuhhh.... no tak, tego Klarka T. to znamy tylko cena nie ta... Gdybym nie musiał za to płacić postawiłbym sobie w raku 8x E.A.R. i by się gęba cieszyła. Chodzi mi głównie o to aby jakąś taniochą nie zepsuć toru. No nic, jeżeli ktoś miałby jeszcze jakieś porady będę wniebowzięty i z góry dziękuję. Jeżeli nie można zamknąć wątek.

minimax

Post autor: minimax » poniedziałek 07 kwie 2008, 10:30

Ja używam dbx166 i nie mam zastrzeżeń. Właściwie to nawet jestem zadowolony - a to się u mnie rzadko zdarza No i w budżecie się zmieścisz.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
HansKloss

Post autor: HansKloss » poniedziałek 07 kwie 2008, 23:26

...Ja używam dbx166 i nie mam zastrzeżeń. Właściwie to nawet jestem zadowolony - a to się u mnie rzadko zdarza No i w budżecie się zmieścisz.
...
Tak, 4 x dbx 166xl to słuszne nawet ze względów budżetrowych rozwiązanie, Swoją drogą - troche niedoceniana maszyna. Zdaje się, że coś koło 7 stów kosztuje, zostanie Ci jeszcze na pare piwek z kolegami w czasie próby...

gatto

Post autor: gatto » wtorek 08 kwie 2008, 00:21

... Witam serdecznie!
Szukamy z zespołem wielokanałowego kompresora na wokale. Mikrofonów jest 5 (niestety nieparzyście). Budżet ok. 4000/5000zł, muzyka to bankiety, wesela ...

A może BEHRINGER - jak na poziom muzyki weselnej, to w zupełności wystarczy. Tylko czy potraficie go właściwie wykorzystać. Na własne oczy widziałem w Poznaniu jak jeden facet zwracał do sklepu taki kompresor, bo z nim sobie nie poradził. Sprzedawca próbował wytłumaczyć i zademonstrować jak to działa, ale też błądził i nic mu nie wyszło.
Druga kwestia, czy zastosowanie kompresora w takim składzie nie przyczyni się do wyciągnięcia na wierzch nieczystości. Bez kompresora jak ktoś ze śpiewających nie jest pewien tego co śpiewa, to ma szansę się ukryć śpiewając ciszej. Kompresor na to nie pozwoli. Przerabiałem kiedyś takie amatorskie chórki i wyobrażam sobie czego można się spodziewać.

Awatar użytkownika
gores
Kontakt:

Post autor: gores » wtorek 08 kwie 2008, 02:04

Co do zastosowania kompresora to mam doświadczenie spore w studiu. Z głowy potrafię podać optymalne ustawienia słysząc wokal w studiu. Mój problem to brak wiedzy na temat zagadnień typowo scenicznych. Rozważymy zakup 4x dbx 166 albo kupimy bss lub drawmer 4-kanałowy a pod koniec roku drugą "czwórkę". Wokalnie kapela raczej sprawna więc można wejść w kompresory, inaczej nie poruszałbym tego tematu. Taka ciekawostka: mamy mozliwosć zakupu Antaresa auto tune za śmieszne pieniądze(hardware, klasyczne 1U). Spotkaliście się z wykorzystaniem tego procesora live?

ODPOWIEDZ