Save as mp3

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Save as mp3

Post autor: Zbynia » wtorek 01 kwie 2008, 14:21

pewnie 320 bo to standard

stereo moze wygenerowac plik dwa razy wiekszy o ile ustawimy stereo a nie joint stereo(tu sa zapisywane dodatkowo tylko informacje stereofoniczne reszta to mono)

w soundforge mozna jeszcze dac lekkie poszerzenie panoramy bo moze to zaniknac w wyniuku kodowania do mp3

u mnie max to 320bps przy 48khz w stereo/joint stereo
128kbps przy 48khz dla mono

stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 01 kwie 2008, 14:43

stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie...
dokładnie odwrotnie - joint stereo pozwala uzyskać wyższą jakość, bo oszczędza bity na podwójnym kodowaniu tych samych informacji i przy założonym strumieniu może te bity przeznaczyć na lepsze zakodowanie poszczególnych pasm, czyli mniejsze zniekształcenia.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 14:47

u mnie max to 320bps przy 48khz w stereo/joint stereo
128kbps przy 48khz dla mono

stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie...

a to rzeczywiscie. wlasnie mi o to chodzilo
faktycznie dziwne, nie rozumiem tez

myslalem, ze koledze chodzi o to, ze stereo ma 256kbps, a w mono tylko 128, a dyskusja w inna strone odeszla ;)

BTW spojrzalem teraz do pro toolsa (tam jest kodek fraunhofera jakis) akurat i tu jest inaczej - bo najpierw sie ustawia parametry mixdownu, czyli m.in mono czy stereo oraz jakie kodowanie, a potem dopiero w okienku nastepnym bitrate. no i wygenerowalem sobie dwa pliki z bitrate 320 kbps, jeden mono, drugi stereo, i obydwa waza tyle samo :O

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 01 kwie 2008, 15:21

DJOZD: Kompresja pliku stereo nie generuje 2 razy większego strumienia do pliku mono, bowiem w przypadku stereo koder unika dwukrotnego kodowania składowych, które są wspólne dla obu kanałów. W rezultacie strumień jest większy zaledwie o 12-20%
Dokładnie tak.
Ale chodziło mi o sytuacje w której założmy:
- kodujemy plik stereo w 128 kbs , otrzymujemy przykładowo 540 kb.
- ten sam plik po konwersji do mono i kompresi 128 kbs mono daje również ok 540 kb.
- kompresujmey plik mono 64 kbs otzrymujemy 270 kb.

Teraz pytanie - czy plik mono 64 kbs będzie miał większe zniekształcenia w stosunku do pliku kompresowanego 128 stereo.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » wtorek 01 kwie 2008, 16:00

mi sie z kolei pojawilo pytanie odnosnie tego mojego przykladu z 320kbps, ze skoro jednokanalowy plik wazy tyle samo co dwukanalowy, to znaczy, ze teoretycznie kodek pozwolilby na wiekszy bitrate niz ten maksymalny 320kbps w przypadku dwukanalowego? co jest grane ?

[rozumiem, ze przez mono rozumiemy plik jednokanalowy, a stereo - 2? czy tez wy caly czas mowicie o mono w takim sensie, ze w dwoch kanalach jest to samo?]
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 01 kwie 2008, 17:24

Ale chodziło mi o sytuacje w której założmy:
- kodujemy plik stereo w 128 kbs , otrzymujemy przykładowo 540 kb.
- ten sam plik po konwersji do mono i kompresi 128 kbs mono daje również ok 540 kb.
- kompresujmey plik mono 64 kbs otzrymujemy 270 kb.

Teraz pytanie - czy plik mono 64 kbs będzie miał większe zniekształcenia w stosunku do pliku kompresowanego 128 stereo. ...
tak, będzie miał dużo większe zniekształcenia

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 01 kwie 2008, 17:25

...mi sie z kolei pojawilo pytanie odnosnie tego mojego przykladu z 320kbps, ze skoro jednokanalowy plik wazy tyle samo co dwukanalowy, to znaczy, ze teoretycznie kodek pozwolilby na wiekszy bitrate niz ten maksymalny 320kbps w przypadku dwukanalowego? co jest grane ?
nie pozwoliłby, bo standard ma ograniczenie na maksymalny strumień 320kb/s, bez względu na to, co się koduje

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 01 kwie 2008, 21:37

masz racje MB - zapomnialem napisac ze chodzi mi o porownanie mono-stereo a nie stereo-joint stereo
bo jakby nie patrzec to joint stereo pozwoli na wiecej choc nie wiem dokladnie jaki to moze miec wplyw na stereofonie(pewnie jakis delikatny ma)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 01 kwie 2008, 21:44

jeszcze dodam ze mp3 kodowane w joint stereo moze byc niewiele "ciezsze" od mono
dlatego wiekszosc nie wali duzych panoram bo latwiej sie przez neta przesyla :D (nie no zarcik)

jest jeszcze tryb dual channel ale nie testowalem wiec nie wiem co bedzie tego wynikiem - podejrzewam ze obydwa kanaly sa przetwarzane oddzielnie ale daja wynikowo 320kbps - w sumie kazdy kanal mialby wtedy 160kbps przepustowosci wiec wiecej niz mono.....

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 01 kwie 2008, 22:20

Nie należy zapominać, że wszelkie ustawienia przepływności (bitrate) dotyczą docelowego łącznego strumienia a nie tego, ile wypada na jeden kanał. Nie da się więc dokładnie powiedzieć "ile kosztuje stereo", bo informacja międzykanałowa jest wliczona w całkowity budżet bitów. Podobnie nie za bardzo jest jak porównać zakodowany plik mono i stereo z tym samym bitrate na kanał (oczywiście piszę o trybie joint stereo).

ODPOWIEDZ