Save as mp3
pewnie 320 bo to standard
stereo moze wygenerowac plik dwa razy wiekszy o ile ustawimy stereo a nie joint stereo(tu sa zapisywane dodatkowo tylko informacje stereofoniczne reszta to mono)
w soundforge mozna jeszcze dac lekkie poszerzenie panoramy bo moze to zaniknac w wyniuku kodowania do mp3
u mnie max to 320bps przy 48khz w stereo/joint stereo
128kbps przy 48khz dla mono
stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie
stereo moze wygenerowac plik dwa razy wiekszy o ile ustawimy stereo a nie joint stereo(tu sa zapisywane dodatkowo tylko informacje stereofoniczne reszta to mono)
w soundforge mozna jeszcze dac lekkie poszerzenie panoramy bo moze to zaniknac w wyniuku kodowania do mp3
stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie
Re: Save as mp3
stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie...
dokładnie odwrotnie - joint stereo pozwala uzyskać wyższą jakość, bo oszczędza bity na podwójnym kodowaniu tych samych informacji i przy założonym strumieniu może te bity przeznaczyć na lepsze zakodowanie poszczególnych pasm, czyli mniejsze zniekształcenia.
dokładnie odwrotnie - joint stereo pozwala uzyskać wyższą jakość, bo oszczędza bity na podwójnym kodowaniu tych samych informacji i przy założonym strumieniu może te bity przeznaczyć na lepsze zakodowanie poszczególnych pasm, czyli mniejsze zniekształcenia.
stereo pozwala uzyskac wyzsza jakosc jakby na to spojrzec dokladnie...
a to rzeczywiscie. wlasnie mi o to chodzilo
faktycznie dziwne, nie rozumiem tez
myslalem, ze koledze chodzi o to, ze stereo ma 256kbps, a w mono tylko 128, a dyskusja w inna strone odeszla ;)
BTW spojrzalem teraz do pro toolsa (tam jest kodek fraunhofera jakis) akurat i tu jest inaczej - bo najpierw sie ustawia parametry mixdownu, czyli m.in mono czy stereo oraz jakie kodowanie, a potem dopiero w okienku nastepnym bitrate. no i wygenerowalem sobie dwa pliki z bitrate 320 kbps, jeden mono, drugi stereo, i obydwa waza tyle samo :O
fan dobrego brzmienia ;)
DJOZD: Kompresja pliku stereo nie generuje 2 razy większego strumienia do pliku mono, bowiem w przypadku stereo koder unika dwukrotnego kodowania składowych, które są wspólne dla obu kanałów. W rezultacie strumień jest większy zaledwie o 12-20%
Dokładnie tak.
Ale chodziło mi o sytuacje w której założmy:
- kodujemy plik stereo w 128 kbs , otrzymujemy przykładowo 540 kb.
- ten sam plik po konwersji do mono i kompresi 128 kbs mono daje również ok 540 kb.
- kompresujmey plik mono 64 kbs otzrymujemy 270 kb.
Teraz pytanie - czy plik mono 64 kbs będzie miał większe zniekształcenia w stosunku do pliku kompresowanego 128 stereo.
Dokładnie tak.
- ten sam plik po konwersji do mono i kompresi 128 kbs mono daje również ok 540 kb.
Teraz pytanie - czy plik mono 64 kbs będzie miał większe zniekształcenia w stosunku do pliku kompresowanego 128 stereo.
mi sie z kolei pojawilo pytanie odnosnie tego mojego przykladu z 320kbps, ze skoro jednokanalowy plik wazy tyle samo co dwukanalowy, to znaczy, ze teoretycznie kodek pozwolilby na wiekszy bitrate niz ten maksymalny 320kbps w przypadku dwukanalowego? co jest grane ?
[rozumiem, ze przez mono rozumiemy plik jednokanalowy, a stereo - 2? czy tez wy caly czas mowicie o mono w takim sensie, ze w dwoch kanalach jest to samo?]
[rozumiem, ze przez mono rozumiemy plik jednokanalowy, a stereo - 2? czy tez wy caly czas mowicie o mono w takim sensie, ze w dwoch kanalach jest to samo?]
fan dobrego brzmienia ;)
Teraz pytanie - czy plik mono 64 kbs będzie miał większe zniekształcenia w stosunku do pliku kompresowanego 128 stereo. ...
tak, będzie miał dużo większe zniekształcenia
Teraz pytanie - czy plik mono 64 kbs będzie miał większe zniekształcenia w stosunku do pliku kompresowanego 128 stereo. ...
tak, będzie miał dużo większe zniekształcenia
...mi sie z kolei pojawilo pytanie odnosnie tego mojego przykladu z 320kbps, ze skoro jednokanalowy plik wazy tyle samo co dwukanalowy, to znaczy, ze teoretycznie kodek pozwolilby na wiekszy bitrate niz ten maksymalny 320kbps w przypadku dwukanalowego? co jest grane ?
nie pozwoliłby, bo standard ma ograniczenie na maksymalny strumień 320kb/s, bez względu na to, co się koduje
nie pozwoliłby, bo standard ma ograniczenie na maksymalny strumień 320kb/s, bez względu na to, co się koduje
masz racje MB - zapomnialem napisac ze chodzi mi o porownanie mono-stereo a nie stereo-joint stereo
bo jakby nie patrzec to joint stereo pozwoli na wiecej choc nie wiem dokladnie jaki to moze miec wplyw na stereofonie(pewnie jakis delikatny ma)
bo jakby nie patrzec to joint stereo pozwoli na wiecej choc nie wiem dokladnie jaki to moze miec wplyw na stereofonie(pewnie jakis delikatny ma)
jeszcze dodam ze mp3 kodowane w joint stereo moze byc niewiele "ciezsze" od mono
dlatego wiekszosc nie wali duzych panoram bo latwiej sie przez neta przesyla :D (nie no zarcik)
jest jeszcze tryb dual channel ale nie testowalem wiec nie wiem co bedzie tego wynikiem - podejrzewam ze obydwa kanaly sa przetwarzane oddzielnie ale daja wynikowo 320kbps - w sumie kazdy kanal mialby wtedy 160kbps przepustowosci wiec wiecej niz mono.....
dlatego wiekszosc nie wali duzych panoram bo latwiej sie przez neta przesyla :D (nie no zarcik)
jest jeszcze tryb dual channel ale nie testowalem wiec nie wiem co bedzie tego wynikiem - podejrzewam ze obydwa kanaly sa przetwarzane oddzielnie ale daja wynikowo 320kbps - w sumie kazdy kanal mialby wtedy 160kbps przepustowosci wiec wiecej niz mono.....
Nie należy zapominać, że wszelkie ustawienia przepływności (bitrate) dotyczą docelowego łącznego strumienia a nie tego, ile wypada na jeden kanał. Nie da się więc dokładnie powiedzieć "ile kosztuje stereo", bo informacja międzykanałowa jest wliczona w całkowity budżet bitów. Podobnie nie za bardzo jest jak porównać zakodowany plik mono i stereo z tym samym bitrate na kanał (oczywiście piszę o trybie joint stereo).