Jaką igłę gramofonową?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
QMK
Re: Jaką igłę gramofonową?

Post autor: QMK » czwartek 28 lut 2008, 22:54

wybaczcie ze pisze post po poscie - mozna edytowac swoje posty?

Tak teraz wpadłem na ten model ortofona - Concorde Gold. Co sadzicie o tym? http://systemyigly.djshop.pl/dj/sklep/Ortofon/1851,Ortofon-Concorde-Gold.html

greengo

Post autor: greengo » piątek 29 lut 2008, 00:54

...
Moze to dziwne ale mam taką maniez, iz jak kupuje nowe plyty to zanim poloze je gdzies na imprezie, to pierw zrzucam sobie na dysk 44.1/24 i z tąd tez zalezy mi bardzo na brzmieniu. To juz taka moja mala choroba
...
Tak ale sam sobie przeczysz... Raz mówisz, że chcesz cofać na fraze itp a teraz mówisz o całkowitym zgraniu płyty...Nie pamietasz co pisałeś wcześniej ?

Awatar użytkownika
QMK

Post autor: QMK » piątek 29 lut 2008, 09:51

...
...
Moze to dziwne ale mam taką maniez, iz jak kupuje nowe plyty to zanim poloze je gdzies na imprezie, to pierw zrzucam sobie na dysk 44.1/24 i z tąd tez zalezy mi bardzo na brzmieniu. To juz taka moja mala choroba
...
Tak ale sam sobie przeczysz... Raz mówisz, że chcesz cofać na fraze itp a teraz mówisz o całkowitym zgraniu płyty...Nie pamietasz co pisałeś wcześniej ?...

"z tym ze ten Shure M97xE jest glownie do odtwarzania (do przodu) a ja bym w sumie potrzebowal cos czasem pograc w domu ale w klubie nie zamierzam stosowac." - moj trzeci post. Prosze zerknij sobie ;p

...takze chce zgrywac cale naumery oraz czasem zmiksowac cos w domu.
Nie robmy oftopic prosze.

Ciekawi mnie czym roznia sie Ortofon Gold od Nightclub MK2 - mają takie same dane techniczne - sprawdzaelm na stronie producenta.

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 29 lut 2008, 13:06

a ja zadam takie pytanie a jaki gramofon kupujesz??i w jakim budrzecie chcesz sie zamknoac ze wszystkim??

jesli hcodzi o zgrywanie muzyki do kompa to system eliptyczny jest najlepszy generalni o jak najlepszej charakterystyce ale niestety komp i tak obetnie wartosci na 44,1.
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 29 lut 2008, 13:20

a i jeszcze dosc istotna kwestja pod co bedzie podpiety ten gramofon?? i na czym bedzie stal w sensie przenoszenie nieporzdanych drgan na igle z pomieszczenia.c
"...muzykę kocham więc kradnę te sample..." "...bo muzyka jest językiem wszechświata..."

greengo

Post autor: greengo » piątek 29 lut 2008, 18:05

... i na czym bedzie stal w sensie przenoszenie nieporzdanych drgan na igle z pomieszczenia.c...
Temu zaradzi freefloat...

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » piątek 29 lut 2008, 18:56

...... i na czym bedzie stal w sensie przenoszenie nieporzdanych drgan na igle z pomieszczenia.c...
Temu zaradzi freefloat......
owszem zaradziale lepiej wiedziec takie rzeczy odrazu bo pozniej moze okazac sie psikus...

greengo

Post autor: greengo » piątek 29 lut 2008, 21:38

owszem zaradziale lepiej wiedziec takie rzeczy odrazu bo pozniej moze okazac sie psikus......
Pozwól, że zadam pytanie: miałeś kiedyś styczność z gramofonem??

Awatar użytkownika
tiny

Post autor: tiny » sobota 01 mar 2008, 01:05

Pozwól, że zadam pytanie: miałeś kiedyś styczność z gramofonem??...
Pozwol ze odpowiem: od jakis 5 lat praktycznie dzien w dzien.

greengo

Post autor: greengo » sobota 01 mar 2008, 09:56

Pozwol ze odpowiem: od jakis 5 lat praktycznie dzien w dzien....
To nie wiem skąd się biorą Twoje obawy. Sam zgrywałem wiele płyt i nigdy nie było wpływu otoczenia na zgrywanie. Stawiałem gramofon na czymś co twardo stoi na ziemi i nie uskuteczniałem niewiadomo czego. Oczywiście nie mówie, że taki nie może wystąpić. Sąsiad bawiący się wiertatka, czy przejeżdzający tramwaj może już zakłócic proces.

ODPOWIEDZ