Monitory aktywne do 2000 zł

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dj.unitra
Re: Monitory aktywne do 2000 zł

Post autor: dj.unitra » niedziela 17 lut 2008, 10:52

Posiadam Yamahy HS 80 M. Powiem tyle, że w tej cenie to najlepsze grajki. Jak na razie takie mi wystarczają. Dzięki nim można sklecić na prawdę porządny miks. Ja kupowałem swoje w Magnusie z Lublina. Kolesie mi dali nawet spory rabat i zapłaciłem za nie okrągłe 2 tysiaki. Teraz widziałem nawet interesującą promocję.

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » niedziela 17 lut 2008, 10:59

Yamahy HS 80 M to dobre gówna do odsluchiwanaia. Właśnie je zamówiłem wraz z Subem HS 10 W.
Nie wiem czy dobrze zrobiłeś z zamówieniem dodatkowo HS 10 W.
W HS 80 paki są duże, poza tym basu nie brakuje. No oczywiście zależy też od pomieszczenia i ustawienia.
Koleś ze sklepu jak kupowałem monitorki mówił, że nie poleca do nich subwoofera, bo mają wystarczająco niskich. Z kolei z HS 50 to jak najbardziej wskazane.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 17 lut 2008, 11:11

Nie wiem czy dobrze zrobiłeś z zamówieniem dodatkowo HS 10 W.
W HS 80 paki są duże, poza tym basu nie brakuje. No oczywiście zależy też od pomieszczenia i ustawienia.
Koleś ze sklepu jak kupowałem monitorki mówił, że nie poleca do nich subwoofera, bo mają wystarczająco niskich. Z kolei z HS 50 to jak najbardziej wskazane.

Pozdrawiam!...
Sub to swiadomy wybór ponieważ hs 80 to nie jedyna para odsluchow w moim studiu, a suba dobrze miec do pracy nad bassem, a jak narazie nie jestem zadowolony ze swoich bassów myśle że hs 10W pomoze. A poza tym chce ustawic tak HS80 by waliły srodkiem wiec bede musial wyciąć dół a przeciez nie bede co chwila przelanczać wiec jak bede chcial uslyszec dół to włącze sub. Do pracy w całym paśmie nad miksem mam inne głośniki. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 17 lut 2008, 11:28

a skad pomysl ze jak wytniesz dol to zaczna walic srodkiem ?;)
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » niedziela 17 lut 2008, 11:29

Ja tez najpierw kupilem same paczki,ale na subie mimo wszystko lepiej sie kontroluje gitare basowa(jak napisal FZ) i to najnizsze dmuchniecie ze stopy,troche sie nakrecilem w domu(pomieszczenie 3x3) ale teraz hula i jak slucham bez suba to czegos mi brakuje.Co do HS50 to ponoc straszna pomylka,wala sciana dzwieku,plasko i zadnych szcegolow nie slychac,chyba lepiej dolozyc troszke kasy,w koncu monitorow nie kupuje sie co miesiac.Moze i wolalbym NS10 z tym subem(tak mam w studio,ale chyba dam sobie juz spokoj z tymi poszukiwaniami.
[addsig]

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 17 lut 2008, 12:03

...a skad pomysl ze jak wytniesz dol to zaczna walic srodkiem ?;)...
Oj kolego widze ze nie masz pojęcia o HS 80 M. Zapraszam do lektury pt INSTRUKCJA

dj.unitra

Post autor: dj.unitra » niedziela 17 lut 2008, 12:04

...Co do HS50 to ponoc straszna pomylka,wala sciana dzwieku,plasko i zadnych szcegolow nie slychac,chyba lepiej dolozyc troszke kasy
...
Ja słyszałem różnicę między nimi a HS 80 i rzeczywiście pomyłka. Posiadacze 50 będą mieli problemy z ustawieniem przede wszystkim niskich częstotliwości. no chyba, że coś pomoże ten subwoofer HS 10.
Początkowo jak kupiłem HS 80 i podłączyłem w małym pomieszczeniu, to w pewnym momencie miałem wrażenie, że to brzmienie moich dawnych głośników z wierzy hi-fi Potem jednak gdy ustawiłem je prawidłowo i w miejscu zaadaptowanym akustycznie, okazało się że brzmią bardzo dobrze i słychać wszystko w miksach.

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » niedziela 17 lut 2008, 12:11

Oj kolego widze ze nie masz pojęcia o HS 80 M. Zapraszam do lektury pt INSTRUKCJA
...

nie rozumiem. czym one sie niby roznia od innych tego typu konstrukcji? [oczywiscie jesli bedziesz tak mily i wytlumaczysz zamiast odsylac mnie do instrukcji obslugi produktu, ktorego nie posiadam ;) ]

zdziwilo mnie po prostu ze obciecie dolu ma owocowac jakimis zmianami w srodu, ot co.

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 17 lut 2008, 12:24

nie rozumiem. czym one sie niby roznia od innych tego typu konstrukcji? [oczywiscie jesli bedziesz tak mily i wytlumaczysz zamiast odsylac mnie do instrukcji obslugi produktu, ktorego nie posiadam ;) ]

zdziwilo mnie po prostu ze obciecie dolu ma owocowac jakimis zmianami w srodu, ot co.

...
maja eq 3 paswowy.Dół, ŚRODEK i Góra, pokaż mi inne z 3 pasmowym ?
Gdy ujmiesz doły, podniesiesz srodek i ujmiesz góry bedzie cos A'la NS10 zresztą to celowy zabieg Yamahy. HS80M to sprytne głośniczki. Z tym ze "epicentrum" :D wybicia srodka w NS10 przypada na 1,5kHz a w HS 80 na 2 kHz ale to nawet lepiej, w tych głośnikach wszystko jest celowe. Yamaha nie zrobilaby byle jakich głośniczków z białą membraną woofera ! Aha i jeszcze apropo popatrz na woofer hs50 i hs 80 a potem na ns10 i bedziesz wiedzial dlaczego HS80!! HS50 to tylko tani niby substytut a tak naprawde to juz inna bajka czy z subem czy bez! I tam takze celowo woofer ma inny design niż NS 10 i HS 80 .

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » niedziela 17 lut 2008, 13:23

Ja w cenie do 2k polecam Yamaha MSP5 Studio, aktywne.
ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

ODPOWIEDZ