Tani mikser do studia domowego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Respectus
Re: Tani mikser do studia domowego

Post autor: Respectus » czwartek 20 gru 2007, 01:24

oj, rozni sie rozni.... poziomem szumów. Sluchalem xenyxa behringera i zdziwilem sie z kad wogle bieze sie tak wysoki poziom szumów? Nawet najprostsza konstrukcja DIY na BC107 mniej szumi niz ten xenyx.
Xenxy to ja raczej widze w mniej skomplikowanych systemach live gdzie poziom szumow niejest tak istotny jak w studyjku nawet domowym....
mam u siebie comapacta4 i xenyxa 802 obydwa brzmią identycznie i poziom szumów przy identycznych ustawieniach z wpiętam klawiszem w kanał jest identyczny. Mógłbym nawet pokusić się o stwierdzenie że są "bezszumowe" bo poziom szumów, który generują jest pomijalny w produkcjach "home record"

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 20 gru 2007, 01:37

Pokusiłem się nawet o dokładny pomiar:

xenyx: z wpiętym klawiszem -78,3 dB na obydwu kanałach
bez klawisza -84,3 na obydwu kanałach

compact4: z wpiętym klawiszem -79 dB
bez klawisza -84,5 dB

Karta to 1212m, klawisz to Korg X3.

Szumy nawet jeśli są, to są na takim poziomie, że nie warto nawet o nich rozmawiać. Różnicy w brzmieniu przepuszczonym przez obydwa miksery nie zauważam żadnej (jest niesłyszalna). To są wyniki 10cio minutowego testu. Xenyxa lubie za ładny wygląd a compacta za to, że ma dwa wyjscia słuchawkowe co bardzo mi sie przydaje przy nagrywaniu wokalu, trąbek, klarnetu i gitar.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » czwartek 20 gru 2007, 02:07

...Pokusiłem się nawet o dokładny pomiar:

xenyx: z wpiętym klawiszem -78,3 dB na obydwu kanałach
bez klawisza -84,3 na obydwu kanałach

compact4: z wpiętym klawiszem -79 dB
bez klawisza -84,5 dB

Karta to 1212m, klawisz to Korg X3.

Szumy nawet jeśli są, to są na takim poziomie, że nie warto nawet o nich rozmawiać. Różnicy w brzmieniu przepuszczonym przez obydwa miksery nie zauważam żadnej (jest niesłyszalna). To są wyniki 10cio minutowego testu. Xenyxa lubie za ładny wygląd a compacta za to, że ma dwa wyjscia słuchawkowe co bardzo mi sie przydaje przy nagrywaniu wokalu, trąbek, klarnetu i gitar. ...

Nawet nie wiesz jak sie ciesze, ze tym o to postem, ucioles mit o tym juz sławiennym szumie generowanym przez B. :> Sam mam pare gratów B nie nazekam, nawiasem mowiac, nigdy nie mialem z nimi zadnego problemu, stoja, robia swoje, nie psuja sie:> Pozdrawiam
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

DZ1

Post autor: DZ1 » czwartek 20 gru 2007, 09:37

Niemialem mozliwosci bezposredniego porownania behringera i SoudCrafta.
Wszystko zaczelo sie od tego gdy kiedys przymiezalem sie do kupna malego mixera do homerecordingu. Tez swego czasu bylem napalony na 1204fx ale w sklepie w ktory zaopatrzam sie w graty stanowczo odradzali mi wogle mixery behringera. Oczywicsie musialem przekonac sie o tym 'na wlasne uszy'. Podlaczyli mi wiec jakis jeden z najmniejszych xenyxow z fantomem do tego pojemnik akutat mieli pod reka c300b i odsluch na sluchawkach akg k-55. Wtedy dopiero zdziwilem sie (szum byl niedozaakceptowania) i przynalem racje obslugujacym mnie ludziom, ze behringer wogle nienadaje sie do home recordingu. Oczywiscie niema mowy o jakichs extremalnych ustawiwniach gain i tłumikow w mixerze, wszystko standardowo ustawione jak do nagrywania wokalu.
Teraz mam Souncraft c4 (do tego jeszcze ES Imaya44) z AKG perception200 i przy standardowuch ujeciach wokalu jest to układ praktycznie bezszumny.
Widomo ze mikrofon tez szumi ale niewieze w to ze c3000b ma az tak wielki poziom szumow (przy zalozeniu ze bechringer i souncraft NIBY są ta samo niskoszumnymi mixerami)
Pozatym c4 jest wogle bardziej funkcjonalnym rozwiazaniem do homerecordingu (chocby za wzgledu na podwojny wzm. słuchawkowy i dodatkowe preaampy gramofonowe)
Jedyny minusem c4 jest dosc awaryjny wskaznik wysterownia - u mnie juz padł.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 20 gru 2007, 11:10

jak ci wykrecili gain albo sluchawkowy na maksa to sie nie dziw - jeszcze dali dziadostwo k55.....

te miksery szumia i tyo calkiem mocno ale dopiero od 3/4 glosnosci gaina
w takim przedziale szumia praktycznie wszystkie miksery
tylko kto tak mocno wykreca? - mnie sie jeszcze nie zdazylo - godzina 12 to bylo wszystko

za ta kase(co by nie gadali) jest to sprzet godny polecenia - jakosc wykonania jest na bardzo wysokim poziomie,zastosowane elementy tez do najgorszych nie naleza(nawet niezle mimo ze tansze) a i parametry dzwiekowe tez sa przyzwoite

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 20 gru 2007, 12:13

...jak ci wykrecili gain albo sluchawkowy na maksa to sie nie dziw - jeszcze dali dziadostwo k55.....

te miksery szumia i tyo calkiem mocno ale dopiero od 3/4 glosnosci gaina
w takim przedziale szumia praktycznie wszystkie miksery

Ewentualnie (jeśli była to wersja FX) to mógł być odkręcony powrót efektu - a efekty w xenyxach rzeczywiście dość szumią.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Gettrick

Post autor: Gettrick » czwartek 20 gru 2007, 15:04

Hmm... czyli z tego co tu piszecie najlepszym rozwiazaniem dla mnie do homerecordingu Compact 4. Dziekuje, jeszcze poczytam coś o tym mikserze. Oczywiście nie przerywam dyskusji na temat tych mikeserów i zachęcam do koontynuowania tematu.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt

DZ1

Post autor: DZ1 » czwartek 20 gru 2007, 16:33

Panowie, prosze o dokladniejsze czytanie postów.
Do posluchania dostałem jeden z najprostszych mikserow behringera bez fx (co niezmienia faktu ze wczesniej 'mialem ochote' na 1204 z fx).
Mikser ustawilem tak jak sie ustawia standardowo do nagrywania wokalu z pojemnosciowki czyli gain na niecala polowe zakresu, eq na zero, glosnosc sluchawek byla ustawiona optymalnie tak jak podczas nagrywania.
Uslyszalem duzy szum i zrezygnowalem z daleszego testowania tego miksera. Przy podobnym ustawieniu w soundcrafcie nawet gdy glosnosc sluchawek jest na max. i niedaloby sie nagrywac przy tak duzym poziomie sygnału z mikr na sluchawkach, niesłychac ZADNEGO szumu; wniosek z tego jest oczywisty: behringer szumi, soundcraft jest niskoszumny....

Pozatym jaki wplyw na poziom szumow miksera ma jakosc sluchawek???
Mam rozumiec, ze na sluchawkach powiedzmy za 600pln podlaczonych do tego samego mixera bylby nizszy poziom szumów lub dokladniej mowiac wiekszy odstep poziomu zaklucen (w tym szumów) od poziomu sygnału uzytecznego?????? Absurd.....

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » czwartek 20 gru 2007, 16:43

...Panowie, prosze o dokladniejsze czytanie postów.
Do posluchania dostałem jeden z najprostszych mikserow behringera bez fx (co niezmienia faktu ze wczesniej 'mialem ochote' na 1204 z fx).

Chodzi o to że znamy modele Behringera Xenyx, osobiście zainstalowałem go w kilku instalacjach stacjonarnych i w roli preampów w 2 sesjach nagraniowych dla organów/chórzystów - i z całą pewnością stwierdzam że te modele mają niski poziom szumów

Potwierdzają to też pomiary Respectusa

Wobec tego możliwe są dwie sprawy:
1) mixer który Ci prezentowano był uszkodzony
2) albo perfidnie w jakiś sposób ustawiony tak żeby szumiał - a na to sposobów jest co najmniej kilka.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » czwartek 20 gru 2007, 16:55

Przy podobnym ustawieniu w soundcrafcie nawet gdy glosnosc sluchawek jest na max. i niedaloby sie nagrywac przy tak duzym poziomie sygnału z mikr na sluchawkach, niesłychac ZADNEGO szumu; wniosek z tego jest oczywisty: behringer szumi, soundcraft jest niskoszumny....

Nieprawda, zrobiłem podobny test j.w. z uzyciem oktavy mk319, wszystko ustawione jak do standardowego nagrywania wokalu i nic podobnego nie zaobserwowałem. Szumy na bardzo przyzwoitym poziomie. Gain ustawiony na godz 10 i szumy identyczne, ale juz na godz 12 (tu uwaga!) compact szumi bardziej! i to słyszalnie bardziej. Co prawda nigdy nie miałem potrzeby rozkręcania gainu na godz 12 ale zawsze... Zaobserwowałem też, że po włączeniu w C4 HPF słyszalny jest w nagranym szumie minimalny brumik. Co jeszcze mogę dodać od siebie? W behringer jest znacznie lepsza kultura pracy potencjometrów, kręcą sie elegancko i równomiernie a w C4 raz ciężej a raz lżej i latają na boki. C4 miałem już dwa razy w serwisie bo sie spier... ale i tak nagrywam na nim bo wygodniejszy od xenyxa :) pozdro!

ODPOWIEDZ