Kto ma Nord Stage?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
midishiner
Re: Kto ma Nord Stage?

Post autor: midishiner » wtorek 20 lis 2007, 23:14

Nord Stage, Karaiby...

hehe widze ze nie jest wcale tak źle tym polskim muzykom

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

Awatar użytkownika
kermadec
Kontakt:

Post autor: kermadec » wtorek 20 lis 2007, 23:38

...Według mnie również brzmienie fortepianu kładzie na kolana. Przynajmniej jak na razie nie ma na rynku tak dobrze brzmiącego piana. Jest to nie tylko moje subiektywne zdanie. Testowałem w studio i brzmi rewelacyjnie. Co do tych niby "ucinanych" dźwięków przy zwolnieniu klawisza nie do końca zgodziłbym się, że ktoś źle ustawił obwiednię. Dla mnie wszystko jest w porządku.
Co prawda miałem podobne wrażenie ale tylko na samym początku. ...

Z tym kładzeniem na kolana to lekka przesada. Instrument jako całość faktycznie jest genialny niemniej jednak brzmienie fortepianu wcale nie jest takie fantastycznie. Dół i góra brzmią bardzo dobrze ale średnica jest fatalna. Plastikowa i sztuczna.
Cóż... Tak to jest. Czasami trzeba iść na kompromis. Potrzebowałem mobilnego instrumentu do pracy na scenie oferującego kilka fantastycznych barw a nie ponad 30 kilogramowego klocka (na tragarza mnie jeszcze nie stać ;) ) z setkami brzmień z których 99% i tak się nie przydaje w gatunkach które preferuję.

P.S. Ale ja jestem "zboczony". Codziennie pracuje przy fortepianie ;).
Clavia Nord Stage 88|Yamaha CS6x+VL|Roland D550+PG-1000|

http://www.clavia.fora.pl/

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 21 lis 2007, 00:06

No tak ale ktory instrument brzmi lepiej od clavi no bo chyba nie nowy motif xs ani korg m3 ?
Tam z pianami cieniutko oj cieniutko.
Gdyby clavia kosztowala polowe mniej to by chyba wtedy nikt tak krytycznie nie patrzył na ten instrument

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » środa 21 lis 2007, 10:09

Z tym kładzeniem na kolana to lekka przesada. Instrument jako całość faktycznie jest genialny niemniej jednak brzmienie fortepianu wcale nie jest takie fantastycznie. Dół i góra brzmią bardzo dobrze ale średnica jest fatalna. Plastikowa i sztuczna.

No własnie -co z tym środkiem w tych stage pianach Czy to taka polityka producentów
Kermadec-znasz stage piano ,w którym fortepian brzmi lepiej od Nord stage'a...?
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
kermadec
Kontakt:

Post autor: kermadec » środa 21 lis 2007, 12:35

No własnie -co z tym środkiem w tych stage pianach Czy to taka polityka producentów
Kermadec-znasz stage piano ,w którym fortepian brzmi lepiej od Nord stage'a...?...

Hmmm kocuros ... No nie jest to takie proste. Osobiście bardziej przemawia do mnie piano z Kurzweil'a no ale po pierwsze nie znajdę w nim całej kapitalnej "reszty" z Clavii a po drugie jak już wspomniałem na tragarza mnie nie stać - po prostu za ciężki to sprzęt.

Mr-hammond - z jednej strony masz rację ale przyznaj, że kupując instrument za prawie 12000zł mam prawo oczekiwać lepszego brzmienia niż w instrumencie za połowę tej kwoty ;).

P.S. A już kompletnie nie rozumiem braku polskiej instrukcji w tak drogim instrumencie. Dzwonie do Audiostacji a tam mi mówią, że jest ale w formacie .pdf i żeby ją otrzymać to muszę im podać datę zakupu, nazwę sklepu i numer fabryczny instrumentu

. Nie łatwiej by było wydrukować, zbindować i dokładać do każdego nowo sprowadzonego instrumentu???

Awatar użytkownika
kocuros

Post autor: kocuros » środa 21 lis 2007, 13:16

Hmmm kocuros ... No nie jest to takie proste. Osobiście bardziej przemawia do mnie piano z Kurzweil'a..

Jak też mam nakretkę na piano Kurzweil'a , tylko własnie .....ten środek Gdyby w średnicy miał takie brzmienie jak w górze i w dolnym rejestrze(bomba ) juz dawno byłbym użytkownikiem PC2x (Pc1x)....
Jestem nauczycielem muzyki

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » środa 21 lis 2007, 15:36

Mr-hammond - z jednej strony masz rację ale przyznaj, że kupując instrument za prawie 12000zł mam prawo oczekiwać lepszego brzmienia niż w instrumencie za połowę tej kwoty ;).
...
Zgadzam sie z tobą, jednak miałem na myśli to że ludzie zawsze "coś" znajdą w instrumencie czy to Kurzweil czy to Clavia, a potem po sieci leca plotki jaka to clavia jest beee bo coś tam a jak ktoś kupił to frajer :)
Instrument świetny lecz cena bardzo wysoka.
Warto dodać ze "pierwsza Clavia " byl Roland VR 760 :)
Mnie sie clavia podoba jednak w tej kwocie wybrałbym dwa inne instrumenty i osiągnę znacznie więcej... wagowo również :)

Awatar użytkownika
kermadec
Kontakt:

Post autor: kermadec » sobota 24 lis 2007, 14:16

Zgadzam sie z tobą, jednak miałem na myśli to że ludzie zawsze "coś" znajdą w instrumencie czy to Kurzweil czy to Clavia, a potem po sieci leca plotki jaka to clavia jest beee bo coś tam a jak ktoś kupił to frajer :)
Instrument świetny lecz cena bardzo wysoka.
Warto dodać ze "pierwsza Clavia " byl Roland VR 760 :)
Mnie sie clavia podoba jednak w tej kwocie wybrałbym dwa inne instrumenty i osiągnę znacznie więcej... wagowo również :)...

No ale dla mnie mobilność to JEDEN i to nie za ciężki klawisz ;).

P.S. A tego Rolanda wcale nie znam. Jak o nim poczytałem to się mocno zdziwiłem ;).

Awatar użytkownika
Forest

Post autor: Forest » środa 05 gru 2007, 10:44

...Nord Stage, Karaiby...

hehe widze ze nie jest wcale tak źle tym polskim muzykom

...
Te Karaiby to tak przy okazji pracy bo jakoś sobie trzeba radzić więc czasami się w rejsy wypływa. A tak przy okazji to nie jest tutaj wcale tak ładnie jak się każdemu wydaje.
Co prawda plaże są piękne ale w zasadzie to wszystko. Poza tym same "murzyny" i ogólny nieład.
No ale jeszcze 33 dni i biorę te spadające w dół dolary i wracam do Polski. Wreszcie pogram sobie coś co nie jest z lat 1920-1950. No i oczywiście użyję do tego Nord Stage'a

ODPOWIEDZ