Zacięcia w Reaperze

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
daniel855
Re: Zacięcia w Reaperze

Post autor: daniel855 » środa 24 paź 2007, 12:43

...Problem jest taki ze przy duzej ilosci wtyczek/efektów program dostaje ostre zaciny. Zrywa mi dźwięk głównie przy odtwarzaniu i nagrywaniu.
Mam procesor Celeron 2,53GHz na jakiejś starej płycie Gigabyte, zdaje se sprawe że to marny sprzet ale czy to mozliwe ze wtyczki/efekty tak mocno obciążają procka że program dostaje takich zacięć?...

do pracy z takimi programami niezawodny jest pentiu (ja posiadam)
kumpel ma amd-k athlona lepszego o prawie 500Mhz moja konfiguracja kompa podobna do jego. no i stwierdzam ze moj komputer duzo lepiej sobie radzi z programami oi wtyczkami. mi tak nie przycina jak jemu. i nikt mi nie wmowi ze od pentiuma sa lepsze procesory stworzone wlasnie do programow.

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » środa 24 paź 2007, 12:47

...http://www.patart.com.pl/audio.jpg
http://www.patart.com.pl/device.jpg
http://www.patart.com.pl/buffering.jpg
http://www.patart.com.pl/vst.jpg...

sorka, to są preferencje z wersji 2.0, mam dwa systemy i na każdym inny Reaper, ale w sumie preferencje są podobne, a dropy występują w obu wersjach

...
Jak już pisałem nie jestem specem, ale dropy to powyżej 100 się powinny robić. Może coś ze sterami.

Pisałem już, ale się powtórze, cubase le i sx3 miał różne cyrki z multiefektem działającym jako karta muz. Reaper wszystko jakoś fajnie zgrał- poustawiał że jest pięknie.Voodoo?

Fakt, programy pokazują swoje użycie proca, menedżer swoje-najprawdziwsze względem dropów.
Mam jeszcze taką jazdę, że kom ,działa fajnie, a co jakieś (3 miechy)na kilka dni ginie z 10% mocy, i po kilku dniach wraca do normy Przegrzane coś ? wirusy odpadają. miałem okres, że testowałem wszystko co w ręce wpadło (wtyczki, programy) , system był stawiany raz w tygodniu przez rok i też, raz było fajnie a raz, odnowa zabawa zaraz po wrzuceniu wszystkiego i próbie mocy Kolejność działań instalacji też byla testowana. Neostrada 20% mocy żarła, Panda, koleżance chyba ze 40% i wiecznie zdziwiona była, to tak apropo programów w tle.
Brat mój na celeronie400 w collina 2 zasuwał po tańcu z optymalizacją ,ale ile on rzeczy najpierw popsuł
Kiedyś MB pisał że na starych kompach po optymalizacji , 80 ścieżek wrzucał i gadało i nikt jemu nie wierzył (no prawie nikt)
Zresztą sam otrzymywałem takie odpowiedzi i to od speców: próbuj bo to trochę totolotek: co, z czym, i dlaczego.

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » środa 24 paź 2007, 14:31

W ogole jak tylko odpale Reapera z daną sesją w ktorej jej duzo wtyczek/efektów to mam zacięcia na całej linii nie tylko w samym programie ale i w calym windowsie. A ezdrummer to juz w ogole zanim sie załaduje mija pol dnia. Zamówiłem sobie Athlona 64 X2 4200, teraz pytanie czy wydajnosc poprawi sie znacznie...

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » środa 24 paź 2007, 17:53

...W ogole jak tylko odpale Reapera z daną sesją w ktorej jej duzo wtyczek/efektów to mam zacięcia na całej linii nie tylko w samym programie ale i w calym windowsie. A ezdrummer to juz w ogole zanim sie załaduje mija pol dnia. Zamówiłem sobie Athlona 64 X2 4200, teraz pytanie czy wydajnosc poprawi sie znacznie......
Spróbuj zapisywać projekty z wyłączonymi wtyczkami. Podczas ładowania sesji procek jest potrzebny do ładowania sesj,i a nie do zabawy z wtyczkami Na bank pomoże. I ez drummera też wyłączaj. Włączysz sobie jak się załaduje sesja, a potem ram. U kolego, poczytać trzeba trochę, bo tak to quada zajedziesz

Awatar użytkownika
hid37

Post autor: hid37 » środa 24 paź 2007, 21:04

......W ogole jak tylko odpale Reapera z daną sesją w ktorej jej duzo wtyczek/efektów to mam zacięcia na całej linii nie tylko w samym programie ale i w calym windowsie. A ezdrummer to juz w ogole zanim sie załaduje mija pol dnia. Zamówiłem sobie Athlona 64 X2 4200, teraz pytanie czy wydajnosc poprawi sie znacznie......
Spróbuj zapisywać projekty z wyłączonymi wtyczkami. Podczas ładowania sesji procek jest potrzebny do ładowania sesj,i a nie do zabawy z wtyczkami Na bank pomoże. I ez drummera też wyłączaj. Włączysz sobie jak się załaduje sesja, a potem ram. U kolego, poczytać trzeba trochę, bo tak to quada zajedziesz ...

No i to niezle pomoglo, dzieki ; )

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » czwartek 25 paź 2007, 00:00

to może mnie koledzy na szybko odpowiedzą, czy Reaper kompensuje opóźnienie dla zewnętrznych procesorów?
Tworze grupe którą wysyłam po SPDIF'ie na zewnętrzny efekt i wraca mi to na wejście analogowe, po czym procentowo pobieram sobie pogłos z tejże grupy dla poszczególnych traków - taka oczywista oczywistość
To akurat jest pogłos, więc ciężko sprawdzić na słuch czy kompensuje.

WG

Post autor: WG » czwartek 25 paź 2007, 00:10

...to może mnie koledzy na szybko odpowiedzą, czy Reaper kompensuje opóźnienie dla zewnętrznych procesorów?
Podejrzewam, że kompensuje.

Ale prosta metoda na to. Zepnij sobie wejścia bezpośrednio z wyjściami i "przepuść" nagrywając próbkę jakąś krótką np. sinus to będzie wiadomo o ile jest ona przesunięta po nagraniu i czy wogóle jest przesunięta.
No i przede wszystkim uważaj na monitoring sygnałów coby nie zapętlić sygnałów !

Awatar użytkownika
Elven
Kontakt:

Post autor: Elven » czwartek 25 paź 2007, 08:15

No i przede wszystkim uważaj na monitoring sygnałów coby nie zapętlić sygnałów !...

dzięki, już doświadczyłem tej przyjemności Normalnie włosy mi staneły na plecach jak usłyszałem ten huk i za cholere nie wiedziałem jak to wyłączyć

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 28 paź 2007, 13:45

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:15 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » niedziela 28 paź 2007, 14:23

...Do tych, którym się zacina: spróbujcie wersji 2.008 Reapera, znacząco poprawiono w niej wydajność. Popatrzcie choćby tutaj, około 300-tu śladów robi wrażenie.

Fajnie, ale co innego te 300 sladow czytac z dysku a co innego pracowac na 100 rzeczywistych (z tyloma portami I/O) z jednoczesnym zapisem i odczytem

Najciekawsze w tym jest to, że motywacją do poszukania lepszej wydajności, było wypuszczenie update'u 4.1 do Cubase i raport o około stu ścieżkach w projekcie.
...

Ze niby w Cubase 100 track to duzo?
eee...

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ