Zacięcia w Reaperze
...Problem jest taki ze przy duzej ilosci wtyczek/efektów program dostaje ostre zaciny. Zrywa mi dźwięk głównie przy odtwarzaniu i nagrywaniu.
Mam procesor Celeron 2,53GHz na jakiejś starej płycie Gigabyte, zdaje se sprawe że to marny sprzet ale czy to mozliwe ze wtyczki/efekty tak mocno obciążają procka że program dostaje takich zacięć?...
do pracy z takimi programami niezawodny jest pentiu (ja posiadam)
kumpel ma amd-k athlona lepszego o prawie 500Mhz moja konfiguracja kompa podobna do jego. no i stwierdzam ze moj komputer duzo lepiej sobie radzi z programami oi wtyczkami. mi tak nie przycina jak jemu. i nikt mi nie wmowi ze od pentiuma sa lepsze procesory stworzone wlasnie do programow.
Mam procesor Celeron 2,53GHz na jakiejś starej płycie Gigabyte, zdaje se sprawe że to marny sprzet ale czy to mozliwe ze wtyczki/efekty tak mocno obciążają procka że program dostaje takich zacięć?...
do pracy z takimi programami niezawodny jest pentiu (ja posiadam)
kumpel ma amd-k athlona lepszego o prawie 500Mhz moja konfiguracja kompa podobna do jego. no i stwierdzam ze moj komputer duzo lepiej sobie radzi z programami oi wtyczkami. mi tak nie przycina jak jemu. i nikt mi nie wmowi ze od pentiuma sa lepsze procesory stworzone wlasnie do programow.
Re: Zacięcia w Reaperze
...http://www.patart.com.pl/audio.jpg
http://www.patart.com.pl/device.jpg
http://www.patart.com.pl/buffering.jpg
http://www.patart.com.pl/vst.jpg...
sorka, to są preferencje z wersji 2.0, mam dwa systemy i na każdym inny Reaper, ale w sumie preferencje są podobne, a dropy występują w obu wersjach
...
Jak już pisałem nie jestem specem, ale dropy to powyżej 100 się powinny robić. Może coś ze sterami.
Pisałem już, ale się powtórze, cubase le i sx3 miał różne cyrki z multiefektem działającym jako karta muz. Reaper wszystko jakoś fajnie zgrał- poustawiał że jest pięknie.Voodoo?
Fakt, programy pokazują swoje użycie proca, menedżer swoje-najprawdziwsze względem dropów.
Mam jeszcze taką jazdę, że kom ,działa fajnie, a co jakieś (3 miechy)na kilka dni ginie z 10% mocy,
i po kilku dniach wraca do normy
Przegrzane coś ? wirusy odpadają. miałem okres, że testowałem wszystko co w ręce wpadło (wtyczki, programy) , system był stawiany raz w tygodniu przez rok i też, raz było fajnie a raz, odnowa zabawa zaraz po wrzuceniu wszystkiego i próbie mocy
Kolejność działań instalacji też byla testowana. Neostrada 20% mocy żarła, Panda, koleżance chyba ze 40% i wiecznie zdziwiona była, to tak apropo programów w tle.
Brat mój na celeronie400 w collina 2 zasuwał po tańcu z optymalizacją ,ale ile on rzeczy najpierw popsuł
Kiedyś MB pisał że na starych kompach po optymalizacji , 80 ścieżek wrzucał i gadało i nikt jemu nie wierzył (no prawie nikt)
Zresztą sam otrzymywałem takie odpowiedzi i to od speców: próbuj bo to trochę totolotek: co, z czym, i dlaczego.
http://www.patart.com.pl/device.jpg
http://www.patart.com.pl/buffering.jpg
http://www.patart.com.pl/vst.jpg...
sorka, to są preferencje z wersji 2.0, mam dwa systemy i na każdym inny Reaper, ale w sumie preferencje są podobne, a dropy występują w obu wersjach

...
Jak już pisałem nie jestem specem, ale dropy to powyżej 100 się powinny robić. Może coś ze sterami.
Pisałem już, ale się powtórze, cubase le i sx3 miał różne cyrki z multiefektem działającym jako karta muz. Reaper wszystko jakoś fajnie zgrał- poustawiał że jest pięknie.Voodoo?
Fakt, programy pokazują swoje użycie proca, menedżer swoje-najprawdziwsze względem dropów.
Mam jeszcze taką jazdę, że kom ,działa fajnie, a co jakieś (3 miechy)na kilka dni ginie z 10% mocy,

Brat mój na celeronie400 w collina 2 zasuwał po tańcu z optymalizacją ,ale ile on rzeczy najpierw popsuł

Zresztą sam otrzymywałem takie odpowiedzi i to od speców: próbuj bo to trochę totolotek: co, z czym, i dlaczego.

W ogole jak tylko odpale Reapera z daną sesją w ktorej jej duzo wtyczek/efektów to mam zacięcia na całej linii nie tylko w samym programie ale i w calym windowsie. A ezdrummer to juz w ogole zanim sie załaduje mija pol dnia. Zamówiłem sobie Athlona 64 X2 4200, teraz pytanie czy wydajnosc poprawi sie znacznie...
...W ogole jak tylko odpale Reapera z daną sesją w ktorej jej duzo wtyczek/efektów to mam zacięcia na całej linii nie tylko w samym programie ale i w calym windowsie. A ezdrummer to juz w ogole zanim sie załaduje mija pol dnia. Zamówiłem sobie Athlona 64 X2 4200, teraz pytanie czy wydajnosc poprawi sie znacznie......
Spróbuj zapisywać projekty z wyłączonymi wtyczkami. Podczas ładowania sesji procek jest potrzebny do ładowania sesj,i a nie do zabawy z wtyczkami
Na bank pomoże. I ez drummera też wyłączaj. Włączysz sobie jak się załaduje sesja, a potem ram. U kolego, poczytać trzeba trochę, bo tak to quada zajedziesz
Spróbuj zapisywać projekty z wyłączonymi wtyczkami. Podczas ładowania sesji procek jest potrzebny do ładowania sesj,i a nie do zabawy z wtyczkami

......W ogole jak tylko odpale Reapera z daną sesją w ktorej jej duzo wtyczek/efektów to mam zacięcia na całej linii nie tylko w samym programie ale i w calym windowsie. A ezdrummer to juz w ogole zanim sie załaduje mija pol dnia. Zamówiłem sobie Athlona 64 X2 4200, teraz pytanie czy wydajnosc poprawi sie znacznie......
Na bank pomoże. I ez drummera też wyłączaj. Włączysz sobie jak się załaduje sesja, a potem ram. U kolego, poczytać trzeba trochę, bo tak to quada zajedziesz
...
No i to niezle pomoglo, dzieki ; )

No i to niezle pomoglo, dzieki ; )
to może mnie koledzy na szybko odpowiedzą, czy Reaper kompensuje opóźnienie dla zewnętrznych procesorów?
Tworze grupe którą wysyłam po SPDIF'ie na zewnętrzny efekt i wraca mi to na wejście analogowe, po czym procentowo pobieram sobie pogłos z tejże grupy dla poszczególnych traków - taka oczywista oczywistość
To akurat jest pogłos, więc ciężko sprawdzić na słuch czy kompensuje.
Tworze grupe którą wysyłam po SPDIF'ie na zewnętrzny efekt i wraca mi to na wejście analogowe, po czym procentowo pobieram sobie pogłos z tejże grupy dla poszczególnych traków - taka oczywista oczywistość

To akurat jest pogłos, więc ciężko sprawdzić na słuch czy kompensuje.
...to może mnie koledzy na szybko odpowiedzą, czy Reaper kompensuje opóźnienie dla zewnętrznych procesorów?
Podejrzewam, że kompensuje.
Ale prosta metoda na to. Zepnij sobie wejścia bezpośrednio z wyjściami i "przepuść" nagrywając próbkę jakąś krótką np. sinus to będzie wiadomo o ile jest ona przesunięta po nagraniu i czy wogóle jest przesunięta.
No i przede wszystkim uważaj na monitoring sygnałów coby nie zapętlić sygnałów !
Podejrzewam, że kompensuje.
Ale prosta metoda na to. Zepnij sobie wejścia bezpośrednio z wyjściami i "przepuść" nagrywając próbkę jakąś krótką np. sinus to będzie wiadomo o ile jest ona przesunięta po nagraniu i czy wogóle jest przesunięta.
No i przede wszystkim uważaj na monitoring sygnałów coby nie zapętlić sygnałów !
No i przede wszystkim uważaj na monitoring sygnałów coby nie zapętlić sygnałów !...
dzięki, już doświadczyłem tej przyjemności
Normalnie włosy mi staneły na plecach jak usłyszałem ten huk i za cholere nie wiedziałem jak to wyłączyć 
dzięki, już doświadczyłem tej przyjemności

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:15 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
...Do tych, którym się zacina: spróbujcie wersji 2.008 Reapera, znacząco poprawiono w niej wydajność. Popatrzcie choćby tutaj, około 300-tu śladów robi wrażenie.
Fajnie, ale co innego te 300 sladow czytac z dysku a co innego pracowac na 100 rzeczywistych (z tyloma portami I/O) z jednoczesnym zapisem i odczytem
Najciekawsze w tym jest to, że motywacją do poszukania lepszej wydajności, było wypuszczenie update'u 4.1 do Cubase i raport o około stu ścieżkach w projekcie.
...
Ze niby w Cubase 100 track to duzo?
eee...
Fajnie, ale co innego te 300 sladow czytac z dysku a co innego pracowac na 100 rzeczywistych (z tyloma portami I/O) z jednoczesnym zapisem i odczytem
Najciekawsze w tym jest to, że motywacją do poszukania lepszej wydajności, było wypuszczenie update'u 4.1 do Cubase i raport o około stu ścieżkach w projekcie.
...
Ze niby w Cubase 100 track to duzo?

eee...
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!