Korg M1 - problem z Sys-Ex
A może spróbuj innego transmitera sysex? np to: http://www.midiox.com/
Re: Korg M1 - problem z Sys-Ex
...obok napisu KORG M1 Music workstacion pojawilo sie #29...
Hmm... , zupełnie tego nie rozumiem. Po takim restarcie system powinien podnieść Ci się z ustawieniami fabrycznymi i to bez żadnych dodatkowych "przydatków". Chyba, że z podtrzymującą go bateryjką coś kulawo
. Wtedy mamy stany nieustalone (gorzej) lub tabula raza (lepiej).
...używam interfaceu midi przez usb Emu UNO......
Że jakiego, UNO?
Z takich na USB i z nowszych znam tylko M-Audio Midisport UNO - rzeczywiscie sprawiającego kłopoty przy dłuższym komunikacie Sys-Ex, zupełnie jak w starej SB Live po Gameport
.
Na pewno to E-mu?
[addsig]
Hmm... , zupełnie tego nie rozumiem. Po takim restarcie system powinien podnieść Ci się z ustawieniami fabrycznymi i to bez żadnych dodatkowych "przydatków". Chyba, że z podtrzymującą go bateryjką coś kulawo

...używam interfaceu midi przez usb Emu UNO......
Że jakiego, UNO?
Z takich na USB i z nowszych znam tylko M-Audio Midisport UNO - rzeczywiscie sprawiającego kłopoty przy dłuższym komunikacie Sys-Ex, zupełnie jak w starej SB Live po Gameport

Na pewno to E-mu?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Że jakiego, UNO?
Z takich na USB i z nowszych znam tylko M-Audio Midisport UNO -
no no. wlasnie o to mi chodzilo. moze to przez to... w kazdym razie teraz i tak mam remont glownego komputera wiec wiele nie zdzialam...
bardzo prosilbym Pana PRECELI o kontakt gg albo e mailowy, bo slyszalem od redakcji ze jest Pan specem nad spece jak chodzi o te klocki...

Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!
...bardzo prosilbym Pana PRECELI o kontakt gg albo e mailowy...
Nic z tego, po to jest (chyba) to forum.
[addsig]

[addsig]
Witam !
Proponuję zapoznać się z tymi informacjami : http://www.geocities.com/tlittle72/
mi osobiście pomogły , przy wgrywaniu fabrycznych barw po wymianie baterii do M1R , dodam że robiłem to za pomocą wspomnianego wyżej programu MIDI-OX i przez standardowy przewód midi typu DIN , jedynie w programie jest opcja spowolnienia wysyłanych danych , tak aby syntezator zdążył je zapisać (w przypadku Wavestation miałem sytuację że ładowało się 5-6 barw i pojawiał się komunikat błędu - po ustawieniu opóźnienia brzmienia ładowały się bezproblemowo) , ale polecam zapoznać się z wyżej wymienionego linku jak należy przygotować M1 do pobrania barw z komputera.
Za nie fachowe nazewnictwo pozostaje mi przeprosić obecnych tu szpeców.
Pozdrawiam
Proponuję zapoznać się z tymi informacjami : http://www.geocities.com/tlittle72/
mi osobiście pomogły , przy wgrywaniu fabrycznych barw po wymianie baterii do M1R , dodam że robiłem to za pomocą wspomnianego wyżej programu MIDI-OX i przez standardowy przewód midi typu DIN , jedynie w programie jest opcja spowolnienia wysyłanych danych , tak aby syntezator zdążył je zapisać (w przypadku Wavestation miałem sytuację że ładowało się 5-6 barw i pojawiał się komunikat błędu - po ustawieniu opóźnienia brzmienia ładowały się bezproblemowo) , ale polecam zapoznać się z wyżej wymienionego linku jak należy przygotować M1 do pobrania barw z komputera.
Za nie fachowe nazewnictwo pozostaje mi przeprosić obecnych tu szpeców.
Pozdrawiam
...Proponuję zapoznać się z tymi informacjami : http://www.geocities.com/tlittle72/
No proszę, świetna stronka. Ktoś całkiem niedawno zebrał do kupy materiały o których już prawie zapomniano w sieci. Dzięki serdeczne, gdyż Google jeszcze tego nie pozycjonuje za dobrze
[addsig]
No proszę, świetna stronka. Ktoś całkiem niedawno zebrał do kupy materiały o których już prawie zapomniano w sieci. Dzięki serdeczne, gdyż Google jeszcze tego nie pozycjonuje za dobrze

[addsig]
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:19 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
... Więc ściągnąłem jakieś banki z internetu, i zacząłem eksportować je do korga. Po chwili zamiast dotychczasowych barw w Prog i Combi pojawily sie puste brzmienia, i jakieś chińskie znaczki ...
Spróbuj coś takiego.
Zgraj dotychczasowe dane z tego Korga M1 za pomocą Sysex Transmiter, potem z powrotem wyślij te dane do instrumentu.
Czy transmisja się powiodła i wszystko jest ok ?
Parametry przesyłu np. standardowe. Ilość buforów: 64 Rozmiar bufora: 256 Opóźnienie pomiędzy pakietami: 50ms Rozmiar pakietu: 128 bajtów
Spróbuj też starszą wersją 1.2, inaczej dzieli pakiety sysex (wedle tego co tu ustalono nie sprawdzał się ten system, ale może akurat tego potrzebuje ten korg m1). Spróbować nie zaszkodzi.
Sysex Transmiter 1.2 (stara wersja)
Czy testowałeś z innymi programami i innymi kontrolerami midi ?
Czy pobrane banki sysex nie zawierają błędów i czy są oby kompletne ?
Spróbuj coś takiego.
Zgraj dotychczasowe dane z tego Korga M1 za pomocą Sysex Transmiter, potem z powrotem wyślij te dane do instrumentu.
Czy transmisja się powiodła i wszystko jest ok ?
Parametry przesyłu np. standardowe. Ilość buforów: 64 Rozmiar bufora: 256 Opóźnienie pomiędzy pakietami: 50ms Rozmiar pakietu: 128 bajtów
Spróbuj też starszą wersją 1.2, inaczej dzieli pakiety sysex (wedle tego co tu ustalono nie sprawdzał się ten system, ale może akurat tego potrzebuje ten korg m1). Spróbować nie zaszkodzi.
Sysex Transmiter 1.2 (stara wersja)
Czy testowałeś z innymi programami i innymi kontrolerami midi ?
Czy pobrane banki sysex nie zawierają błędów i czy są oby kompletne ?
...Spróbuj też starszą wersją 1.2, inaczej dzieli pakiety sysex (wedle tego co tu ustalono nie sprawdzał się ten system, ale może akurat tego potrzebuje ten korg m1). Spróbować nie zaszkodzi...
Stara wersja spokojnie dawała sobie radę, osobiście sprawdzone
Nową jeszcze nie miałem okazji przesyłać czegokolwiek do M1.
[addsig]
Stara wersja spokojnie dawała sobie radę, osobiście sprawdzone

Nową jeszcze nie miałem okazji przesyłać czegokolwiek do M1.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
a jaki interface midi proponujecie? i tak planuje teraz kupic cos lepszego niz uno, co możnaby było polecic?
moze jakąś karte dzwiekową z midi...
moze jakąś karte dzwiekową z midi...
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!