Sybilianty

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:
Re: Sybilianty

Post autor: JoachimK » czwartek 30 sie 2007, 16:29

Nie mam problemow z Neumannem 103. Niezwykle dobrze radzi sobie stary Microtech-Gefell, choc nie wiem, jak teraz z ich produktami. Mozna sprawdzic nowe 414, juz nawet nie wiem, z jakim symbolem, tyle ich jest . Moze Shure 44 tez bedzie sie nadawal, albo GrooveTubes - chociaz to ostatnie to bym sprawdzil dokladniej, bo jasny jest. Oktawy sa ciemne i zgodnie z moim malym w tym zakresie doswiadczeniem nie sycza.

Ja dorzuce jeszcze RØDE NTK, o Classic-ll nie wspominajac (ale ten ostatni to juz droga rzecz).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Leff

Post autor: Leff » czwartek 30 sie 2007, 20:31

W związku z tym mógłbym (ponownie) poprosić o przykład dobrego (w tej cenie do 3-4k) mikrofonu do wokali męskich? (Który dobrze sobie z syczeniem radzi.)...
W ostatnim Muzyku jest test AKG 414 LTD, który łączy w sobie ponoć możliwości wszystkich wypuszczonych dotąd wersji 414tki. Autorzy piszą, że brzmi bardzo podobnie do TLM 103, niemal tak samo, ale ma możliwość regulacji charakterystyki (3 nerki, dookólny, ósemka), trzy filtry i tłumik. I chyba jeszcze coś, co powoduje, że może "stać się" którymś z innych z wersji, ale nie pamiętam dokładnie i nie wiem, czy nie zmyślam ;). Cena ok 3700 zł, co przy takiej jakości i tak szerokich możliwościach zastosowań chyba jest dobrą ceną.
Piszą, że co prawda dość jasny jest, bo to AKG, ale z sybilantami problemów bynajmniej nie ma. Ogólnie niby jest to mikrofon instrumentalny, ale do wokali też się nada i to na poziomie :). Handluje tym essaudio.
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 31 sie 2007, 08:12

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi! Trzeba będzie sporo mikrofonów przetestować...

Leff

Post autor: Leff » piątek 31 sie 2007, 10:13

...Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi! Trzeba będzie sporo mikrofonów przetestować......
Matiz wspomniał o Shure KSM 44, ma świetne recenzje w Stanach i cena jeszcze całkiem ok (ok 3200 zł), ale AKG 414 też ma świetne, tyle, że trochę droższy
Pozdrowionka - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Feefrock

Post autor: Feefrock » piątek 31 sie 2007, 10:47

Matiz wspomniał o Shure KSM 44, ma świetne recenzje w Stanach i cena jeszcze całkiem ok (ok 3200 zł), ale AKG 414 też ma świetne, tyle, że trochę droższy
Pozdrowionka - Leff...
A ten KSM 44 jak brzmi w porówniu z 414?

minimax

Post autor: minimax » piątek 31 sie 2007, 11:03

Zgodnie z moim doświadczeniem, męskie wokale są dość wymagające. Dobrze - czyli neutralnie, z pełnym spektrum częstotliwości, bez rozjaśnienia - brzmią droższe Neumanny (>10kPLN). Natomiast wszelkie budżetówki, włącznie z osławioną Oktavą 319 brzmią - bardzo delikatnie mówiąc - mizernie, chociaż nasuwa mi się tu bardzie dosadne określenie. Dość ładną górę ma wspomniany tu Rode NTK, ale wiele męskich wokali wypadnie na nim niezbyt korzystnie, bo jest dość jasny.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 31 sie 2007, 11:20

...Zgodnie z moim doświadczeniem, męskie wokale są dość wymagające. Dobrze - czyli neutralnie, z pełnym spektrum częstotliwości, bez rozjaśnienia - brzmią droższe Neumanny (>10kPLN). Natomiast wszelkie budżetówki, włącznie z osławioną Oktavą 319 brzmią - bardzo delikatnie mówiąc - mizernie, chociaż nasuwa mi się tu bardzie dosadne określenie. Dość ładną górę ma wspomniany tu Rode NTK, ale wiele męskich wokali wypadnie na nim niezbyt korzystnie, bo jest dość jasny.
...
W sumie mikrofon może być jasny, byle nie syczał a jak wrzuce deessera (delikatnie ustawionego) niech nie zaowocuje to seplenieniem Bo od tego to... Neumanny odpadają niestety. (Ale kiedyś będzie ten U89! )

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 31 sie 2007, 11:25

W sumie mikrofon może być jasny, byle nie syczał a jak wrzuce deessera (delikatnie ustawionego) niech nie zaowocuje to seplenieniem Bo od tego to...

No wlasnie. Sciemnic czy rozjasnic to nie problem. Zreszta zalezy, do cego te nagrania beda uzywane - zamknij oczy i posluchaj reklam w TV

(Ale kiedyś będzie ten U89! )

U87 a nie 89!!! To sa rozne mikrofony!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 31 sie 2007, 11:32

U87 a nie 89!!! To sa rozne mikrofony!...
Wiem, że są różne. U89i ma o 2 zmienne charakterystyki więcej. I, choć to mało ważne, jest ładny (i drogi jak cholera).

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 31 sie 2007, 13:05

...U87 a nie 89!!! To sa rozne mikrofony!...
Wiem, że są różne. U89i ma o 2 zmienne charakterystyki więcej. I, choć to mało ważne, jest ładny (i drogi jak cholera)....

Zacznijmy od tego ze inaczej brzma
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ