Monitor LCD

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Monitor LCD

Post autor: Zbynia » niedziela 19 sie 2007, 05:10

wiesz co wishmaster...mysle ze ci sie po prostu porabalo.....

po jaka cholere chcesz widziec wszystko??kazdy program ma moziwosc miniaturyzacji sladow(chyba ze korzystasz z jaiegos przedpotopowego badziewia)
zadko sie zdaza zeby miec taki syf by miec 56 sladow - bo dla mnie to syf - bywalo ze dochodzilem do 50 majac z tego 35 sladow wokali - jesli ty niemasz wokalu tylko slady instrumentow to lepiej naucz sie obslugiwac program a nie rzezbisz w gownie bo i nie pomoze ci nawet dual dvi i jeszcze troszke....
bez obrazy ale taie sa fakty - widziec dokladnie masz to na czym robisz a reszta ma byc pogladowo poki jej nie uaktywnisz......

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 19 sie 2007, 05:13

...Czy dalbys namiar gdzie takie cos znalazles i co to w ogole jest?...
http://www.agito.pl/product/29420?bid=40

Niezły monitor, natomiast tak niska cena wynika z braku DVI. Co do wielkości literek etc. - monitory 22" mają największą możliwą plamkę, podobnie jak 19" 5:4 i 27". Z tym że 22" to 900PLN więc sporo mniej od 24". Jako monitor do multimediów i grafiki, 24" jest o wiele lepszy ze względu na matrycę VA, 22" to tylko TN i to po prostu widać. Natomiast tylko do muzyki - 22" jest ok.

Jeśli chodzi o ustawienie w pionie - nic nie stoi na przeszkodzie ściągnięcia podstawek z 22" i założenia ich na vesa w pionie. Wtedy ma się 1680x2100 czyli całkiem nieźle. Istnieje wtedy problem z kolorami w pionie, trzeba by siedzieć w miarę daleko żeby nie mieć przekłamań. Myślę że 80-100cm od ekranu. Trzeba pamietać że 22" mają bardzo dużą plamkę, więc nie powinno być problemów z wielkością czcionki itp.

Zresztą pojedyńcze 22" też można przekręcić o 90 stopni i mieć masę miejsca. Kosztem szerokości. ...

raz ze nie kazdy a dwa nie ma takiej rozdzielczosci zaden.......pomijam pisanie o czyms z bledami albo nie znajomoscia tematu

sarkazz

Post autor: sarkazz » niedziela 19 sie 2007, 08:26

raz ze nie kazdy
Wow. No co ty.

a dwa nie ma takiej rozdzielczosci zaden.......
Wybacz, ale każdy ma. O ile dodawanie 1680x1050 w pionie lub poziomie (1680x2100, 3360x1050) nie przekracza twoich umiejętności. No ale w końcu to za duża abstrakcja w kontekscie pracy na wielu monitorach.

pomijam pisanie o czyms z bledami albo nie znajomoscia tematu...
No, albo brak myślenia w twoim przypadku.

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » niedziela 19 sie 2007, 08:37

...wiesz co wishmaster...mysle ze ci sie po prostu porabalo.....

po jaka cholere chcesz widziec wszystko??kazdy program ma moziwosc miniaturyzacji sladow(chyba ze korzystasz z jaiegos przedpotopowego badziewia)
zadko sie zdaza zeby miec taki syf by miec 56 sladow - bo dla mnie to syf - bywalo ze dochodzilem do 50 majac z tego 35 sladow wokali - jesli ty niemasz wokalu tylko slady instrumentow to lepiej naucz sie obslugiwac program a nie rzezbisz w gownie bo i nie pomoze ci nawet dual dvi i jeszcze troszke....
bez obrazy ale taie sa fakty - widziec dokladnie masz to na czym robisz a reszta ma byc pogladowo poki jej nie uaktywnisz.........

Nie ma obrazy, bo niestety masz sporo racji w tym co napisales. Sonara na ktorym robie znam calkiem niezle, ale EWQLSO i Symphonic Choirs to swieze nabytki i dopiero sie ich ucze. Slady co prawda miniaturyzuje (to juz bez przesady) :), chociaz nie ukrywam, ze np. wolalbym zawsze widziec przynajmniej z jakimi kanalami midi mam do czynienia, przydalyby sie tez wieksze ikonki obrazujace instrument przypisany do sladu, no ale to juz moze luksus... :) Widzisz, u mnie problem z organizaja pracy wynika tez z tego, ze poszczegolne instrumenty wystepuja czesto w dziesiatkach artykulacji podpisanych jedynie symbolem "taktycznym".
Wlasnie dlatego, ze nie potrafie ich jeszcze w lot zidentyfikowac po tych symbolach wprowadza balagan (najwiecej w mojej glowie). Z drugiej strony jesli chcesz wiernie oddac realizm gry na tylko jednym instrumencie to musisz do tego uzyc kilku artykulacji (kazda oczywiscie zajmuje inny kanal midi). Pomnoz sobie to przez liczbe wszystkich instrumentow w orkiestrze plus Symphonic Choirs (tutaj tez pracujesz na kilku artykulacjach - chociaz oczywiscie kombinacji jest mniej) i jeszcze Atmosphere (czasem grzmotne dwa trzy niuanse z tej maszynki - przy czym tutaj juz w ogole kiszka, bo do kazdego musze oddzielnie ladowac ten program, ale to juz inna para butow) i w efekcie, chcesz czy nie chcesz, wychodzi te 50 sladow jak nic. I to spokojnie. O sladach audio
juz nie wspomne.
Widzisz... ja nie narzekam, bo umiejetne korzystanie z tych aplikacji daje wspaniale efekty i ogromna satysfakcje, rzecz tylko w tym zeby sobie prace maksymalnie ulatwiac. Teraz, kiedy widze zdjecie kolesia robiacego w EWQLSO i zasiadajacego przed wielkim monitorem juz wiem, ze nie kupil go z kaprysu, czy nadmiaru kasy, tylko ze zwyklej koniecznosci. (opcja z dwoma mniejszymi monitorami nie wchodzi w gre, bo tutaj jest nie problem w liczbie nakladajacych sie okienek)

pozdrawiam :)
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 19 sie 2007, 12:58

popieram wishmastera,

osiągnięcie więcej niż 60 ścieżek przy w miarę pełnej orkiestrze to pryszcz, jeśli jeszcze do tego używasz EWQLSO Platinum, pomnóż tą liczbę przez 3 pozycje mikrofonów (można, nie trzeba, dochodzi tu już kwestia drugiego i trzeciego kompa przez Midi over Lan, bo jeden komputer z całym projektem nie ma szans). Do tego dodaj sobie automatyzację kontrolerów, nierzadko 2 do jednej ścieżki. Pamiętaj także, że przy tworzeniu utworów midi mamy do czynienia z pionową pracą, a nie poziomą jak w przypadku audio. Nazywanie tego bałaganem jest bardzo nietrafne. Połapanie się przy 1280x1024 z taką ilością nie jest łatwe (jakbyś to wszystko minimalizował, to już wogóle byś nie wiedział co jest grane), można malować sobie tracki na różne kolory, można sobie strategicznie rozmieścić je w pionie, ale to naprawdę mało. Czas znalezienia ścieżki do poprawienia, do wywalenia, do utworzenia jest coraz większy z każdą kolejną ścieżką. Minimalizacja podglądu mija się z celem bo i tak jest tego 2 albo 3 ekrany w dół. A ja chcę zawsze móc przynajmniej stwierdzić, że na tej lub tamtej ścieżce jest jakiś dźwięk. Nie muszę wiedzieć co konkretnie, chcę też wiedzieć, że użyłem tam odpowienią automatyzację - dzięki której też łatwiej się zorientować (bo przeważnie jest na artykulacjach legato)

Rozwiązanie z pionowym monitorem z 2048 pikseli bardzo by mnie urządzało, tylko, że mnie w tej chwili zwyczajnie na taki upgrade nie stać.

- Piotr

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » niedziela 19 sie 2007, 13:04

Chyba zdecyduje sie na tego Acera 24'...

Ale w tym gigantomanskim watku zapytam Was jeszcze na koniec co sadzicie o takiej 42 calowej opcji:
[Post edytowany przez Admina w dniu 19/08/2007]
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 19 sie 2007, 13:09

...Chyba zdecyduje sie na tego Acera 24'...
Ale w tym gigantomanskim watku zapytam Was jeszcze na koniec co sadzicie o takiej 42 calowej opcji:

Nie bierz plazmy, plazma po pierwsze strasznie żre prąd, po drugie obraz na plaźmie jest w ciągłym ruchu, nawet jeśli nic się na nim nie zmienia. To ograniczenie tej technologii. Poczytaj sobie o różnicach między telewizorami LCD a plazmowymi.

Co do monitorów Acer, słyszałem że jeśli trafią do serwisu, to zostajesz bez monitora przez kilka miesięcy :/...

- Piotr
[Post edytowany przez Admina w dniu 19/08/2007]

sarkazz

Post autor: sarkazz » niedziela 19 sie 2007, 13:13

22" z pivotem kosztuje ~1200PLN

http://www.eukasa.pl/pc-i-pda/sklep/329260/acer/acer-al2223/

24" Acer który nie ma pivotu kosztuje 1500PLN ale jak komuś zależy na pionowej pracy, można go przyczepić na vesa pionowo, sam zaczep jest 100x100 więc można o 90 stopnii przekręcić, tylko trzeba mieć gdzie go przyczepić. Sam zaczep kosztuje ~50PLN, ramie to już trochę większy wydatek (100-200PLN).

Pietro

Post autor: Pietro » niedziela 19 sie 2007, 13:18

...22" z pivotem kosztuje ~1200PLN

http://www.eukasa.pl/pc-i-pda/sklep/329260/acer/acer-al2223/

24" Acer który nie ma pivotu kosztuje 1500PLN ale jak komuś zależy na pionowej pracy, można go przyczepić na vesa pionowo, sam zaczep jest 100x100 więc można o 90 stopnii przekręcić, tylko trzeba mieć gdzie go przyczepić. Sam zaczep kosztuje ~50PLN, ramie to już trochę większy wydatek (100-200PLN). ...

Nieźle, swoją 17" kupiłem rok temu za 1200PLN ;) Dzisiaj bym już się zastanawiał nad rozsądnością tego wyboru...

- Piotr

ODPOWIEDZ