Jaki instrument generuje taką próbkę basu?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
atmospher
Re: Jaki instrument generuje taką próbkę basu?

Post autor: atmospher » środa 29 sie 2007, 19:36

Na vst ten rodzaj basu prezentuje się mizernie (mówię o tych nie wspomaganych sprzętowo) na pierwszy rzut ucha jest podobnie, częstotliwości te same - ale jednak brakuje tej mocy. Jak by sie uprzeć to może KORG l.c.analog2007 - wg. mnie najlepiej sie spisze w tym celu ze zwyklych vst.

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » środa 29 sie 2007, 21:19

...Na vst ten rodzaj basu prezentuje się mizernie (mówię o tych nie wspomaganych sprzętowo) na pierwszy rzut ucha jest podobnie, częstotliwości te same - ale jednak brakuje tej mocy. Jak by sie uprzeć to może KORG l.c.analog2007 - wg. mnie najlepiej sie spisze w tym celu ze zwyklych vst.
...
Moim zdaniem mylisz się. Wystarczy zarzucić z3ta i firmowy preset dxbas z banku B, aby usłyszeć coś naprawde zbliżonego do basu nr.2; jestem nawet skłonny powiedzieć że ten z zety brzmi lepiej - powiedzmy analogowiej. Myśle, że tutaj bardziej problem tkwi w ludziach którzy to myślą że analogowe brzmienie basu sprawi że numer będzie nie wiadomo jaki. Prawda jest taka żę mało kto patrzy na szczegóły a tylko na ogólneo brzmienie utworu, nie patrzac przy tym czy bas ma jakieś tam pykniecie czy pierdnięcie.

Sorry że tak trochę się czepiam, ale niektórzy przesadzają z tą "analogowością" no bo skoro przykładowo mi udaje sie zrobić w oparciu o jakieś tam vst numer label chce to wydać a znajomy dj gra na evencie to czego chcieć więcej ?
[addsig]

Awatar użytkownika
Koval

Post autor: Koval » czwartek 30 sie 2007, 06:48

...Takie pewnie dziwaczne pytanie

Wie ktoś jaki instrument generuje albo posiada analogowe brzmienie basu z takim fajnym "chrupaniem" na początku
Basik taki jest fajnie czytelny zarówno w swoim górnym paśmie jak i dolnym.

Szukam po różnych instrumentach ale nie mogę trafić na takowy.
Zestaw takich basów zawiera chyba któraś płyta AKAI Vengeance. Ale mnie interesuje wyłącznie ŹRÓDŁO tego brzmienia.

Czy Virus TI posiada tego typu basik ?
Spotkałem coś takiego w instrumencie z Alesis'a ale to była jakby tylko cząsta tego co szukam bo basik ten ma co najmniej z kilkanaście "wersji brzmieniowych"....
oczywiście, ale duuużo taniej i lepiej:
ARTURIA minimoog - 700 zł i masz takich basów od metra dobrze brzmiących i w pełni edytowalnych...

Awatar użytkownika
perdurabo

Post autor: perdurabo » czwartek 30 sie 2007, 13:04

taki rodzaj basu możesz znaleźć w klocku Novation, jest tam sporo takich rzmień, polecam :)
..:: nie samym basem człowiek żyje ::..

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » czwartek 30 sie 2007, 16:27

racja: analog to jest moc.Moje odczucia (nie na temat): posiadam Supernova 2 i mimo wszystko analogowy SID lepiej gada. Na obu oczywiście można uzyskać tego typu brzmienie, ale liczą się szczegóły - i to nie tylko brzmieniowe, ale np to jak się gra takim basem. Na virtualnych analogach jest ciężko, wszystko idzie pod górkę,
(porównajmy to do grania na małym piecyku 15 W wyprodukowanym w chinach obecnie), a na analogach nie musisz niewiadomo co grać, bo brzmienie niesie, a i artykulacja jest inna - dźwięk ma jakby opóźnienie i równocześnie jest ciekawy więc aż się chce poczekać - niech wybrzmi choć czasem (tak jak lampiak 50 W i dobra gitara)
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

ODPOWIEDZ