Taka ciekawostka: w jezyku angielskim nie istnieje pojecie rezysera dzwieku. W studio mozna spotkac nastepujace osoby:
- goniec
- asystent
- inzynier
- producent
czasami producent i inzynier to jedna osoba
[addsig]
Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
- Miłaszewski
Re: Zawód inż. dźwięku a wykształcenie muzyczne
Żeby zostać inżynierem dźwięku nie trzeba mieć ksończonej szkoły muzycznej, raczej należy dysponować dużą wiedzą matematyczną, Być może chodzi Ci o Reżysera dźwięku, to wtedy faktycznie na AM we Wszawie jest taki wymóg.
Jeszcze co innego jest realizator dźwięku :D często jednoznaczny z akustykiem, choć w niektórych instytucjach akustyk to osobny etat, niestety nie w mojej :D
Także u mnie w teatrze robię za: Akustyka, Realizatora dźwięku, Inżyniera dźwięku i co jakiś czas za Reżysera dźwięku. :D
Nie ma to jak instytucja państwowa :D
Jeszcze co innego jest realizator dźwięku :D często jednoznaczny z akustykiem, choć w niektórych instytucjach akustyk to osobny etat, niestety nie w mojej :D
Także u mnie w teatrze robię za: Akustyka, Realizatora dźwięku, Inżyniera dźwięku i co jakiś czas za Reżysera dźwięku. :D
Nie ma to jak instytucja państwowa :D
www.surogat.pl
- Miłaszewski
Akustyk, to raczej osoba zajmujaca sie akustyka, a nie dzwiekiem.
[addsig]
[addsig]
- Miłaszewski
...a nie realizacja dzwieku
[addsig]
[addsig]
...Akustyk, to raczej osoba zajmujaca sie akustyka, a nie dzwiekiem.
...
Te kilka różnych nazw stanowisk jest bardzo płynne. Ciężko mi dopatrzeć się różnicy między akustyką i inżynierią dźwięku. W moim mniemaniu inżynier dźwięku głównie siedzi w multimediach, a akustyk może też zajmować się hałasami, adaptacjami wnętrz.
...
Te kilka różnych nazw stanowisk jest bardzo płynne. Ciężko mi dopatrzeć się różnicy między akustyką i inżynierią dźwięku. W moim mniemaniu inżynier dźwięku głównie siedzi w multimediach, a akustyk może też zajmować się hałasami, adaptacjami wnętrz.
- Miłaszewski
Akustyk to bylby ktos kto pracuje w firmach projektujacych budynki, wnetrza, samochody, itd.
Volvo S60 (wnetrze) bylo wlasnie zoptymalizowane przez akustykow do jak najlepszego odbioru muzyki. Dlatego mimo dosc duzych gabarytow zewnetrznych jest ciasne w srodku :)
Ja zawsze wzdycham kiedy ludzie na mnie wolaja "akustyk"...
[addsig]
Volvo S60 (wnetrze) bylo wlasnie zoptymalizowane przez akustykow do jak najlepszego odbioru muzyki. Dlatego mimo dosc duzych gabarytow zewnetrznych jest ciasne w srodku :)
Ja zawsze wzdycham kiedy ludzie na mnie wolaja "akustyk"...
[addsig]
Tak czytam wasze posty i sie smieje sam do siebie studiuje inzynierie dzwieku ii obrazu na http://www.sound.eti.pg.gda.pl/
i mysle ze po studiach bede mogl sie tytulowac inzynierem dzwieku a mam przedmioty miedzy innymi:) : Technologia Nagran, Cyfrowe Przetwarzanie Sygnalow, Ochrona Przeciwdzwiekowa, Technika Naglasniania, mamy tez zajecia z akustyki wnetrz, akustyki mowy, muzyki, aparaty sluchowe, elektroakustyka,to oczywiscie glownie ze specjalizacji a wczesniej jako ze jest to kierunek telekomunikacja uczy sie calego spectrum od elektroniki po szeroko pojeta telekomunikacje. Sadze ze mozna stwierdzic iz mgr inz dzwieku jest dosc ogolnym tytulem i moze zarowno byc akustykiem wnetrz, jak i realizatorem, producentem, inzynierem projektujacym elektronike audio itd zalezy od jego dalszego rozwoju po studiach
i mysle ze po studiach bede mogl sie tytulowac inzynierem dzwieku a mam przedmioty miedzy innymi:) : Technologia Nagran, Cyfrowe Przetwarzanie Sygnalow, Ochrona Przeciwdzwiekowa, Technika Naglasniania, mamy tez zajecia z akustyki wnetrz, akustyki mowy, muzyki, aparaty sluchowe, elektroakustyka,to oczywiscie glownie ze specjalizacji a wczesniej jako ze jest to kierunek telekomunikacja uczy sie calego spectrum od elektroniki po szeroko pojeta telekomunikacje. Sadze ze mozna stwierdzic iz mgr inz dzwieku jest dosc ogolnym tytulem i moze zarowno byc akustykiem wnetrz, jak i realizatorem, producentem, inzynierem projektujacym elektronike audio itd zalezy od jego dalszego rozwoju po studiach
czyli tak zwane wszystko i nic :))))))
Sadze ze studia maja pokazac czlowiekowi mozliwosci rozwoju i dac podstawy, uczymy sie przeciez cale zycie, co to za inzynier co umie wlozyc dyskietke do komputera ale nie umie go wlaczyc, zeby byc kreatywnym trzeba zahaczyc kazda dziedzine. a specjalizujesz sie chyba juz indywidualnie poprzez praktyke.