Jakie to panele akustyczne?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
grembo
Re: Jakie to panele akustyczne?

Post autor: grembo » czwartek 26 kwie 2007, 18:37

ja to slyszalem i to dosyc dlugo.

nie dzialaja jak wytłoczki - ktore raczej stlumija tylko gorke - dzialanie tego porownalbym z pokojem zastawionym po sufit regalami z ksiazkami oraz meblami.

Na ogol ludzie obstawiaja sie tym od podlog az po sufit - przypuszczam ze wraz z innego rodzaju ustrojami akustycznymi i zrobione z glowa moze byc bardzo skuteczne - choc moim zdaniem jako jedyne - nie jest az tak wartosciowe.

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » czwartek 26 kwie 2007, 19:57

czasami jak ktos cos pier..... olnie to nie wim czy sie smiac czy płakac ...
to jest przykład takiej wypowiedzi .
Widze , ze twoja znajomosc tematu jest zadna kolego . ...
Powiem tak... Master - trafiony zatopiony... Przynajmniej wimemy czemu cię boli to co powiedziałem ... cały dom masz tym wyklejony...

A wracając do tematu. Panowie:

ddThor - jasne NIE ma żadnego idalnego rozwiązania... są tylko lepsze i gorsze rozwiązania...

1) Kiedyś o mało sam nie zrobiłem całego pokoju w tych "panelach" ale na szczeście mam tylko dwie płyty które leżą w piwnicy... natomiast byłem w miejscach, które są całe tym wyłożone ... dla jasności !

2) Porównanie do wytłoczek jest celowo przesadzone, żeby ktoś z nowych zaraz się nie rozpędził i nie zrobił całego pokoju w tych ustrojach. Jak dodatkowy panel umieszczony w miejscach pierwszych odzbić penie się sprawdzi. Nie zapewni jednak poprawnej akustyki małego pomieszczenia !!

Wracając do tematu:

ddThor: Za małe pomieszczenie mam na myśli pokój o wymiarach 2x3m, 4x3m itp. Użycie dyfuzorów w tak małym pomieszczeniu jest nieefektywne PONIEWAŻ jest ono zbyt małe i rozproszony dźwięk nie ma gdzie się "rozproszyć do końca". Mówie celowo prostym jezykiem żeby każdy zrozumiał. Np. umieszczenie dyfuzora na tylniej ścianie będzie rozbijało fale. JEDNAK cały efekt polega na tym żeby rozbijał je tak aby do nas one już nie docierały. Niestety w tak małym pomieszczeniu nie jesteśmy w stanie zachować takiej odległości od tylnej ściany aby fale rozproszone do nas nie dotarły. Można by zastosować dyfuzory firmy RPG łączące rozpraszanie i połanianie jednak koszty są kolosalne. Jedne kilka tysięcy.

Dlatego lepiej zapewnić dobre pochłanianie niskich częstotliwości (NAROŻNIKI) + stworzyć strefę pozbawioną odbić RFZ. ZNÓW uważam że lepszym rozwiązaniem jest pochłanianie PONIEWAŻ w małym pomieszczeniu NIE MA gdzie tego dźwięku rozproszyć !!

O CO CHODZI Z TYM POCHŁANIANIEM ?

Ano o to Panowie, że jeżeli uda nam się dobrać odpowiedni materiał, ustrój, panel ... to w efekcie pochłonięty dźwięk da nam wrażenie jakby ściana znajdowała się ZAŁÓŻMY metr dalej !!!! (oczywiście nie ma żadnych gotowych odp. trzba próbować i testować) Przez co bedziemy mieli wrażenie że pracujemy w większym pomieszczeniu. WAŻNE jest też to aby w małym pomieszczniu nie zabić (np. pianki piramidki, faliki) nie zabić TEJ górki, której przecież w małych pomieszczeniach jest bardzo mało.

Reasumując biorąc się za małe pomieszczenie musimy zdawać sobie sprawę z penych ograniczeń. NIE znaczy to jednak, że małego pomieszczenia nie można zaadoptować tak żeby przyjemnie się w nim pracowało choćby na odsłuchu klasy Adam P22 czy Aeon.

Zapraszam was wszystkich do rzeczowej dyskusji chętnie wysłucham waszych uwag i wskazówek.

Czas aby i Polskie fora stały się miejscem wymiany poglądów. A nie żenujących postów....

Pozdrawiam i ciebie Master,
Producent

blueukf

Post autor: blueukf » piątek 27 kwie 2007, 08:53

Dziekuje za Wasze opinie na temat tych formatek. Nie chce budowac studia do jakichs wyrafinowanych celow, tylko do radia internetowego.

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » piątek 27 kwie 2007, 15:32

......
a widziałeś to wogule?? skoro o tym piszesz??...
no ja widziałem, słyszalem... jedna ze szkół muzycznych zafundowała sobie takie panele. Efekt podobny do wytłoczek po jajkach czyli w zasadzie nie tłumią , nieco rozpraszają. ...
a ja słyszałem jak Ktos mowił ze masz w głowie wydmuszki !!!!

Tak własnie powstają P LOTY ! PLOTKI widziałem słyszałem... kolega widział ... a inny widział ale nie wie.
czytajac te wypowiedz po prostu szlak mnie trafia .
całe studio mam w tych panelach , dokonale wyciszaja oczywiscie do pewnej wartosci zreszta wszystko jest opisane na stronie producenta ...
...
nie mam zamiaru odpisywać w podobnym tonie i guzik mnie obchodzi że szlag cię trafia ale proponuję przeczytać to co napisałem.
Nie ktoś komuś powiedział i ja to usłyszałem tylko fizycznie przebywałem w pomieszczeniu wyłożonym tym ustrojstwem poczas próby konkusu fortepianowego. jako że z grającym fortepianem grającym w nieadoptowanym pomieszczeniu mam do czynienia na codzień, napisałem to co napisałem.

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 27 kwie 2007, 18:23

Zapraszam was wszystkich do rzeczowej dyskusji chętnie wysłucham waszych uwag i wskazówek.

Z jednej strony zapraszasz do ,, rzeczowej dyskusji'' a z drugiej sam porównujesz omawiane panele do wytłoczek jajczanych.
Niech dyskusja bedzie rzeczowa z obydwu stron

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » piątek 27 kwie 2007, 18:27

Z jednej strony zapraszasz do ,, rzeczowej dyskusji'' a z drugiej sam porównujesz omawiane panele do wytłoczek jajczanych.
Niech dyskusja bedzie rzeczowa z obydwu stron...
A ty uważasz że to jest świetny panel akustyczny ?
Producent

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » piątek 27 kwie 2007, 19:52

Panowie kaslab i acoto :)
Uważam ze dyskusja z kimś , kto słyszał raz lub słyszał ze ktoś słyszał i wyrobił sobie opinie na dany temat jest ABSOLUTNIE BEZ SENSU , mam te panele od 8 lat w studio i uważam ze sprawdzają się bardzo dobrze ! nie potrzebuje nikomu nic udowadniać lub dyskutować , tym bardziej z osobami które nie wiedzą ( opisane panele w temacie ) o czym piszą :)

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » piątek 27 kwie 2007, 21:23

Informacje wziąłem od Tych http://www.realtraps.com/products.htm ludzi... I teraz to ja powiem, że nie che mi się z Wami gadać ...

Opisz to POLE ROZPROSZONE oświeć mnie (skoro jesteś takim specem w temacie) ja czytałem wiele jego definicji i wiem o nim nie od dziś. Jednak teoria, teorią... Może jednak coś przeoczyłem więc prosze pokaż na co cię stać. Wyjaśnij...

Master Nawet jeżli pracujesz na zawodowym sprzęcie to nie znaczy, że po przeczytaniu książki A. Everesta jesteś specem od akustyki... Panele, które posiadasz oczywiście mają wpływ na kształtowanie się charakterystyki twojego pomieszczenia... może po latach umiesz w nim pracować, i bardzo dobrze.

Jednak mówiąc, że to jest super panel utwierdzasz mnie w przekonaniu, że to ja NIE MAM o czym z tobą rozmawiać.... Z czym do ludzi ?

Każdy z was jest widze mądry ale zamiast wyjaśnić to mówi poczytaj...
Producent

Awatar użytkownika
kaslab

Post autor: kaslab » piątek 27 kwie 2007, 21:47

Tutaj można przeczytać dużo ciekawych rzeczy. http://www.realtraps.com/products.htm

Wiem, że ani ja was nie przekonam ani wy mnie więc, chyba już wogule odpuszcze ten temat. Miło by było jednak porozmawiać ale wymieniając argumenty a żaden z WAS nie podał ani jednego ?!!

Również pozdwiam was serdecznie.
Producent

ODPOWIEDZ