Waves L1 Ultramaximizer +

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
MB
Re: Waves L1 Ultramaximizer +

Post autor: MB » wtorek 27 mar 2007, 08:44

Czym to może być spowodowane, że te moje utwory można jedynie zwiększyć o ok 6dB? Zazwyczaj gdy robię na więcej to dźwięk zaczyna sie zniekształcać.
To oznacza raczej, że materiał jest zbyt kiepsko zaaranżowany i nie masz wypełnionych wszystkich pasm instrumentami. A jeśli aranżacja jest uboga, to jedynym sposobem, żeby nagranie było głośniejsze jest wyprodukowanie ogromnej ilości zniekształceń.

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » wtorek 27 mar 2007, 09:00

To oznacza raczej, że materiał jest zbyt kiepsko zaaranżowany i nie masz wypełnionych wszystkich pasm instrumentami. A jeśli aranżacja jest uboga, to jedynym sposobem, żeby nagranie było głośniejsze jest wyprodukowanie ogromnej ilości zniekształceń. ...

hmm... nie wiem co napisać :) rzekłbym, że raczje nie jest uboga, zdecydowanie! Ale Pan wie lepiej...
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 27 mar 2007, 09:11

hmm... nie wiem co napisać :) rzekłbym, że raczje nie jest uboga, zdecydowanie! Ale Pan wie lepiej......
Ależ właśnie niemożność uzyskania limiterem dużego poziomu głośności bez zniekształceń jest jest jednym z najlepszych testów na lipną aranżację.

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » wtorek 27 mar 2007, 09:17

Ależ właśnie niemożność uzyskania limiterem dużego poziomu głośności bez zniekształceń jest jest jednym z najlepszych testów na lipną aranżację....

Zapewne w jakimś stopniu ma Pan rację ale co Pan powie na to jak właśnie ściągnąłem sobie demo Vintage Warmera o którym wspominał jeden kolega i muszę przyznać mu rację!!! Ten limiter powala L1 na kolana!!! Dosyć, że jest głośniej to nie ma zniekształceń!!! Yahuuuu.... jestem szczęśliwy.

Dzięki wszystkim!!!
Tworzę muzykę jak narazie tylko i wyłącznie na PCecie. Cubase 3 + VST instruments... Emu 0404

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 27 mar 2007, 09:28

Ależ VW przy silnej kompresji produkuje całą masę zniekształceń. Tyle, że w dużej części są to zniekształcenia miłe dla ucha. Nie ma się co jednak oszukiwać, że nie są słyszalne. Wystarczy porównać z brzmieniem oryginalnego materiału i słychać je jak na dłoni.

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » wtorek 27 mar 2007, 09:36

...Ależ VW przy silnej kompresji produkuje całą masę zniekształceń. Tyle, że w dużej części są to zniekształcenia miłe dla ucha. Nie ma się co jednak oszukiwać, że nie są słyszalne. Wystarczy porównać z brzmieniem oryginalnego materiału i słychać je jak na dłoni....

ok. Na moim sprzęcie jest to niesłyszalne a jeśli już to jak Pan mówi - jest to do zniesienia w przeciwieństwie do L1. Generalnie dziękuję też za inne spojrzenie na sprawę bo nie ukrywam że moje nagrania są zrobione tak jak powinny być zrobione... Nie pracuję w stuiu a w domu, nie jestem realizatorem a zwykłym muzykiem ;)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » wtorek 27 mar 2007, 09:38

Nie pracuję w stuiu a w domu, nie jestem realizatorem a zwykłym muzykiem ;)

pozdrawiam...

studio :)

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » wtorek 27 mar 2007, 09:39

Kazdy limiter wczesniej czy pózniej zacznie zniekształcac materiał do tego stopnia ze zaczynaja byc słyszalne piardy, dropy itd.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 27 mar 2007, 09:50

Zapewne w jakimś stopniu ma Pan rację ale co Pan powie na to jak właśnie ściągnąłem sobie demo Vintage Warmera o którym wspominał jeden kolega i muszę przyznać mu rację!!! Ten limiter powala L1 na kolana!!! Dosyć, że jest głośniej to nie ma zniekształceń!!! Yahuuuu.... jestem szczęśliwy.

Wprowadza znieksztalcenia bo taki jest jego cel. A to, ze nie slyzysz je jako typowe znieksztalcenia to juz inna rzecz.
Pamietaj tylko, ze specjalnie w celu poprawienia "typowych" znieksztalcen wprowadzono w VW2 dodatowe opcje regulujace czas i krzywa charakterystyki czasu powrotu, jak i zwiekszono znacznie wspolczynniki czasow pracy w trybie multiband (regulacje na "tylnym" panel).
Musisz jednak byc swiadomym tego, ze Warmer (szczegolnie v1) moze obcinac transjenty przy sporych kompresjach/limitach.
To nie jest w dzialaniu taki limiter jak np. dwa slynne produkty SONY na Powercore/TDM.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
rb338

Post autor: rb338 » wtorek 27 mar 2007, 10:23

Wprowadza znieksztalcenia bo taki jest jego cel. A to, ze nie slyzysz je jako typowe znieksztalcenia to juz inna rzecz.
Pamietaj tylko, ze specjalnie w celu poprawienia "typowych" znieksztalcen wprowadzono w VW2 dodatowe opcje regulujace czas i krzywa charakterystyki czasu powrotu, jak i zwiekszono znacznie wspolczynniki czasow pracy w trybie multiband (regulacje na "tylnym" panel).
Musisz jednak byc swiadomym tego, ze Warmer (szczegolnie v1) moze obcinac transjenty przy sporych kompresjach/limitach.
To nie jest w dzialaniu taki limiter jak np. dwa slynne produkty SONY na Powercore/TDM....

No tak ale podobno trzeba mieć do sony karte! Ja nie mam i nie zamierzam mieć... Co z tego że wprowadza zniekształcenia których ja nie słysze??? Czy to jest wazne? Wcześniej słyszałem i do tego było za cicho a teraz jest głośno i złych rzeczy narazie nie słysze. Mi to odpowiada! VW górą!!!!!

ODPOWIEDZ