Cubase 4 - pofragmentowane pliki
Gdzieś czytałem, że to nienajlepszy pomysł, bo dodając partycję nie dodajesz jednocześnie dla niej osobnej głowicy. Osobny dysk - albo lepiej nie kombinować.
T
T
Re: Cubase 4 - pofragmentowane pliki
...Gdzieś czytałem, że to nienajlepszy pomysł, bo dodając partycję nie dodajesz jednocześnie dla niej osobnej głowicy. Osobny dysk - albo lepiej nie kombinować.
zgadza się. jedyny zysk z osobnej partycji jest taki, że można wtedy defragmentować tę systemową, a tę z plikami audio zostawić jak jest.
jednak nie ma to żadnych zalet wydajnościowych w porównaniu z dedykowanym dyskiem do audio
zgadza się. jedyny zysk z osobnej partycji jest taki, że można wtedy defragmentować tę systemową, a tę z plikami audio zostawić jak jest.
jednak nie ma to żadnych zalet wydajnościowych w porównaniu z dedykowanym dyskiem do audio
Uściślając mam 2 dyski. Na jednym jest system,i programy i taki tam inne badziewia.
Na drugim - pierwsza partycja to ta wydzielona do audio, reszta to głównie backup.
Na drugim - pierwsza partycja to ta wydzielona do audio, reszta to głównie backup.
Oczywiście mam dwa dyski. Nieupieram się przy defragmentacji. Ale poprostu u mnie po defragmentacji pracuje wszystko lepiej.
www.homstudio.com.pl
Nigdy nie defragmentowalem dyskow audio
Jedyne problemy jakie czasem napotykam to klopoty z odtwarzaniem mnostwa malutkich plikow - np. kazda stopa i werbel jako oddzielny plik - wtedy i tak nic nie poradzi

Jedyne problemy jakie czasem napotykam to klopoty z odtwarzaniem mnostwa malutkich plikow - np. kazda stopa i werbel jako oddzielny plik - wtedy i tak nic nie poradzi

A czy ktoś przenosił sesje nagrane na cubase 4 (najlepiej w środowisku osx na macu) na Nuendo 3 pracujące na PC ?
Interesuje mnie czy nie ma problemów w realu, bo producenci mówią i piszą swoje natomiast różnie to bywa w praniu.
bardzo mnie opinie na ten temat interesują
Interesuje mnie czy nie ma problemów w realu, bo producenci mówią i piszą swoje natomiast różnie to bywa w praniu.
bardzo mnie opinie na ten temat interesują
ja przenosilem z cubase 3 SL na MAc na Cubase3 i na Nuendo3 - zero problemów. Mysle ze i tu kiszki nie bedzie, w koncu maja wiecej beta-testerów

...ja przenosilem z cubase 3 SL na MAc na Cubase3 i na Nuendo3 - zero problemów. Mysle ze i tu kiszki nie bedzie, w koncu maja wiecej beta-testerów
...
A w drugą stronę próbowałeś chodzi dokładnie o sesje nuendo 3 na cubase 4

A w drugą stronę próbowałeś chodzi dokładnie o sesje nuendo 3 na cubase 4
Nie zagalopowaliście się czasem panowie ?
Polecam choćby to:
Defragmentacja
Fragmentacja
Proste pytanka:
1. Dlaczego wszyscy producenci choćby tacy jak Steinberg, Cakewalk, Sony w swoich zaleceniach dla optymalizacji systemu w podręcznikach, zwykle zalecają defragmentację plików ?
2. Dlaczego poradniki optymalizacji systemu w internecie zalecają okresową defragmentację plików jako sposób na poprawienie wydajności zapisu i odczytu plików ?
3. Po co powstały takie programy jak: Diskeeper, PerfectDisk i pewnie setki innych takich programów, które sprytnie reorganizują dane po fizycznej stronie dysku w celu poprawienia wydajności odczytu ?
Defragmentując pliki po jakimś czasie użytkowania systemu ZAWSZE zauważam, że system uruchamia się odrobinkę szybciej i sprawniej a programy i ich pliki biblioteczne uruchamiają się szybciej.
Nic z tego wątku nie rozumiem.
Może to jakaś prowokacja ze strony MB
Polecam choćby to:
Defragmentacja
Fragmentacja
Proste pytanka:
1. Dlaczego wszyscy producenci choćby tacy jak Steinberg, Cakewalk, Sony w swoich zaleceniach dla optymalizacji systemu w podręcznikach, zwykle zalecają defragmentację plików ?
2. Dlaczego poradniki optymalizacji systemu w internecie zalecają okresową defragmentację plików jako sposób na poprawienie wydajności zapisu i odczytu plików ?
3. Po co powstały takie programy jak: Diskeeper, PerfectDisk i pewnie setki innych takich programów, które sprytnie reorganizują dane po fizycznej stronie dysku w celu poprawienia wydajności odczytu ?
Defragmentując pliki po jakimś czasie użytkowania systemu ZAWSZE zauważam, że system uruchamia się odrobinkę szybciej i sprawniej a programy i ich pliki biblioteczne uruchamiają się szybciej.
Nic z tego wątku nie rozumiem.
Może to jakaś prowokacja ze strony MB

Włodku, czyżbyś nie zauważył, że dyskusja nie dotyczy defragmentacji dysku z plikami binarnymi aplikacji tylko dysku z plikami audio? Przeczytaj proszę cały wątek, bo trudno mi uwierzyć, żebyś nie rozumiał zasadniczej różnicy pomiędzy optymalizacją obsługi jednych i drugich rodzajów plików.