Nagranie gitary z mikrofonu i linii

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jessman
Re: Nagranie gitary z mikrofonu i linii

Post autor: jessman » wtorek 06 mar 2007, 15:24

Uważam, że akustyczna gitara Metheny'ego np. z Beyond the Missouri Sky brzmi tragicznie...

Gitara brzmi tam cudownie...i prawdę mówiąc nie słyszałem lepiej brzmiącej gitary akustycznej niż na tym albumie (włączywszy albumy Tommy Emmanuela, choć te 2 najnowsze - od płyty "Only" są nagrane pięknie).

A u Lesickiego...jest "nieźle".

pozdrawiam

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » wtorek 06 mar 2007, 18:24

...Uważam, że akustyczna gitara Metheny'ego np. z Beyond the Missouri Sky brzmi tragicznie...

Również uważam że Metheny na tej płycie brzmi cudownie. Jest to jedna z najbardziej lirycznych jego płyt- i pod względem brzmienia i treści.
Ale kwestie gustu.
Muzyk, gitarzysta

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 06 mar 2007, 21:02

Mnie sie wydaje, ze powinienes wymieszac oba sygnaly (z przewaga mikrofonu), dbajac o zgodnosc w czasie obu zrodel. Pamietasz chyba jak brzmialy instrumenty - dąż do tego aby sie brzmieniowo roznily od siebie oba instrumenty - rowniez w planach, nie tylko w panoramie i tu sie moze przydac piezak

Niby gitare nagrywa sie nawet na 3-4 mikrofony - od przybytku glowa nie boli.Ogolnie gitarzysci szanuja brzmienie z dobrego piezaka (artykulacja) i nie powinno im przeszkadzac. Gitara majaca charkter akompaniujacej zapewne miksowac bedziesz nieco ciszej i wtedy sciaszona moze byc miedzy innymi przez zmniejszenie zawartosci jej pieza :) Mikrofon to raczej nosnik informacji "barwowej" :)

Ja bardzo lubie brzmienie gitar Billa Friesella, Larry Coryella za brzmieniem MAthenego nie przepadam :)

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » wtorek 06 mar 2007, 22:45

prosze o jakies wskazania

Ja bym probowal zlapac jak najlepiej z mikrofonow.
A ewentualnie wzbogacil dodatkiem w postaci sladow z linii.
Wrzuc sobie tego Metheny albo co tam Klient chce i zlap jak najblizej tego brzmienia ustawiajac wlasciwie mikrofony. Sygnal liniowy dodaj na koncu miksu wowczas, jakby czegos brakowalo. No chyba ze z pickupa jest bezblednie i klientowi sie podoba :).

Metheny brzmi bosko bez roznicy czy jest z piezo czy z mikrofonu :)
Zabralbym na bezludna wyspe jako jedyna plyte. Tylko bylby problem z wyborem ktory to ma byc krazek
http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
jakup

Post autor: jakup » wtorek 06 mar 2007, 23:43

Mimo wielu głosów sprzeciwu będę się upierał, że i owszem - Metheny genialnym muzykiem jest, ale jego brzmienie jest za dalekie od akustyka bezpośrednio odbieranego "uchem", żeby mogło mi się spodobać

Takie moje zdanie :)

ODPOWIEDZ