Cubase Studio 4 vs. SX3

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
havier3
Re: Cubase Studio 4 vs. SX3

Post autor: havier3 » piątek 26 sty 2007, 13:32

...a chce Ci się wierzyć w to, że starsze programy kiepsko współpracują z nowymi wersjami Windows? To normalka w świecie oprogramowania - zmienia się API i do widzenia...
A skoro tak jest to moim zdaniem firma Steinberg powinna sprzedawać nadal starsze wersje Cubase... bez sensu

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 26 sty 2007, 16:37

A skoro tak jest to moim zdaniem firma Steinberg powinna sprzedawać nadal starsze wersje Cubase... bez sensu...
Masz prawo mieć takie zdanie, ale ich do tego nie zmusisz. Powszechną praktyką jest wycofywanie ze sprzedaży starszych wersji programów po wypuszczeniu nowszych.

Leff

Post autor: Leff » piątek 26 sty 2007, 16:49

a chce Ci się wierzyć w to, że starsze programy kiepsko współpracują z nowymi wersjami Windows? To normalka w świecie oprogramowania - zmienia się API i do widzenia...
Czy to znaczy, że na świerzo kupionym Windows XP (wraz z komputrem na Core Duo 2), Cubase LE dołączony do kilka lat temu kupionego Firepoda może "fisiować"? I nie jest to nic dziwnego?
Właśnie obserwuję takie zjawisko u mnie....
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 26 sty 2007, 18:28

Czy to znaczy, że na świerzo kupionym Windows XP (wraz z komputrem na Core Duo 2), Cubase LE dołączony do kilka lat temu kupionego Firepoda może "fisiować"? I nie jest to nic dziwnego?
Pozdrawiam - Leff...
eee, no bez przesady. Chodziło mi o przykłady takie, że niektóre programy pod Win98 nie chcą/nie mogą działać pod nt/2000/xp

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » piątek 26 sty 2007, 21:48

...Ja akurat bym się cieszył bo akurat Motifa posiadam, ale wracając do pierwszego pytania czy któryś z użytkowników Cubase Studio 4 może sie wypowiedzieć jak on działa? czy rzeczywiście sa problemy z kompatybilnościa wcześniejszych wersji?...
I tak powstają właśnie plotki.
Nowe wersje Cubase nie obsługują wtyczek w formacie Direct-X.
I nie ma w tym nic dziwnego.
Pamiętasz jak przestano produkować tradycyjną "żółtą" benzynę?
Ile było lamentów, że posiadacze maluchów i polonezów zostali na lodzie.
I co? I jajco, jeżdzą dalej.
Z Cubase jest to samo. Są darmowe wrappery, które wpinasz tak jak wpinasz wtyczkę VST a w nie wpinasz efekt Direct-X.
Ot i cała istota problemu.
Innych niekompatybilności nie ma.

--
pozdrawiam
J

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » piątek 26 sty 2007, 21:51

...a chce Ci się wierzyć w to, że starsze programy kiepsko współpracują z nowymi wersjami Windows? To normalka w świecie oprogramowania - zmienia się API i do widzenia...
Pozdrawiam - Leff...
Jakieś konkrety?
Wybucha ten Cubase czy może kasuje inne programy?

--
pozdrawiam
J

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 26 sty 2007, 23:58

Są darmowe wrappery, które wpinasz tak jak wpinasz wtyczkę VST a w nie wpinasz efekt Direct-X.
A o jakim wrapperze np mowa?

Awatar użytkownika
Bitrate

Post autor: Bitrate » sobota 27 sty 2007, 00:38

... Są darmowe wrappery, które wpinasz tak jak wpinasz wtyczkę VST a w nie wpinasz efekt Direct-X.
A o jakim wrapperze np mowa?...

Mowa o np. takim:

http://perso.orange.fr/vb-audio/us/products/dxrack/dxrack.htm

--
pozdrawiam
J

Leff

Post autor: Leff » sobota 27 sty 2007, 02:29

Jakieś konkrety?
Wybucha ten Cubase czy może kasuje inne programy?
Zawiesza się czasem przy nagrywaniu midi, ale cześciej nie nagrywa komunikatów, tzn niby nagrywa, a potem nic nie ma. Gdy masz wciśnięty jakiś klawisz w klawiaturze sterującej (ogólnie gdy grasz) pojawia się w "taśmie" generowanej przez Kubusia na danej ścieżce nuta midi w formie typowego czarnego paska, po czym znika, gdy puścisz klawisze. Nigdy wcześniej takiego dziwowiska nie widziałem. Gdy wyłączysz i włączysz program już jest ok, ale problem szybko wraca....
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

WG

Post autor: WG » sobota 27 sty 2007, 03:49

Zawiesza się czasem przy nagrywaniu midi, ale cześciej nie nagrywa komunikatów, tzn niby nagrywa, a potem nic nie ma. Gdy masz wciśnięty jakiś klawisz w klawiaturze sterującej (ogólnie gdy grasz) pojawia się w "taśmie" generowanej przez Kubusia na danej ścieżce nuta midi w formie typowego czarnego paska, po czym znika, gdy puścisz klawisze. Nigdy wcześniej takiego dziwowiska nie widziałem. Gdy wyłączysz i włączysz program już jest ok, ale problem szybko wraca....
Oj, to ja poczekam chyba na lepsze czasy choć kusi ten Motif One

ODPOWIEDZ