Synchronizacja 2 laptopów

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Fant
Re: Synchronizacja 2 laptopów

Post autor: Fant » czwartek 04 sty 2007, 08:55

w moim evolution mk-425c jest opcja USB to MIDI czyli sygnał który "wychodzi z softu" przez USB jest kierowany też do wyjścia MIDI.Ale co dalej to nie wiem, ta klawiatura nie ma,w przeciwieństwie do twoich kontrolerów,wejscia MIDI
[addsig]
from one source all things depend....

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 04 sty 2007, 09:47

...Rozumiem że Twoim zdaniem w momencie kiedy kontroler pracuje pod USB, porty MIDI są nieaktywne? Nie jest to powiedziane jasno w instrukcji obsługi i wydaje się troche nielogiczne, dlatego miałem nadzieję że jednak da się to obejść....

Sam jesteś nielogiczny. Prosisz o radę a jak czegoś nie rozumiesz to się czepiasz. Nieładnie

Zarówno w jednym, jak i drugim kontrolerze nie można "na wprost" przyporzadkować standardowemu MIDI In standardowe MIDI Out, gdyż owe MIDI IN wchodzi na sztywno w tor USB (MIDI IN -> USB MIDI OUT2).
Możemy natomiast zrobić tak: wychodzimy synchro z pierwszego laptopa przez jego port USB MIDI Out1 na MIDI Out sterownika (po przestawieniu Switcha), z niego kablem wchodzimy na MIDI IN drugiego sterownika i przez jego USB MIDI OUT2 wchodzimy do drugiego laptopa.
To tak jednym zdaniem.
Bye
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

rsygowski

Post autor: rsygowski » czwartek 04 sty 2007, 09:52

......Rozumiem że Twoim zdaniem w momencie kiedy kontroler pracuje pod USB, porty MIDI są nieaktywne? Nie jest to powiedziane jasno w instrukcji obsługi i wydaje się troche nielogiczne, dlatego miałem nadzieję że jednak da się to obejść....

Sam jesteś nielogiczny. Prosisz o radę a jak czegoś nie rozumiesz to się czepiasz. Nieładnie

Zarówno w jednym, jak i drugim kontrolerze nie można "na wprost" przyporzadkować standardowemu MIDI In standardowe MIDI Out, gdyż owe MIDI IN wchodzi na sztywno w tor USB (MIDI IN -> USB MIDI OUT2).
Możemy natomiast zrobić tak: wychodzimy synchro z pierwszego laptopa przez jego port USB MIDI Out1 na MIDI Out sterownika (po przestawieniu Switcha), z niego kablem wchodzimy na MIDI IN drugiego sterownika i przez jego USB MIDI OUT2 wchodzimy do drugiego laptopa.
To tak jednym zdaniem.
Bye
...
To właśnie próbuję zrobić. A o jakim switchu mówisz bo X-Session nie posiada żadnego?

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » czwartek 04 sty 2007, 13:39

1. W preferencjach w zakładce "MIDI/Sync" włączasz obsługę wysyłania synchronizacji dla uc33 usb midi out, tryb midi clock. (dla pierwszego Abletona)
2. Kablem midi łączysz midi out uc-33e z midi in x-session podłączonym do drugiego kompa.
3. W preferencjach w zakładce "MIDI/Sync" włączasz obsługę przyjmowania synchronizacji dla x-session midi in. (dla drugiego Abletona)
4. Zaznaczasz magiczny guziczek "EXT" (podświetli się na zielono) na drugim Abletonie.
5. Startujesz projekt na pierwszym laptopie, wszystko powinno ładnie zadziałać, ew. regulujesz w zakładce "MIDI/Sync" delay dla synchronizacji do idealnego zgrania tempa (warto włączyć metronom!)
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 04 sty 2007, 14:40

...1. W preferencjach w zakładce "MIDI/Sync" włączasz obsługę wysyłania synchronizacji dla uc33 usb midi out, tryb midi clock. (dla pierwszego Abletona)...

I dokładnie tak to wygląda od strony softu.
Ze sterownikami jest większy kłopot:
1. niestety nie mam ani jednego, ani drugiego sterownika pod ręka aby to sprawdzić - z implementacji MIDI obu wynika, iż akurat zegar mają w głębokim poważniu, zarówno na odbiorze jak i na nadawaniu. Dopuszczam tu możliwość, iż tyczy się to samego sterownika a nie dotyczy "przelotki". Można jednak też przyjąć, iż jednak takie komunikaty zostaną zignorowane . To po prostu trzeba sprawdzić na żywym organiźmie,
2. Łącząć kablami oba sterowniki należy wziąć pod uwagę, iż pierwszy w kolejce będzie wpływał na drugiego, a co za tym idzie będzie także chciał sterować drugim Abletonem. Należałoby to wyblokować w sterowniku drugim, a tu akurat cieniutko z takimi opcjami (z resztą zarówno w jednym jak i drugim).
Dlatego też namawialem kolegę rsygowski aby dorzucił po jeszcze jednym, autonomicznym interfejsie. I to na nich ew. oparł synchronizację. Poszłoby bez zgrzytów od pierwszego kopa. Widzę jednak, iż dla kolegi lepiej się obrazić, nawrzucać niż trochę pomyśleć.
3. ...A o jakim switchu mówisz bo X-Session nie posiada żadnego?...
Tu idzie się załamać. Pisałem o switchu MIDI Out from USB, ustawianym programowo w każdym z tych sterowników.
Kolego rsygowski, zajrzyj wreszcie do instrukcji, a przy tym nie pisz już więcej o mej elokwencji.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » czwartek 04 sty 2007, 15:15

U mnie działało, w zależności od sytuacji jako urządzenia wysyłające służyły: UC33-e, Novation Remote albo wyjście midi interfejsu E-mu 1616, a jako urządzenia odbierające: UC-33e albo Edirol PCR-M.
Myślę że układ UC-33e i X-Session też powinien sobie poradzić, tylko kolega rsygowski popełnia gdzieś błąd po drodze.
Pamiętam że jedyny problem wystąpił przy próbie synchronizacji przez E-mu 1616 i M-Audio Ozonic, w obie strony nie chciało działać, być może była to jednak wina kabla (albo piwa ).
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

rsygowski

Post autor: rsygowski » poniedziałek 08 sty 2007, 08:49

...U mnie działało, w zależności od sytuacji jako urządzenia wysyłające służyły: UC33-e, Novation Remote albo wyjście midi interfejsu E-mu 1616, a jako urządzenia odbierające: UC-33e albo Edirol PCR-M.
Myślę że układ UC-33e i X-Session też powinien sobie poradzić, tylko kolega rsygowski popełnia gdzieś błąd po drodze.
Pamiętam że jedyny problem wystąpił przy próbie synchronizacji przez E-mu 1616 i M-Audio Ozonic, w obie strony nie chciało działać, być może była to jednak wina kabla (albo piwa )....
ostatecznie udało się to zrobić w ten sposób że sygnał był wysyłany przez interfejs MIDI a odbierany przez MIDI IN w kontrolerze X-Session. W momencie gdy wysyłałem przez UC33, drugi laptop łapał wszystkie komunikaty z obydwu kontrolerów co trochę komplikowało sprawę

ODPOWIEDZ