Brzmienia orkiestrowe VST dla Cubase

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
grembo
Re: Brzmienia orkiestrowe VST dla Cubase

Post autor: grembo » niedziela 31 gru 2006, 13:06

To piano to taki dziwak co brzmi tylko z instr.z Edirola.

SuperQuartet- to malutki instrument, czego sie spodziewac :)

W Edirol bardzo mi sie podobaja French Horns i Smyki pizz i i spizz, timpani,flute. Wada jest troche ze wszystkie te instr. brzmia najpiekniej z wbudowanym poglosem, i juz klejenie ich w miksach z innymi instrumentami ukazuje to jako wade.

Na skladzie mam jeszcze EWQL Silver, to juz skomentowano i zalaczone do Kontakta brzmienia orkiestrowa - w zasadzie wszytko mozna na nich robic - i w relacji cena/jakosc wydaja sie najsensowniejsze - za ok.1200 zeta i wspanialy sampler i DVD brzmien orkiestowych (pochodzacych z Vienny SL) i DVD brzmien rozrywkowych (bassy , gitary, piana i perki).

A w kwestii dobrego brzmienia deciaków, o dobrych trabkach, saksofonach nalezy zapomniec - jakos to sie nie udaje dobrze zsamplowac. JEst to mozliwe do zrobienia na wspol. samplerach, ale to straszliwa robota :)

Tuby, French Horn najlepsze ( z tego co znam) w Edirol, za to klarnet w Kontakt. EWQL najabrdziej mi sie kwesti smykow podoba (ensemblami bo nie solo)

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 31 gru 2006, 13:56

...Chodzi mi o Super Quartet...
A mi chodziło o Orchestral. W przypadku Super Quartet nie można mówić o brzmieniach orkiestrowych (4 klasy instrumentów: piana, gitary, basy i perkusje).

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » niedziela 31 gru 2006, 15:35

......Chodzi mi o Super Quartet...
A mi chodziło o Orchestral. W przypadku Super Quartet nie można mówić o brzmieniach orkiestrowych (4 klasy instrumentów: piana, gitary, basy i perkusje)....
Masz racje ale oba łączy brzmienie piana o nie zbyt pokaźnej jakości

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 01 sty 2007, 11:55

Witam

Jeżeli chodzi o chór brzmiący realnie to jest tylko jeden taki produkt na rynku .

Mówię o EWQL Symphonic Choirs .

Kiedy widziałem demo video około 1,5 roku temu nie mogłem uwierzyć w to co facet wyprawiał.Chór który śpiewa to co napiszę ? jak to ? przecież to napewno będzie sztucznie brzmiało , a prezentacja video napewno jest sporo przybajerzona ...

Otóż nie !!! Gdy tylko zainstalowałem to cudo oniemiałem !

Najlepszy chór jaki kiedykolwiek słyszałem , a testowałem wiele :) Do wyboru jest kilka głosów. żeńskie i męskie , alty , soprany ,basy itd...

Do programu dołączony jest maleńki plugin WORD BUILDER , który podpina się jako efekt MIDI na tym samym kanale. Plugin może "czytać " z akcentem angielskim lub łacińskim , co świetnie przydaje się w klimatach gregoriańskich itp.Jeśli ktoś liznął trochę angielskiego może potrudzić się i spróbować wykrzesać polskie słowa wpisując je fonetycznie (to jakby uczyć anlika po polsku ) Da się to zrobić i brzmi to naprawde dobrze.

Możliwa jest edycja każdej litery w słowie , głośnośći , wibracji głosu i długości kazdej głoski

REWELACJA !!!!

Program jest spory i bez mocnego PC i dużego HDD nie zawracałbym sobie głowy . Po zainstalowaniu zajmuje około 39 GB ( 9 DVD)

Podaję link do stronki na której można sobie o tym poczytać , posłuchać demek i obejrzeć kilka tutoriali

http://www.soundsonline.com/EastWest

Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku !!

AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 01 sty 2007, 21:37

...Jeżeli chodzi o chór brzmiący realnie to jest tylko jeden taki produkt na rynku . Mówię o EWQL Symphonic Choirs .
Zgoda, dobry jest, szkoda tylko że kosztuje majątek. I potrafi śpiewać "tekstem". Podobnie zresztą jak YAMAHA VOCALOID (i jego odmiany). Myślę, że z tego drugiego możnaby wykreować niźle śpiewające (niestety tylko w języku angielskim) chóry.

AT/CD

Post autor: AT/CD » wtorek 02 sty 2007, 11:04

A co sądzicie o brzmieniach orkiestrowych z Kontakt 2?

Awatar użytkownika
deeptomasz

Post autor: deeptomasz » wtorek 02 sty 2007, 19:27

no takie cudo to by właśnie mi pasowało. tylko że nawet jakbym najpierw chciał to przetestować to nie ma szans zebym to ściągnął w wersji testowej bo mam słabe łącze. no i jest następny problem u mnie z parametrami kompa nie jest najlepiej i miejsca na dysku ostatnio też wiele nie mam bo mój nowy projekt zajumuje większośc.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » wtorek 27 mar 2007, 20:25

Dosłownie kilka dni temu pojawiła się informacja o nowej edycji Miroslav Philharmonik - Classik Edition (CE) z 250 instrumentami w atrakcyjnej cenie.
Czy ktoś już to kupił i zechciałby podzielić się opinią ?
A może ktoś wie, gdzie w Polsce można to nabyć i czemu znowu tak drogo?

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » poniedziałek 30 kwie 2007, 22:24

Minęło nieco czasu, więc ponawiam pytanie. Interesuje mnie ocena JAKOŚCI brzmień. No i ewentualnie, gdzie można kupić - za rozsądną cenę, bo w "znanym polskim sklepie" znowu cena zapikowała. Dziwne tam mają w tym względzie zwyczaje, azalisz...

Awatar użytkownika
Vincent-Venoir

Post autor: Vincent-Venoir » poniedziałek 30 kwie 2007, 22:37

Ja zetknalem sie z Symphony of Voices w formacie AKAI, znajomy uzywal na samplerze, to plytki pozyczylem i sprawdzilem sobie na kontakcie - naprawde swietna jakosc, dobre chory z pelna gama technik i brzmien ;)

ODPOWIEDZ