Akai MPC vs PC

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
SLP
Re: Akai MPC vs PC

Post autor: SLP » wtorek 19 gru 2006, 16:57

To może napisz listę sprzętu (PC-parametry też) jaki już posiadasz i max kwotę jaką możesz przeznaczyć na wydatki, to wtedy coś konkretnego poradzimy.

Zamierzasz tylko robić bity, czy też nagrywać wokale?
1.Jak nagrywać to swoje? Najbliższych kolegów?
2. Ludzi z zewnątrz? Za frajer? Czy za opłatą?

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

cuba22

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 17:17

Więc Pc: Procesor 800mhz atlon, pamieci mam 256mb karta muzyczna CMI8738. Soft: FruityloopsStudio5, Cooledit2000 i korzystam z wtyczek vst od cubasa(efekty,instrumety wirtualne) i sondforga. Na wydanie mam 4500tysia. 1.Zamierzam robić bity i nagrywać wokale (swoje, kolegów najbliższych też) 2.To mam być domowe studio a nie do wynajecia. Na użytek własnych potrzeb

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » wtorek 19 gru 2006, 17:28

...aha no i na karte chciałem troche wiećej wydać niż 460 złotych i mam troche więcej do dyzpozycji niz 2500 złotych. Chcę dokonać trafnego wyboru nic więcej ...
Delta Audiophile to świetna karta. Jeśli na niej nie wykręcisz ciekawego brzmienia, to na dużo droższej - także, nie masz się co oszukiwać.

Awatar użytkownika
Damianin

Post autor: Damianin » wtorek 19 gru 2006, 17:34

...Więc Pc: Procesor 800mhz atlon, pamieci mam 256mb karta muzyczna CMI8738. Soft: FruityloopsStudio5, Cooledit2000 i korzystam z wtyczek vst od cubasa(efekty,instrumety wirtualne) i sondforga. Na wydanie mam 4500tysia. 1.Zamierzam robić bity i nagrywać wokale (swoje, kolegów najbliższych też) 2.To mam być domowe studio a nie do wynajecia. Na użytek własnych potrzeb ...
Kalkulacja jest prosta - inwestycja w sprawny (szybki) komputer, jeśli to on ma być narzędziem pracy. Porządny procesor, odpowiednia wielkość RAM (raczej > 256 MB :) ), karta muzyczna, duży monitor - najlepiej panorama i nie wiem czy się zmieścisz w 4500...

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » wtorek 19 gru 2006, 17:45

...Więc Pc: Procesor 800mhz atlon, pamieci mam 256mb karta muzyczna CMI8738. Soft: FruityloopsStudio5, Cooledit2000 i korzystam z wtyczek vst od cubasa(efekty,instrumety wirtualne) i sondforga. Na wydanie mam 4500tysia. 1.Zamierzam robić bity i nagrywać wokale (swoje, kolegów najbliższych też) 2.To mam być domowe studio a nie do wynajecia. Na użytek własnych potrzeb ...
Ok,

Olej MPCta (sam mam 2000xl, kozak sprawa, ale jakbym teraz zaczynał temat z nabywaniem sprzętu, to za Chiny bym nie kupił kosztem pozostałych urządzeń) zainwestuj w komputer (choć tym co masz też da radę nagrywać i tworzyć, ale procek ogranicza ilość odpalonych instrumentów VST na raz...)

Co do karty audio, to wystarczy dwukanałowa (w sensie nagrywanie), 24-bitowa (to już standard) no i jak do PCta to na PCI, a nie żadne usb czy fw.
Wybór jest spory. Osobiście polecam, choć to nic nowego, Echo Mia Midi.
Używana 5-7 stów chyba.

Monitory - nie kupuj żadnego niepewnego badziewia, to co wyżej polecali koledzy jest jak najbardziej godne uwagi jak na domowe warunki ( w niejednym studiu też takie stoją...)

Jak nagrywanie to mikrofon pojemnościowy, a jak pojemnościowy to albo mixerek z zasilaniem fantom na wejściach MIC, albo przedwzmacniacz mikrofonowy. Osobiście polecam na początek mixer = wygoda, wszystko pod ręką, roboczy odsłuch i ogólnie swoboda z mixowaniem sygnału z różnych źródeł. Mixer to na początek polecam Soundcraft Compakt 4 - wszyscy chwalą, to minimal, ale na początek spoko. Mikrofin to np. Oktava, któryś z tańszych modeli - ludzie chwalą.....

Co do mixera to ważne aby miał wysyłki (aux lub send), czyli możliwość wysłania sygnału z wybranego kanału na odzielne wyjście mixera, a z niego do wejścia karty. Czyli np. do mixera podpięty jest bit, odsłuch wokalu z mikrofonu i taka suma idzie na ogólny odsłuch na słuchawy + monitory, ale tym odzielnym wujściem wysyłkowym idzie sam wokal do kompa.

Słuchawki: najtańsze, zamknięte to chyba AKG k55 - troche powyżej 100zł. To zwłaszcza dla nagrywającewgo wokal.

Kasę która ci zostanie (jeśli wogóle) przeznacz na lekką adaptację akustyczną "studia"

Pozdrawiam.

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 19 gru 2006, 18:11

Kalkulacja jest prosta - inwestycja w sprawny (szybki) komputer, jeśli to on ma być narzędziem pracy. Porządny procesor, odpowiednia wielkość RAM (raczej > 256 MB :) ), karta muzyczna, duży monitor - najlepiej panorama i nie wiem czy się zmieścisz w 4500......
Nie zgadzam się:)
Monitory (Alesis aktywne) - 1400
Karta (M-audio 2496) - 460
Mikser (Soundcraft SC4) - 470

Zostało 2200

Mikrofon (np. Oktava MK-319 - 650zł i takiej kwoty nie przekraczajmy)ł

Okablowanie + Statyw pod mikrofon+jakieś zamknięte słuchawki (AKG K55?) - 200zł

1300 zostaje na kompa - można coś już kupić, naprawdę nie jest potrzebny sprzęt totalnie najnowszy, jeżeli nie będzie się przeładowywać sesji poza potrzeby, zwłaszcza w CoolEdicie i FL, które co by nie mówić są już programami z historią.

Monitor może zostać ten sam, dysk (jeżeli ci starcza miejsca) też, ważne żeby miał 512, 768 lub najlepiej 1GB ramu (sample żrą strasznie). Procesor najlepszy na jaki będzie stać. Na Allegro można dostać masę sprzętu z "demobilu" z film, jest to poprzednia generacja ale zazwyczaj używana przez panią z sekretariatu, w dobrym stanie.

Sam piszę ten tekst na kompie kupionym rok temu za 350zł. Sonar 3 PE chodził pięknie - 16 śladów + korekcja + Lexicon Pantheon + 4x Sonitus Compressor + jakieś dziwaczne modulacje.

Do małych rzeczy wystarczał bez problemu, mimo 256 ramu.

[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

cuba22

Post autor: cuba22 » wtorek 19 gru 2006, 23:10

Wielkie dzieki za pomoć :) Powoli po nowym roku zaczne zaopatrzać sie w sprzęt :) ps: a co powiedzili byście o e-mu 1616 PCI ?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 19 gru 2006, 23:37

...Wielkie dzieki za pomoć :) Powoli po nowym roku zaczne zaopatrzać sie w sprzęt :) ps: a co powiedzili byście o e-mu 1616 PCI ?...
16 kanałów? A po co?

cuba22

Post autor: cuba22 » środa 20 gru 2006, 00:20

No wsumie nie wiem .. bo cały czas mi sie wydaje ze im droższa tym lepsza jakos brzmienia ... no a e-mu 1212m po 2 wejścia i wyjścia a jak w przyszłości jeszcze adaptery bym chciał podłączyć ?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » środa 20 gru 2006, 00:51

...No wsumie nie wiem .. bo cały czas mi sie wydaje ze im droższa tym lepsza jakos brzmienia ... no a e-mu 1212m po 2 wejścia i wyjścia a jak w przyszłości jeszcze adaptery bym chciał podłączyć ?...
Na raz? W sensie chcesz na raz grać z dwóch gramofonów i to nagrywać do kompa jako live-act? Ok. Potrzebujesz czterech wejść. CZTERECH a nie 12. Poza tym i tak 1212m ma tylko dwa analogowe a resztę po cyfrze. Nie poradzisz, chyba że kupisz przetwornik. A jeżeli będzie cie stać na przetwornik, to będzie cię też stać na nową kartę, zwłaszcza że ceny kart poleciały na łeb, a oddzielnych przetworników jakoś nie chcą.

Ale ok - kupuj, może będzie lepsza... No i dostaniesz trochę oryginalnego softu, to też plus.

Ja bym maksymalnie dokładał do głośników - bo co ci po karcie jak nie będziesz wiedział czego słuchasz. Podstawowa różnica między wypasionymi studiami a studiami domowymi to odsłuch. Nic ci w domu nie zastąpi ATC z S4/6 Polskiego Radia ani Lipińskiego z Sound and More (chociaż to już szybciej można do domu zmieścić). Ale kup jak najlepsze, bo kiepskie głośniki to jak praca nad obrazem na kiepskim monitorze. Nie słyszysz co robisz, kręcisz korekcją i nie wiesz po co, ustawiasz stopę/bas żeby przy odsłuchu gdzie indziej okazało się że jest przewalony albo po prostu nie taki jak chciałeś. A zwłaszcza w HH, gdzie dół to podstawa.

ODPOWIEDZ