Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Gtancx
Re: Klawiatura MIDI - 2 oktawy?
autor: Gtancx » wtorek 10 paź 2006, 11:17
...no widze ze jednak jest ona przez was chwalona

ale wydaje mi się ze lepszym rozwiązaniem jest kupić już 4 oktawy( bez potencjometrów i suwaków) zeby dało się coś zagrać- cena taka sama
Szczegolnie jak grasz na przyklad minimal techno..
Wybor klawiatury czy tez innego kontrolera MIDI zalezy tylko i wylacznie od tego, do czego ci bedzie potrzebny i co bedziesz chcial zagrac..
A pozatym prawie kazda klawiatura MIDI ma przyciski octave down i up, wiec jak ktos umie to nawet na takim malenstwie zagra solowke na calej szerokosci fortepianu koncertowego..
-
spiker
autor: spiker » wtorek 10 paź 2006, 11:27
Witam
Podepnę się po temat, bo też krążę wokół małej klawiatury w zwiąkzu z konkretnym zastosowaniem: wprowadzanie bębnów na ślad MIDI. Rozterkę mam taką: brac małą klawiaturkę (np. KORGA K25) czy lepiej najmniiejszy PAD Akai? Mieliście kiedyś taki zgryz: tu i tu chodzi o przedział cenowy 500-700
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
Gtancx
autor: Gtancx » wtorek 10 paź 2006, 11:37
...Witam
Podepnę się po temat, bo też krążę wokół małej klawiatury w zwiąkzu z konkretnym zastosowaniem: wprowadzanie bębnów na ślad MIDI.
Proste!! Wybierz to z czego wygodniej wstukuje ci sie rytmy..
Na rynku jest kilka klawiatur wraz z padami, ale to raczej wyzszy niz interesujacy ciebie przedzial cenowy..
Zobacz jeszcze na to:
Alesis Control Pad
Niestety oprocz ladnego wygladu i marki ktorej raczej mozna zaufac, nie wiem jak zachowuje sie i dziala ten sprzet w praktyce..
Testowal to juz ktos??
-
spiker
autor: spiker » wtorek 10 paź 2006, 15:23
Proste!! Wybierz to z czego wygodniej wstukuje ci sie rytmy..
Hmmm, jakbym wiedział z czym mi wygodniej to bym nie pytał

Wstukiwanie drumsów z klawiatury nie jest mi obce...natomiast niewiele wiem o padach...więc nie wiem czy mi z nimi wygodniej. Liczyłem raczej na to że ktoś już miał podobny dylemat...a ten Alesis wygląda smakowicie i wygląda na to że obsługiwać się go będzie normalnymi pałkami..a skoro tak to i cena będzie..hmmmm nie ten tego..:-)
pozdr.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
-
bruce_lee
-
Kontakt:
autor: bruce_lee » wtorek 10 paź 2006, 16:32
Zobacz jeszcze na to:
Alesis Control Pad
Niestety oprocz ladnego wygladu i marki ktorej raczej mozna zaufac, nie wiem jak zachowuje sie i dziala ten sprzet w praktyce..
Testowal to juz ktos??...
wygląd rzeczywiście elegancki, już mi się spodobał. jeszcze niedawno zastanawiałem się czy nie kupić Roland SPD-6, ale ten Alesis wygląda dużo ciekawiej, jeśli cena nie będzie wygórowana, a jakość przyzwoita to chyba wiem w co zainwestuję

[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]
-
Petey
A pozatym prawie kazda klawiatura MIDI ma przyciski octave down i up, wiec jak ktos umie to nawet na takim malenstwie zagra solowke na calej szerokosci fortepianu koncertowego.....

ale się rozpędziłeś...ze chyba przejechałeś granice bzdury. Jak można grać na 2 oktawach z opcją oktave down/up utwór który wymaga klawiatury 4 oktawowej?? przecież musisz grać "na dołach i górach" jak chcesz zagrać ton niski i wysoki w tym samym momencie??
...wprowadzanie bębnów na ślad MIDI...
no i właśnie dla mnie to troche nie ma sensu... kupić klawiature tylko po to zeby wystukiwać hi haty itp. No ale jeśli faktycznie komfort pracy ma sie poprawić to czemu nie
ja mam zamiar kupić klawiature do nagrywania wcześniej wymyślonych pętli i także bębnów (4 oktawową bez bayerów). Takie chodzą już od 4 stów
-
Gtancx
autor: Gtancx » wtorek 10 paź 2006, 23:11

ale się rozpędziłeś...ze chyba przejechałeś granice bzdury. Jak można grać na 2 oktawach z opcją oktave down/up utwór który wymaga klawiatury 4 oktawowej?? przecież musisz grać "na dołach i górach" jak chcesz zagrać ton niski i wysoki w tym samym momencie??
Czytaj wyraznie.. Napisalem o potencjalnej solowce, ktora i tak w domysle bedzie sie gralo jedna reka..
Co do reszty to oczywiscie sie zgadzam co do esencji, ale z drugiej strony dla chcacego nie ma nic trudnego, i jak ktos pokombunuje nawet na kontrolerze 2 oktawowym sobie poradzi, to jest - wymysli takie srodki ekspresji zeby to wszystko pojechalo..